ORKOP’TAN DEPREMZEDELERE YARDIM

MUSTAFA AKTAŞMuğla SS Orman Kooperatifleri Birliği Başkanı ve Genel Merkez Başkan Yardımcısı Ahmet Çetiner,  ORKOP tarafından deprem bölgelerine çadır yardımlarının devam ettiğini belirtti.6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş,...

ORKOP’TAN DEPREMZEDELERE YARDIM

MUSTAFA AKTAŞ

Muğla SS Orman Kooperatifleri Birliği Başkanı ve Genel Merkez Başkan Yardımcısı Ahmet Çetiner,  ORKOP tarafından deprem bölgelerine çadır yardımlarının devam ettiğini belirtti.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş, Pazarcık, Elbistan Merkezli 11 ilimizde meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki ve sonrasında ortaya çıkan artçı depremler sonucu şehirler ve kırsal alandaki kooperatifler ve ortakları ciddi boyutlarda zarar gördü ve kayıplar yaşadı.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Muğla SS Orman Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Çetiner, şunları söyledi:

Bu illerde Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı yaklaşık 700 birim kooperatif ve 55 bin kooperatif ortağı var. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı 394 birim kooperatif ve bu kooperatiflerin 36.233 ortağı vardır. Yörede diğer bakanlıklara bağlı kooperatiflerle birlikte 1000’den fazla birim kooperatif ve 150 binden fazla ortak vardır. 15 milyona yakın insanın yaşadığı deprem bölgesinde binlerce kayıp verdik. Ancak enkaza dönen alanlardaki temizleme çalışmaları ile birlikte enkaz altında kalan ve kurtarılamayanlar ile ölü sayısı günden güne artmaktadır.

Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği olarak deprem bölgesinde Genel Başkan Yardımcılarımız Ahmet Çetiner, İlhami İlhan ile birlikte Orman Mühendisi Dr. Metin Karadağ ve Eğitim, Araştırma ve Dış İlişkiler Koordinatörümüz Ziraat Mühendisi Ünal Örnek deprem bölgesinde yer alan ORKOOP Merkez Birliğimize bağlı Adana, Kahramanmaraş Bölge Birliklerini, kooperatifleri ve ortaklarını alanda ziyaret etmişlerdir. Bölge Birliği Başkanları, Kooperatif Başkanları ve kooperatif ortakları ile görüşmeler yapmışlardır. İllerde Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ile Orman Bölge Müdürlüklerini ziyaret etmişlerdir. Yapılan görüşmelerde deprem felaketinin verdiği zarar, mevcut durum ve ihtiyaçlar konusunda bilgiler alınmıştır.

Heyet olarak yapılan gözlem, inceleme ve görüşmelerde yaşanan deprem felaketi sonucu yöredeki kooperatiflerin bazılarına ait hizmet binaları ve tesislerin ağır hasar gördüğü belirlenmiştir. Kooperatiflerin ortakları ve aileleri can ve mal kayıplarına uğramıştır.  Kooperatiflerin ürettikleri ürünler, üretimde kullandıkları alet, ekipman ve malzemeler zarar gördüğü tespit edilmiştir. Kooperatifler üretim ve pazarlama güçlerini yitirdikleri gibi ortakların can ve mal kayıpları nedeniyle örgütsel faaliyetleri kesintiye uğramıştır. Ortak arasında dayanışma işbirliği ortamı zayıflamıştır.

Kırsal alanda hala hasar tespit çalışmalarının devam ettiği, ORKOP’a bağlı kooperatiflerin ortaklarının ve diğer insanların acil çadır ve insani ihtiyaç maddeleri talepleri olduğu görülmüştür. Deprem alanının genişliği ve afetin büyük olduğu, kırsal alana ulaşımdaki güçlükler dikkate alındığında kamu ve sivil toplum işbirliğine büyük ihtiyaç olduğu görülmüştür.  Alanda yapılan çalışmalar ışığında Muğla bölge birliği olarak deprem bölgesinde yer alan ORKOOP ortağı Bölge Birliklerimize bağlı Ormancılık kooperatiflerimize başta çadır olmak üzere gerekli yardımların yapılması ile ilgili çalışmalar sürdürülmektedir.

“ÇADIRLARI HATAY VE KAHRAMANMARAŞ BÖLGESİNE ULAŞTIRDIK”

Muğla SS Orman Kooperatifleri Başkanı ORKOP Başkanı ve Genel Merkez Başkan Yardımcısı Ahmet Çetiner, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Aydın’dan satın aldığımız 82 çadırdan yarısını Hatay ve Kahramanmaraş Deprem bölgelerine ulaştırdık. Yarısını da yakında ulaştıracağız. Bu hizmetin yapılmasında bizlere araç temin ederek gerekli desteği sağlayan Kavaklıdere Belediye Başkanımız Mehmet Demir’i çok teşekkür ediyoruz. Allah milletimize bir daha böyle acı yaşatmasın diye dua ediyoruz. Ben depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan Rahmet diliyor geride kalanları taziyelerimi sunuyorum.”

Bu haber toplam 1225 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.