Üzeyir Yıldırım

Üzeyir Yıldırım

KURBAN

Kurban Allah’ın sevgisini ve rızasını kazanmaya, yakın olmaya, yakınlaşmaya, vermiş olduğu sayamayacağımız kadar çok olan nimetlere şükür vesilesi bir ibadettir. Kurbanın bize anlattığı Allah yolunda her türlü fedakârlığın ve ona bağlılığın bir sembolüdür.

Kurban ibadeti bizi yaratanın rızasını kazanmak ve ibadet amacıyla belli vakitte, belirli cinsten hayvanları usulüne uygun olarak kesmektir. Belli vakit dediğimiz, zilhicce ayının onuncu günü bayram namazı kılındıktan sonra başlar. Hanefi mezhebine göre bayramın üçüncü günü akşamına kadar devam eder. Kurban edilecek hayvanlar, koyun, keçi, sığır, manda ve devedir. Kurban edilecek hayvanın, kurban edilmeye mani kusurlardan uzak ve gerekli şartları taşıması gerekmektedir.

Hanefi mezhebine göre kurban kesmek vaciptir. Peygamberimiz Hz Muhammed (sav) hicretin ikinci yılında kurban ibadetinin meşru kılınmasından itibaren vefatına kadar her yıl kurban kesmiştir. (Buhari Haç 117) Biz Müslümanlarda o günden bu güne kurban ibadetini yapmaya devam edegelmişlerdir. Burada imkanı olan, şartları taşıyanlar için kurban bayramı sabahı, bayram namazından sonra yapılacak en önemli iş kurban kesme işlemidir. Akıllı olan, zengin olan, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip olan her Müslüman kurban kesmekle yükümlüdür.

Kurban bir imtihan, teslimiyet ve fedakarlıktır. Aynı zamanda Allah’ın emrine teslim olmak, Rasülullah’ın sünnetine uymaktır. Keseceğimiz kurbanların ne eti nede kanı Allah’a ulaşmaz iken, Kurban müminin olgunlaşması, Yaradan’ına yaklaşması kulluk vazifesini yerine getirmektir. Kurban aynı zamanda paylaşmak, bölüşmek, mümin kardeşini düşünmektir.

Bu gün hem ülkemizde hem de dünya üzerinde milyonlarca yoksul, biçare, göz yaşı döken insanlar var. Onları sevindirmemiz, kardeş olduğumuzu hissettirmemiz için bir fırsat olsa gerek bu kurban ibadeti. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet Vakfı nereden bakarsak bakalım bütün Müslüman kardeşlerimizin zor günlerinde bir umut ve ışık olmuş her kurbanda olduğu gibi bu yıl da yüz kusur ülkede vekaletle kurban kesim organizasyonunu en güzel biçimde yerli yerince düzenlemektedir. Hem yurt içinde hem de yurt dışında ki mağdur ve muhtaç olan kardeşlerimize, hayırsever ve alicenap milletimizin kurbanlarını ulaştırmayı vazife bilmiştir. Bu yıl yurt içindeki vekalet kurbanın fiyatını 1125, yurt dışındaki vekalet kurbanın fiyatını da 925 olarak belirlemiş, Makbuz karşılığında il ve ilçe müftülüklerine, cami görevlilerine kurbanlarımızı vekaleten verebiliriz.

Halkımızın en çok sorduğu sorulardan biri, ölü kurbanının ne zaman kesileceği hakkında. Aslında ölü kurbanı diye bir kurban yok, fakat Allah rızası için kesilen kurbanın sevabının ölüye bağışlanması vardır. Burada ne kurbanı dersek diyelim kesme zamanı kurbanın bayramının birinci günü bayram namazı kılındığı zamandan üçüncü günü akşamına kadaradır. Ölü kurbanı arefe günü kesilir diye bir şey yok, arefe günü kesilirse sadece sadaka olarak kesilir sevabı ölüye bağışlanır. Ama kurban olamaz bunu böyle bilmekte fayda var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.