Kantaron geçim kaynağı oldu
Kantaron yağı Marmarisli üreticilerin geçim kaynağı oldu. Marmaris’in Bayır mahallesinde babadan oğula arıcılık ve hediyelik eşya işiyle uğraşan Hasan Ali Vural’ın hazırladığı ve Osmanlının da kullandığı Kantaron...
Kantaron yağı Marmarisli üreticilerin geçim kaynağı oldu. Marmaris’in Bayır mahallesinde babadan oğula arıcılık ve hediyelik eşya işiyle uğraşan Hasan Ali Vural’ın hazırladığı ve Osmanlının da kullandığı Kantaron yağı büyük ilgi görüyor. Tamamen doğal olarak elde edilen Kantaron yağı özellikle de iyileşmesi zor yaraların destekleyici tedavisinde kullanılıyor.
Kantaron yağıyla yaralar daha hızlı şekilde kapanıyor. Osmanlı döneminde de savaşa giden askerlerin biran olsun yanlarından bırakmadıkları Kantaron yağını kılıç kesiği ve çeşitli yaralanmalarda kullanıldığı biliniyor.
Marmaris’in Bayır mahallesinde adeta tarihi bir müzeyi andıran işletmesi olan Hasan Ali Vural, kantaron yağıyla ilgili şunları söyledi:
“Kantaron yağı kesinlikle bir ilaç değil, ancak doktor tedavisinde önerilen destekleyici özelliğe sahiptir. Derin yaraları bile kapattığını biliyoruz. Hiçbir yan etkisi yoktur sadece yaralarda da değil, kadınların en büyük sorunu olan varis, akne, yüz lekesi ve selülit tedavilerinde de düzenli olarak kullanıldığında kesin sonuç alınabiliyor. Kantaron otundan sadece yağı elde edilmiyor, aynı zamanda kantaron otunun çayı yapılıp içiliyor.”dedi.
Marmaris’in Bayır mahallesini ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği kantaron yağının yapılışı hiçte kolay değil.
Vural, oldukça zahmetli olan Kantaron yağının elde edilişini ise şöyle anlatıyor: “Kantaron çiçeğini dağlardan topluyoruz, toplamış olduğumuz kantaron çiçeğini yıkayıp kurutuyoruz çiçekleri ve sapını elimizle parçalara böldükten sonra bir kavanozun içerisine koyuyoruz. Toplanan kantaron otunun çiçeklerine kesinlikle makas veya bıçak kullanmıyoruz. Saf ve doğal zeytinyağı kullanarak, kavanozun içini doldurup, kavanozun ağzına da bir tülbent koyup güneşe bırakıyoruz.
Kavanozladığımız kantaronun mayalanması için 5 gün güneşte bekletiyoruz ve böylece kantaron otu özünü zeytinyağına salıyor. 5 gün güneş altında bekletilen kavanozların ağzını sıkıca kapatıp hava almamasını sağlıyoruz. 45 gün boyunca güneşte bekletiyoruz. 45 gün bitiminde, kavanozun içerisinde bulunan zeytinyağı ve kantaron çiçeği özünü saldığından rengi koyulaşacaktır. Kırmızı ve bordo arası bir renk ortaya çıkana kadar güneşte bekletiyoruz. Daha sonra yağ kırmızı veya bordo renk aldığı zaman şişeye koyuyoruz. Ve karanlık bir yerde saklıyoruz, sonra müşterimiz istedikçe satıyoruz.”
Şehit ailelerinden ücret almıyor
İşletmesinde şehit aileleri, gaziler, hamile bayanlar ve ağır hastalardan ücret almadığını belirten Vural; “Birçok yarayı iyileştirme özelliği olan kantaron yağı son yıllarda büyük ilgi görüyor. Uzmanların tedavilerde yardımcı olması amacıyla önerdiği bitkisel ürün için hastalar soluğu aktarlarda alıyor. Tabi her şey de olduğu gibi artık her şeyin sahtesini yapıyorlar. Bu yüzden güvendiğiniz yerlerden almalarını tavsiye ederiz. “diye konuştu.
Aynı zaman da ünlü aktör Robert De Niro’ya benzerliğiyle de turistlerin yoğun ilgisini çeken Vural ile turistler bol bol fotoğraf çektiriyor.
Bu haber toplam 602 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.