KIYI İŞGALİNE KARŞI ÇIKIYORUZ

Datça’da Kargı Koyu yakınlarındaki, korunacak doğal alanın Cumhurbaşkanlığı kararıyla özelleştirilmesine tepkiler gelmeye devam ediyor. Datça Demokrasi Platformu,  özelleştirme kararına, “Hepimizin ortak varlıklarından...

KIYI İŞGALİNE KARŞI ÇIKIYORUZ

Datça’da Kargı Koyu yakınlarındaki, korunacak doğal alanın Cumhurbaşkanlığı kararıyla özelleştirilmesine tepkiler gelmeye devam ediyor. Datça Demokrasi Platformu,  özelleştirme kararına, “Hepimizin ortak varlıklarından birinin satılması kararını kabul etmiyor ve karşı çıkıyoruz. Kıyılarımız ticaret konusu olamaz. Kıyılarımızın işgal ve talanına karşı çıkmaya devam edeceğiz” şeklinde tepki gösterdi.

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanlığı kararıyla, Datça Kargı Koyu’nun yakınındaki ‘korunacak doğal alan’ ilan edilen ve zeytinliklerin bulunduğu denize sıfır bir burun özelleştirilmişti. Mülkiyeti hazineye ait olan yeşilliğe, otel, günübirlik tesis, park alanı ve otopark yapılması kararlaştırıldı. Yapılan imar planı değişikliğine Datça Demokrasi Platformu’ndan tepki geldi. Yapılan açıklamada,  özelleştirme kararının Datça’nın doğal ve toplumsal yapısı için tehlikeli olduğuna dikkat çekildi. Datça Demokrasi Platformu-Kent Savunması olarak, daha yaşanılası bir kent için çalışacakları ifade edilen açıklamada, “Platformumuz daha güzel bir Datça için eşitlik ve özgürlük ilkelerini gözeterek gönüllü katılımla emek vermeye, dayanışmaya istekli olanların bir araya geldiği bir yapıdır. Son zamanlarda doğaya ve Datça’ya yönelik artan saldırılar, Datça Kent Savunması anlayışıyla davranmamızı zorladı. Özellikle salgının etkisiyle, Datça’nın en çok talep gören çekim merkezlerinden biri haline gelmesi, doğal ve toplumsal yapısının hızla değişmesine, bozulmasına neden oluyor. Bu hızlı değişim, olumsuz gelişmelerin şehrimize  yansımasına da yol açıyor” ifadelerine yer verildi.

KIYILARIMIZ TİCARET KONUSU OLAMAZ

Burunun, Cumhurbaşkanlığı kararıyla, özelleştirilerek otel yapılması planlanmasını tepkiyle karşıladıkları belirtilen açıklamada,  “Hepimizin, canlı cansız tüm varlıkların müştereği olan kıyılar ve diğer doğal varlıkların piyasanın ticaret konusu haline getirilmesinin kabul edilemez ve kentin toplumsal barışını bozmaya elverişli olduğu ortak düşüncesindeyiz. Doğal yapısıyla Türkiye’nin özellikli coğrafyalarından biri olan ve otuz yıl önce bütünü Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak belirlenmiş olan Datça’nın bu yapısının korunması uluslararası sözleşmelerin de gereğidir. Son zamanlarda giderek belirginleşen ve gezegenin sonunu getireceği neredeyse genel kabul gören iklim krizi sadece edilgen olarak etkilendiğimiz bir süreç değil, her toplumsal etkinliğin aktif olarak katkıda bulunduğu bir süreç olduğunun bilinci içindeyiz. Bunun kendiliğinden ve doğal bir süreç olmadığını, tüketim kalıplarından üretim biçimine, sistemin tarihsel bir ürünü olduğunu; bunları değiştiren, doğal varlıkların korunmasını öngören bir tutumun, bu süreci yavaşlatmanın ve durdurmanın asıl yolu olduğunu biliyoruz. Ülkemizin bütününde ciddi bir sorun haline gelen kıyılarımızın işgal ve talanına Datça hep karşı çıktı, daha güçlü biçimde karşı çıkmaya devam edeceğiz. Yakın günlerde şehrimizin gündeminde olan Kızlanaltı’nda yeni bir kıyı kiralaması ve Türkiye’nin en güzel koylarından Kargı Koyu’nu çevreleyen, hepimizin ortak varlıklarından birinin satılması kararını kabul edilemez buluyor ve karşı çıkıyoruz” diye yazdı.

DATÇAYI SAVUNUYORUZ

Açıklamanın devamında şunlar yer aldı: “Toplumsal ve doğal hayatı olumsuz etkileyen her türlü gelişmeye karşı, hak savunuculuğu çerçevesinde taleplerimizi, karşı çıkışımızı şiddetsiz, meşru eylem ve etkinliklerle sürdürme anlayışındayız. Gerek toplumsal ve demokratik hayata, gerekse doğal ortak varlıklarımıza yönelik saldırılar karşısında Datça’yı Savunuyoruz; hep birlikte, dayanışmayla.”

Bu haber toplam 92 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.