Kafaca Ovası Sulama Projesiyle Hayat Buldu

Menteşe İlçesinde Kafaca Mahallesindeki ova Muğla Valiliği YİKOB desteği ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen sulama projesi ile hayat buldu.S.S.Kafaca Sulama Kooperatifinin girişimleri sonucu İl Müdürlüğü...

Kafaca Ovası Sulama Projesiyle Hayat Buldu

Menteşe İlçesinde Kafaca Mahallesindeki ova Muğla Valiliği YİKOB desteği ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen sulama projesi ile hayat buldu.

S.S.Kafaca Sulama Kooperatifinin girişimleri sonucu İl Müdürlüğü bünyesinde hazırlanan ve YİKOB tarafından desteklenen proje kapsamında iki kuyu ve göletten tarlalara 9 km boru döşendi. Üç aşamada gerçekleşen projede yaklaşık 1000 dekar alan suya kavuştu.

Kafaca Mahallesinde Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın katılıyla gerçekleşen açılış törenine katılım yoğun oldu. İlçe Müdürü Mehmet Kuray, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa Yeşilkaya, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Levent Uyan, kooperatif yönetimi ve ortakları ve üreticiler katıldı.

Üç mahalleye suyun verildiği Kafaca, Dağdibi ve Yeşilyurt Mahalle Muhtarlarının katıldığı açılışta konuşmayı S.S.Kafaca Sulama Kooperatif Başkanı Zeki Heybeli yaptı.

Zeki Heybeli konuşmasında duygulu anlar yaşayarak 1985 yılında kendine ait bir kuyuyu köye bağışlamakla  beşleyen serüveninin kooperatif kurulması ile devam ettiğini ifade etti. Bu projenin en büyük hayallerinden biri olduğunu söyleyen Heybeli, bu konuda kendine destek olan YİKOB ve İl Müdürlüğüne teşekkür etti. Bu proje ile ürünlerin bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı kurumaktan kurtardıklarını konuşmasında söyledi.

İl Müdürü Barış Saylak konuşmasında suyun önemine değinerek  “ Başkanın duygulu konuşması ve gözlerinin dolması beni de duygulandırdı. Çünkü bu projede çok çalıştı ve kendisini tebrik ediyorum. Kafaca hem suyuna hem kooperatifine sahip çıktı. Kafacalıları ve kooperatifi  bu anlamda da kutluyorum. Yaklaşık 9 km boru döşenen ovada 1000 dekarlık alanı suyla buluşturduk. Yaşanan kuraklık ve küresel ısınma suyun kıymetini bir kez daha gösterdi. Hiçbir kaynak sonsuz olmadığı gibi suyumuz da sonsuz bir kaynağımız değil. Dünyanın % 70 suyla kaplı olsa da sadece bunun % 2’si kadarının tatlı su olduğunu, bununda % 70’ini tarımsal sulamada kullandığımızı biliyor muydunuz? İşte bu noktada suyu tasarruflu kullanmak zorundayız. Basınçlı sulama  sistemleri bu anlamda önemli  bir adım olup ikinci hamlemiz ağırlıklı bu konuda olacaktır. Bakanlığımız sulama sistemleri konusunda 2021 yılında % 50 hibe desteğini açıkladı. 2022 yılında da olacak ve sizleri bu desteklerden faydalanmak üzere davet ediyorum. Bu konuda üretmek isteyen herkese kapımız açık Başta Muğla Valiliği YİKOB desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Birlikte üretecek birlikte başaracağız. Bu ülke ve refahımız için her zaman söylediğim gibi bir olalım iri olalım diri olalım.” dedi.

Bu haber toplam 137 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.