Jeoloji Mühendisleri yine uyardı

Muğla Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Kartal 17 Ağustos 1999 “Büyük Marmara” depreminin 16. Yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Kartal, halen büyük ölçüde yerleşime uygun olmayan alanlarda, denetimsiz...

Jeoloji Mühendisleri yine uyardı

Muğla Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Kartal 17 Ağustos 1999 “Büyük Marmara” depreminin 16. Yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Kartal, halen büyük ölçüde yerleşime uygun olmayan alanlarda, denetimsiz ve yasalara aykırı yapılaşmaların olduğunu söyledi.

Türkiye’de yılda ortalama 25 bin farklı büyüklüklerde depremin meydana geldiğini ifade eden Oda Başkanı Kartal; “Çağdaş ülkelerde böyle bir gerçekle karşı karşıya kalan toplumun her kesiminin afet zararlarının azaltılması konusunda kendine düşen görevleri yapması gerekirken, ülkemizin gerçeği olan deprem konusunda; bireyden kamu kurumuna, özel sektörden sivil toplum örgütlerine kadar çok paydaşlı bir yapıda oluşturulması gereken çalışmalar bu güne kadar maalesef ortaklaştırılamamıştır” dedi.

Muğla Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Kartal, Türkiye’nin deprem gerçeğinin bilincinde olmasına ve deprem zararlarının azaltılmasına karşı verdikleri savaşa rağmen kaygılandıklarının altını çizdi.

Kartal; Amacımız, vatandaşlarımızın diğer dünya vatandaşları kadar çağdaş, çevre, plan, fen ve sağlık açısından uygun ve güvenli yaşam mekanlarına sahip olmalarıdır. Ve biliyoruz ki; Ülke ve bölge düzeyinde yerleşim politikalarının fiziki planlamasının hazırlanması, kent ölçeğinde rantsal anlayıştan uzak arazi kullanım planları yapılması, afet etkilerine dayanıklı yapım sistemlerinin teşviki ve stratejisinin geliştirilmesi, uygun mühendislik tekniklerinin sağlanması, Ar-Ge desteklerinin sağlanması, hedeflenen strateji ve planların hayata geçirilmesi ve ilgili tüm kanun ile yönetmeliklerinin afet risklerini azaltma odaklı olarak yeniden düzenlenmesi ve gereği gibi uygulanmasının denetimi bizi istenen sonuca ulaştıracaktır. Jeoloji Mühendisleri Odası olarak deprem zararlarının azaltılması konusundaki çalışmalarda varız, var olmaya devam edeceğiz. Mesleğimiz açısından “biz demiştik” kavramını etik bulmuyor, sorumluların gereken tedbirleri almasını talep ediyor ve bunun takipçisi olacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.

Muğla’daki yapılar ciddi sınav verecek

Muğla’nın en yıkıcı depremlerinin Rodos açıklarında olduğu söyleyen Başkan Kartal; Rodos güneyinde 4000 metrelik bir çukur bulunmakta ve bu çukurda iki kıta yanyana gelmektedir. Datça, Gökova Körfezi ve Muğla-Bodrum arasında aktif olduğu düşünülen çok sayıda fay bulunmaktadır. Bu fayların uzunlukları sınırlı olmakla birlikte 7’den büyük deprem oluşturabilmesi teorik olarak düşünülmez. Mugla, Bodrum, Datça, Marmaris, genel olarak kayalık zeminlerde yer almaktadır. Dere yatakları, alüvyonlar, plaj ve bataklık ortamları depremlerden en fazla etkilenecek bölgelerdir. Yapı stoku açısından bakıldığında genellikle az katlı betonarme yazlık binaların bulunması olumlu bir durumdur. Fakat, özellikle yasal olarak ta yasak olmasına rağmen işgal edilen kumsallar üzerine yapılan çok katlı yapılar gelecek depremler için ciddi sınavlar vereceklerdir” diye konuştu.

Bu haber toplam 498 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.