Kisse Bükü Planına tepki

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aldığı kararla Bodrum Kisse Bükü, Adalı Yalı Koyu’na turistik tesis yapılmasına verilen izin, başta Bodrum Belediyesi olmak üzere çeşitli kişi ve kurumların...

Kisse Bükü Planına tepki

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aldığı kararla Bodrum Kisse Bükü, Adalı Yalı Koyu’na turistik tesis yapılmasına verilen izin, başta Bodrum Belediyesi olmak üzere çeşitli kişi ve kurumların tepkisine neden oldu.

Başta Bodrum Okul Gemisi olmak üzere pek çok tekneyle bölgeye gidenler kararın yanlışlığını ve çevreye, deniz turizmine ve Bodrum Halkına olumsuz etkilerini dile getirdiler ve görüşlerini kamu oyuna ilettiler.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, alınan kararın başta deniz turizmine getireceği zararları aktardı. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından karara bağlanan Bodrum Kisse Bükü’nde turistik tesis yapılmasına verilen onayı eleştirdi, kararın Bodrum’u, Gökova’yı ve turizm adına marka olan Mavi Yolculuğu olumsuz yönde, derinlemesine etkileyeceğine dikkat çekti.

Başkan Mehmet Kocadon şunları söyledi; “Doğayla barışık yaşamayı bilmek lazım, aksi halde sonuçları çok ağır oluyor. Bodrum’u Bodrum yapan değerlerden biri olan Mavi Yolculuğun başlangıç noktası Kisse Bükü’dür. Bodrum’dan yolcusunu alıp denize açılan teknelerimizin, yatlarımızın ilk demirlediği yerdir Kisse Bükü. Kisse Bükü, Mavi Yolculuğa çıkan konukların huzurlu, mutlu, dinlendirici bir tatil geçireceklerinin ilk göstergesidir. İşte bunun için özellikle imar konusunda bazı kararlar alınırken başta yerel yönetimlerin, kaptanlarımızın, denizcilerimizin de bilgi ve görüşlerinin alınmasından yanayım. Aksi takdirde ‘biz yaptık, oldu’ görüşünün hakim olduğu noktalarda haklı tepki doğuyor ve sonunda da telafisi güç durumlar ortaya çıkıyor. Kisse Bükü özelinde Kültür ve Turizm Bakanımız tahsis etmiştir, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız planlarını yapmıştır. Oysa ki tüm bunlar birlik ve beraberlik içinde yapılsaydı, bugün bu karar çıkmaz, bizler de burada olmazdık. Yatırımcı kendi açısından haklı olabilir ama bizler de Bodrum Halkı olsun, Bodrumlu denizciler olsun veya Türk denizcileri olsun, bu ve benzeri bakir koylardaki yapılaşmaların Türk denizciliğine vurulan bir darbe olduğunu düşünüyoruz. Alınan her kararda Bodrum Halkı olarak birlik ve beraberliğin olması gerektiğini düşünüyoruz. Turizmin olmazsa olmazlarından biri de doğal güzelliklerimizdir. Bu güzellikleri korumak zorundayız.”

Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz ve Bodrum İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Gündüz Nalbantoğlu da alınan kararın doğuracağı sıkıntılara değindiler.

Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz açıklamasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı yeni planla ilgili “Bu çok önemli doğa harikası ve deniz turizminde yoğun olarak kullanılan Kisse Bükü’ne bir turizm lekesidir. Bu sürecin eskiye dayanıyor. Daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bölgeyi tahsis olarak Verdi. Ancak yapılan itirazlar ve mahkeme kararlarıyla süreç durduruldu. Şimdi ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kisse Bükü’nün devamı niteliğindeki Adalı Yalı’ya turistik tesis yapılmasına izin vererek yeni bir yol izliyor. Bölgenin Mavi Yolculuğa çıkan teknelerin ilk ve son durak olarak kullandığı, Bodrum’a en yakın, doğal ve bakir koy korunmalıdır” diye konuştu.

Bodrum İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Gündüz Nalbantoğlu ise, tüm teknelerin ilk ve son durakları özelliğini taşıdığını açıkladı. Gündüz Nalbantoğlu çok önemli bir konuya daha değinerek, buraya tesis yapmak için yatırım yapmayı planlayanlarla temasa geçerek, bu yatırımın geri dönülmez sonuçlar doğuracağını, turizmin sadece otelcilik olmadığını ifade ettiklerini aktardı. Nalbantoğlu son olarak Bodrum Belediye Başkanı, Bodrum Ticaret Odası Başkanı, Bodrum Denizciler Derneği Başkanı ve Bodrumlu Sivil Toplum Örgütleriyle aynı fikirde olup, bu bölgenin yapılaşmaya açılmaması yolunda çalışacaklarını söyledi.

Bu haber toplam 77 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.