Kayaköy’de isim tartışması sürüyor

Fethiye Belediye Meclisi’nde Kayaköy’ün isminin Kayıköy olarak değiştirilmesi doğrultusunda Referandum kararı alınırken, isim tartışmaları da sürüyor.Muğla'nın Fethiye ilçesinde dünyaca ünlü tarihi ve turistik merkezlerden...

Kayaköy’de isim tartışması sürüyor

Fethiye Belediye Meclisi’nde Kayaköy’ün isminin Kayıköy olarak değiştirilmesi doğrultusunda Referandum kararı alınırken, isim tartışmaları da sürüyor.

Muğla'nın Fethiye ilçesinde dünyaca ünlü tarihi ve turistik merkezlerden Kayaköy'ün isminin ‘Kayı’ olarak değiştirilmesi talebi, köy sakinleri arasında tartışmaya neden oldu.

Kayaköy sakinlerinden öğretmen Eren Fehmi Eroğlu’nun, Kayaköy isminin Kayı boyundan geldiğini ileri sürerek ismin 'Kayı' olarak değiştirilmesi talebinde bulunması üzerine, Fethiye Belediye Meclisi mahallede referandum yapılmasını kararlaştırmıştı. Belediye Meclisi'nin aldığı karar üzerine Kayaköy Mahallesi'nin 500’ü aşkın sakini referandum tarihini bekliyor.

Mahalle sakinleri, bir dönem Türklerle Rum halkının birlikte yaşadığı ve cumhuriyetle birlikte mübadele sonucu Rumların terk ettiği Kayaköy'ün isminin değiştirilmesinin, turizm ve tanıtım konularında sıkıntı oluşturacağını iddia ediyor. Yılda yaklaşık 170 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kayaköy sakinlerinin bir bölümü isim değişikliğine anlam veremediklerini ifade ederken, değişikliğe olumlu bakanlar ise bazı kesimler tarafından Rum köyü olarak adlandırılan köyün özüne Kayı ismiyle kavuşacağını savundu.

Keçiler Mahallesi Muhtarı Ercan Gökçe, "Köyümüzün mezarlıklarındaki yazılarda bin yıl öncesinde Osmanlıca Kayı köyü vurgusu yapılmaktadır. 'Kayaköy' ismi 'Kayı Köyü' olarak değiştirilebilir" dedi.

Kayaköy'e sık sık geldiklerini söyleyen İngiliz Demi Masterson ise "Küçük yaşlardan bu yana bu köye gelirim. Bu köyü çok seviyoruz. Kayaköy'ün isminin yine Kayaköy olarak kalması taraftarıyım. Çünkü bir dünya köyü olan Kayaköy, bir başka isimle söylenirse turizm açısından çekiciliğini kaybedecektir' diye konuştu.

Kayaköy’de işletmecilik yapan Mutlu Bilgin ise şunları söyledi:

"Kayaköy turistik bir kenttir. Dünya burayı Kayaköy olarak biliyor. İsim değişikliği turizme darbe vuracaktır. Kayaköy'ün isim değişikliğine değil, yolunun asfaltlanmasına, köye içme suyu sağlanmasına ihtiyacı vardır. Bana göre Kayaköy'ün ismi değiştirilmemelidir."

Kayaköylü olan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan da "Kayaköy ismi aynen kalmalıdır. Bir turizm kenti olan Kayaköy’e dünyanın her yerinden turist gelmektedir. Kayaköy ismi değişirse turizm açısından sıkıntı yaşanabilir" diyerek, köy isminin değişmesini istemeyen mahalle sakinlerine destek verdi.

Bu haber toplam 67 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.