KÖYLÜLER KESİM NÖBETİNDE

Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ağaçların kesileceğine ve yerine fidan dikileceğini iddia eden Yaraşköyü'ndeki köylü kadınlar ağaçların kesilmemesi için balta, keser ve küreklerle eylem yaptılar. Köylüler ağaçların...

KÖYLÜLER KESİM NÖBETİNDE

Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ağaçların kesileceğine ve yerine fidan dikileceğini iddia eden Yaraşköyü'ndeki köylü kadınlar ağaçların kesilmemesi için balta, keser ve küreklerle eylem yaptılar. Köylüler ağaçların kesilmemesi için ağaç başlarında  nöbet tutmaya başladılar.

Muğla'nın Menteşe ilçesine bağlı Yaraşköyü mahallesinde yaşayan köylü kadınlar, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ormanlık alandaki ağaçların kesileceğini iddia ederek ağaçların kesilmemesi için eylem yaptılar. Ellerinde balta, keser, küreklerle orman içinde nöbet tutmaya başladılar. Yaşlı ağaçların kesilmesine müsaade eden köylü kadınlar genç ağaçlara dokunulmamasını istediler.

Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ağaçların sıfırdan kesileceğini iddia eden Yaraş Köyü Muhtar Eşi Fatma Aydoğdu, "Ormanlarımız köyümüzün geçim kaynağıdır. 0 yaşından 90 yaşına kadar herkes bu ormandan geçimini sağlıyor" dedi.

“Geleceğimizi kestirmeyeceğiz”

Çocuğu ile eyleme katılan Neşe Çoban ve Gülten Çoban, "Çocuklarımızın geleceği için ağaçlarımızı kestirmeyeceğiz. Çocuğumla beraber burada nöbet tutacağız. Genç ağaçları kesip yeniden dikmeye gerek yok. Biz burada pasra denen böceği üretmeyi düşünüyoruz. Ayıca burası arıcılarında geçim kaynağı. Bir ara üremişti Orman Bölge Müdürlüğünün ilaçlamasıyla hepsi öldürüldü. Gördüğünüz bu alanın hepsi Basraydı. Orman Bölge Müdürlüğü uçağı ile burayı ilaçladı ve hepsini öldürdü. Ama biz tekrar üretmeyi düşünüyoruz" diye konuştular.

Ağaçların kesilecek olduğu bölge 30 yıllık bir bölge olduğunu ileri süren Orman kesim işçisi Yaraş Köyü sakini Hasan Sarı, Orman Bölge Müdürlüğünün yanlış karar verdiğini iddia etti.

Yeni ağaçların dikilmesiyle 15 yıl geriye gideceklerini belirten Sarı, "Kesilmesi gereken ağacın en az 60 yaşında olması gerekiyor. 15 yaşındaki bir ağaç 0,200 metreküp mamül vermektedir. Eğer bu ağacı 60 yaşında geldiğinde keserseniz 4 metreküp kereste sağlayacaktır. Şuan bu ağacın kesilmesi ormana da hiç bir şey kazandırmayacaktır bize de birşey kazandırmayacaktır. Buraya yeni ağaçlar dikilecek ve biz 15 yıl gerileyeceğiz. Buradan hiç birşey elde etmemiş olacağız. Bizim bölgemizde 60 yaş üzeri kesilmeye müsait çok orman ağaçlarımız ve alanlarımız var. Burası gençlik sahasıdır ve yaklaşık 30 yıllık bir sahadır. Bölgede en son kesilecek saha burasıdır. Burada Orman Bölge Müdürlüğü yanlış bir karar vermiştir" ifadelerini kullandı.

“Halkı düşünmeden karar verdiler”

Orman Bölge Müdürlüğünün halkı düşünmeden karar verdiğini öne süren Sarı, şunları söyledi:

"Halkı düşünmeden halkın geçim kaynağı orman içindeki kuzu göbeğinden yıllık 20-25 bin lira gibi getirisine göz koymuştur. Bizim halkımızın ayaklanması normaldir. Eğer ağaç kesilecekse artık büyümeyi bitirmiş çürümeye dönmüş yada çürümeye dönen ağaçlar kesilmelidir. 15 yaşı çok erkendir kesim için. Orman Bölge Müdürlüğüne dilekçeler yazıldı gerekli konuşmalar yapıldı hatta halkla toplantı dahi yapıldı. Orman Bölge Müdürlüğü, "plan proje adı altında yapılabilecek hiç birşey yoktur, bu kesilmek zorundadır ve kesilecektir" diye söylüyorlar. Onlarda bu sistemin yanlış olduğunu ve kesilmemesi gerektiğini çok iyi biliyorlar. Özel bir talepten dolayı burası feda edilmiştir. Kesilmemesi için elimizden geleni yapacağız. Resmi kanaldan kesimi durduramazsak bu şekilde durduracağız."

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bölge halkına danışmadan hiç bir kesimin olmayacağını. Bu hafta içerisinde toplantı yapıp karar vereceklerini bildirdiler.

Bu haber toplam 76 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.