Kralların yiyeceği tanıtıldı

‘Kralların Yiyeceği’ ve ‘Siyah Elmas’ olarak adlandırılan ve kilosu 200 ila 3 bin 500 avro arasında değişen Siyah Kış Trüf (Tuber Melanosporm) için Yatağan’a bağlı Doğanköy sınırları içindeki Trüf Mantarı Geliştirme...

Kralların yiyeceği tanıtıldı

‘Kralların Yiyeceği’ ve ‘Siyah Elmas’ olarak adlandırılan ve kilosu 200 ila 3 bin 500 avro arasında değişen Siyah Kış Trüf (Tuber Melanosporm) için Yatağan’a bağlı Doğanköy sınırları içindeki Trüf Mantarı Geliştirme ve Yaygınlaştırma Alanı’nda tanıtım töreni düzenlendi.

Yatağan ilçesine bağlı Doğanköy’de düzenlenen fidan dikim ve tanıtım törenine Muğla Valisi Fatih Şahin, Muğla İl Genel Meclisi Başkanı Cemal Gürpınar AK Parti Muğla Milletvekilleri Prof. Dr. Yüksel Özden ve Ali Boğa, CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Yatağan Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, AK Partili Muğla İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Şahbaz, CHP’li Muğla İl Genel Meclisi Üyesi - Tarım Komisyonu Başkanı Eyüp Katırcı, Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, CHP Muğla İl Başkanı Mustafa Öztürk, siyasi parti temsilcileri, belde belediye başkanları, Yatağan ve Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin personelleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Trüf mantarının kokusu ve tadının yanı sıra eşsiz aroması ile birçok gurmenin ilgisini çektiği için tüketildiğini belirten Trüf Mantarı Geliştirme ve Yaygınlaştırma Projesi Danışmanı Doç. Dr. Aziz Türkoğlu; “Dünyada 6 milyar dolarlık bir ticaret hacmi olan ve siyah elmas olarak adlandırılan trüf pazarından ülke olarak hak ettiğimiz payı almak istiyoruz. Dünyada trüf üretiminin yüzde 45'ini Fransa, yüzde 35'ini İspanya ve yüzde 20 sini İtalya yapmaktadır. Tadı, kokusu ve eşsiz aramasından dolayı birçok gurmenin ilgisini çektiği için yemeklerin üzerinde sos yad a baharat gibi kullanılmaktadır. 250 mililitre trüf yağı 180 TL’dir. 1 litre zeytin yağı 10 TL’dir. Mantarın çok sınırlı bir coğrafyada doğal olarak yayılış göstermesi ve az miktarda toplanmasından dolayı fiyatı kalitesine göre 200 ila 3 bin 500 avro arasında değişmektedir. Dünyada trüf talebinin her geçen gün artmasına rağmen üretimin sürekli azalıyor olması fiyatların yükselmesinde neden olmaktadır. Ülkemizde ve bölgemizde doğal olarak yetişiyor olması ve kültivasyon için en uygun şartlara sahip olduğumuzu göstermektedir” şeklinde konuştu.

Fransa’da incelediler

Trüf Mantarı ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde inceleme yapmak üzere Fransa’ya gittiklerini belirten Muğla İl Genel Meclisi Başkanı Cemal Gürpınar; “Geçtiğimiz günlerde Muğla İl Genel Meclisi’nden bir heyet ile birlikte Trüf Mantarı’nı incelemek üzere Fransa’ya gittik. Burada yaptığımız incelemelerin sonunda gördük ki ‘Kralların Yiyeceği’ olarak adlandırılıyor, bu nedenle de oldukça yüksek fiyatlara satılıyor. Halkımızın bu konuda gelir elde etmesi için çalışmaları başlattık. Bu proje bir siyasi partinin ya da kişinin projesi değil, herkesin Muğla’nın projesidir. Bu tür projelerin çoğalacağına inanıyorum” dedi.

Yatağan adına önemli bir proje

Yatağan Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven ise yaptığı konuşmada; “İlçemiz adına önemli bir adım olan projenin hayata geçmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Trüf Mantarı dünyada havyardan sonra en pahalı gıda maddesidir. Bu projenin ekonomik olarak Yatağan’a büyük katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Yatağanımız için önemli bir adım olan proje açılışına bakanımızı çağırdık, fakat kendileri yoğun programları nedeni ile katılamadı. Dileriz ki; üretim döneminde bizlerle birlikte olur” dedi.

Mantarlarla büyüdük

Trüf mantarı konusunda ana muhalefet partisi olmalarına rağmen eleştirilecek bir konu olmadığını ve Trüf Mantarı’nın bölgemizde yetişen benzediğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Muğla Milletvekili Tolga Çandar; “Bizler çocukluğumuzda bu mantarlar ile büyüdük. Anam her gün sabah bize yumurta ile Trüf Mantarı pişirirdi. Para çoktu bizde, ne yapacağımızı bilemiyorduk. Ondan sonrada babam mantarı yedikten sonra taş ocağına annem de okula hademeliğe gidiyordu. Trüf Mantarını ben ilk defa bugün duydum. Bizim bölgemizdeki mantarla çok benziyor. bu projenin gerçekleşmesinden mutluyum, bilimle iç içe gidiyor. Bu konuda büyük çabası olan üniversitemiz bizim gurur kaynağımız, yüz akımızdır” dedi.

Ülkeye kazanım sağlayacak

AK Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özden adına da konuşma yaptığının söyleyen AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa; “İhracat Genel Müdürlüğü yapmış olan birisi olarak Trüf Mantarı’nın ülkeye kazanımı olduğunu çok iyi taktir ediyorum. Bizler ihracatı arttırırken alternatifler üzerinde durduk. Bunlar Pazar ve ürün alternatifiydi. Muğla’nın 100. yılında kendimize bir hedef koymuştuk; kırsalı ile kıyısalı ile gelir dengesini sağlayacak bir Muğla. Bunun gerçekleşmesi için bu proje çok önemli, emeği geçenlere herkes adına teşekkür ediyorum. Bu projenin Muğlamız için dönüm noktası olacağı kanısındayım” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından fidan dikim törenine geçildi. Fidanların geçmişte tanesinin 50 TL’den geldiği şuanda ise Türkiye’de üretildiği öğrenildi.

Bu haber toplam 116 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.