İşçilere Polis engeli

Maden-İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi faaliyet alanı içinde bulunan Aydın Şahnalı bölgesindeki maden ocaklarının kapatılması sonucu işten çıkarılan 247 işçiye destek için yürüyen diğer işçiler polis engeli...

İşçilere Polis engeli

Maden-İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi faaliyet alanı içinde bulunan Aydın Şahnalı bölgesindeki maden ocaklarının kapatılması sonucu işten çıkarılan 247 işçiye destek için yürüyen diğer işçiler polis engeli ile karşılaştı.

Maden-İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi Başkanı Süleyman Girgin önderliğinde toplanarak Aydın’a giden ve burada işten çıkarılan arkadaşlarına destek ve bu işten çıkarmaları protesto için yapılan yürüyüş polis engeli ile durduruldu.

Maden Ocağı yönetim binası önünde bir açıklama yapan Süleyman Girgin, hükümet tarafından hazırlanan Torba Yasa’nın Aydın’daki madenciye işsizlik getirdiğini söyledi.

247 İşçinin çalıştığı ocağın Kasım 2014 sonu itibariyle tamamen kapatılacağını bildiren Girgin; “Kapatma kararı alan şirket ilk etapta 138 madenciyi yasal haklarını ödeyerek 22 Eylül itibari ile çıkışını vermiştir.Geri kalan işçi arkadaşlarımız ise kasım ayı sonuna kadar yeraltında söküm ekibi olarak çalışacaklardır.

Soma katliamından sonra akıllara gelen madenciler ilk defa kendileri için bir kanun çıkması ile yeni haklardan yararlanmayı beklerken hazırdaki işlerinden de olmuş, yani haklara kavuşma sevinçleri kursaklarında kalmıştır.

Çıkarılan yasa ile maliyetlerin arttığını söyleyen işyeri sahipleri işçileri çıkartarak hükümete bu yolla bir baskı yapmak ve kendileri için yeni düzenlemeler yapılması amacını gütmektedirler.

“Kazanırken bu ocaklar hepimizin batarsak hepimiz batarız, Kazanamayınca ocağı kapatıyoruz” denilerek madenciler kapı önüne konulmakta.

Aydın’daki işyerinde genellikle gurbetçi arkadaşlarımız çalışmaktadır. Çoğu evli ve çoluk çocuk sahibidirler, okullar açılmış durumda ve önümüzde kurban bayramı vardır.

Ülke genelinde 6.000 Maden işçisi torba yasanın getirdiklerinden faydalandırılmamak için işten çıkartılmıştır.”dedi.

İktidarın bu soruna çözüm bulması gerektiğini vurgulayan Girgin, şunları söyledi:

“Madencinin kaderi ülkemizde ya ölümdür ya da açlıktır.İş güvenliği tedbirlerini bile maliyet getirecek diye yerine getirmeyen özel sektör ocak sahiplerinin madenciye tanınan yeni hakları tanımayacakları zaten belli idi.İktidar bu yasa ile birlikte işten çıkarmaları önleyici tedbirleri de almalıydı, ama bilerek bu yapılmadı.Madencilere adeta “ Artık Ölmeyeceksiniz Çünkü Artık İşiniz Olmayacak” denmiştir.

Çalışma Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı açılan bu soruna bir çözüm bulmalıdır.Eğer gerçekten madencinin insanca yaşaması ve insanca, güvenli çalışması isteniyorsa iş güvenliği yatırımlarını harfiyen yapan, sendikal örgütlülüğe saygı gösteren maaş vb. ödemeleri gününde yatıran devlete vergisini, sigortasını zamanında yatıran, çevreye yönelik koruma tedbirlerini alan.

Özel sektör maden şirketlerine teşvik uygulanmalı, yeraltı çalıştıran şirketlere yeraltı priminde teşvik uygulanmalı tüm bunların ötesinde yeraltı ve yerüstü madenlerin tamamı bir plan dahilinde kamulaştırılmalı ve devlet eli ile işletilmelidir.Aydın Linyit işverenin kapatma kararını durdurmasını, iktidarın da bu soruna bir çözüm bulmasını talep ediyoruz.”

Açıklamadan sonra Maden İşçileri "İş Ekmek Yoksa Barış ta Yok" , Zafer Direnen Emekçinin olacak Sloganları atarak Aydın Merkez de Bulunan Çalışma Bakanlığına bağlı İŞ-KUR bölge müdürlüğü önüne yürüyüşe geçtiler.

Emniyet yetkililerince Yolu kapatmadan ve trafiği aksatmadan yürüyüşlerine izin verilen işçiler Aydın Yeni Dört Yol kavşağı girişinde çevik kuvvet tarafından önleri kesildi.

Aydın Valisinin sonradan yürüyüşün engellenmesi  talimatından sonra işçiler bu karara tepki göstererek trafiği aksatmadan kaldırımdan yürümek istediler.

Ancak bu sefer polis tarafından gaz bombası  atılarak ve biber gazı  sıkılarak işçilere müdahale edildi.Astım hastası olan bir işçi biber gazının etkisi ile ambulans çağrılarak hastaneye kaldırıldı.

Bu haber toplam 87 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.