İştirak Nafakası

Artan boşanmalarla birlikte işlenmesi gereken konulardan biri de 'İştirak Nafakası'dır.

İştirak Nafakası nedir?

Kısaca özetleyelim:

Mahkeme tarafından velayet kendisine verilmeyen eşin; çocuğun eğitim ve bakım giderlerini  katılma gücü oranında karşılaması için hükmedilen nafaka türüne iştirak nafakası denir.

Mahkeme iştirak nafakası hakkında karar verirken dikkate aldığı bazı hususlar vardır.

Çocuğun gıda, giyecek, barınma, sağlık, eğitim,  harçlık, ulaşım giderleri gibi ihtiyaçları dikkate alınarak iştirak nafakasına hükmedilir.

Boşanma davası açıldığı andan itibaren önce tedbir nafakası adı altında nafaka talep edilir sonra bu velayetin taraflardan birine verilmesiyle iştirak nafakasına dönüşür.

İştirak Nafakası velayetin fiilen kullanılmasına bağlı bir haktır.

Yani; velayet kendisinde olan değilde, karşı taraf çocuğa bakıyorsa, çocuğa bakan, velayetin nezi davası açmak zorunda olmadan doğrudan iştirak nafakası talebinde bulunabilir.

Mahkemenin iştirak nafakası hakkında karar verebilmesi için eşlerden birinin talep etmesine gerek yoktur.

Mahkeme bu konuyu talep olmasa bile kendiliğinden değerlendirir.

Boşanma veya ayrılık davası açılınca hakim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin geçimine ilişkin geçici önlemleri istek bulunmasa bile kendiliğinden alır.

Tedbir nafakası isteminden feragat eden daha sonra tedbir nafakasına ihtiyacı bulunduğundan bahisle tedbir nafakası takdir edilmesini istemişse, muhtaç olduğu anlaşılmışsa, feragat tarihinden değil yeni istek tarihinden itibaren tedbir nafakasına karar verilir.

Boşanma ile yoksul duruma düşeceğini ispatlayan tarafa yoksulluk nafakası da bağlanabilir.

Nafaka her ay peşin olarak ödenir.

Hâkim istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.

Lehine nafaka hükmedilen eş, ileride ekonomik şartlarının değiştiğini, ödenen nafakanın içinde bulunduğu ekonomik şartlar nedeniyle geçimini sağlamaya, ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğini ileri sürerek nafakanın artırılması davası açabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.