KALİTE İÇİN SOĞUK SIKIM ŞART

Zeytin ve Zeytinyağı Çalıştayı’nda konuşan madalyalı üretici Ali Osman Menteşe, Milas’ta üretilen zeytinyağının yüzde 99’unun üstün kalite kriterlerini taşımadığını iddia etti. Bölgede yetişen kaliteli zeytinin...

KALİTE İÇİN SOĞUK SIKIM ŞART

Zeytin ve Zeytinyağı Çalıştayı’nda konuşan madalyalı üretici Ali Osman Menteşe, Milas’ta üretilen zeytinyağının yüzde 99’unun üstün kalite kriterlerini taşımadığını iddia etti. Bölgede yetişen kaliteli zeytinin yanlış işlemler nedeniyle heba olduğuna işaret eden deneyimli üretici, soğuk sıkımı tavsiye etti.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilçedeki zeytinciliğin masaya yatırıldığı geniş katılımlı bir çalıştay gerçekleştirdi. Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen çalıştaya; Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, belde belediye başkanları, CHP Milas Belediye Başkan Aday adayı Barış Saylak, Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkan Aday Adayı Fevzi Topuz, köy ve mahalle muhtarları, zeytin yağı fabrikası temsilcileri katıldı.

Çalıştaya katılanları zeytin yağı üretiminin süreçleri konusunda bilgilendiren Ziraat Yüksek Mühendisi Erizan Yılmaz, katılımcılara slayt eşliğinde sunum yaptı. Sunumda zeytin ağacına nasıl bakım yapılacağını ve zeytin hastalıklarına karşı nasıl mücadele yapılacağını anlatan Yılmaz, kaliteli zeytin yağını elde etmek için ilk önce zeytin ağacının bakımının tam yapılması gerektiğini söyledi. Daha sonra zeytin toplanırken kesinlikle sırık yerine makineli zeytin silme makinelerinin kullanılması gerektiğini belirten Yılmaz; “Sırık kullanımı bir sene sonraki meyve verecek filizlerin kırılmasına neden oluyor. Bu nedenle sırık yerine makineli zeytin silkme makinelerinin kullanılması ‘var yok yılı’ tabirini ortadan kaldıracaktır.”

Sıcak sıkım kaliteyi düşürür

İlçedeki 83 fabrikanın birçoğunda sıcak sıkım yapıldığı için kalitenin düştüğünü belirten madalyalı zeytinyağı üreticisi Ali Osman Menteşe, toplanan zeytinlerin çuvallarda bekletilmemesi gerektiğini söyledi. “Milas’ta genellikle memecik türü zeytin ağaçları var. Bu zeytinler çok kaliteli zeytinler ve mükemmel aroma veriyor. Ancak bu kaliteli zeytini heba ediyoruz. Çünkü fabrikalarımız da zeytin yüksek sıcaklıklarda sıkılıyor. Bu da zeytinin aromasını oleik asitlerini öldürüyor. Bu nedenle Milas’ta üretilen zeytinyağının yüzde 99’u üstün kalite kriterlerini taşımıyor.”

Zeytinciliğin neredeyse tüm yönlerinin konuşulduğu çalıştay, salondakilerin sorularının yanıtlanmasıyla son buldu.

Bu haber toplam 138 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.