BAŞKAN GÜMÜŞ:“MUĞLA İŞHANI, MUĞLA’NIN EN TEHLİKELİ VE RİSKLİ YAPISI”

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Afet Koordinasyon Merkezinde (AKOM) deprem hazırlık çalışmasıyla ilgili yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Menteşe’de bulunan Mustafa...

BAŞKAN GÜMÜŞ:“MUĞLA İŞHANI, MUĞLA’NIN EN TEHLİKELİ VE RİSKLİ YAPISI”

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Afet Koordinasyon Merkezinde (AKOM) deprem hazırlık çalışmasıyla ilgili yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Menteşe’de bulunan Mustafa Muğlalı İşhanının beton dozajı açısından bakıldığında Muğla’nın en tehlikeli ve riskli yapısı olduğunu söyledi.

SİNEM KARAKAYA

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Afet Koordinasyon Merkezinde (AKOM) basın mensuplarıyla bir araya gelerek, Muğla’da deprem hazırlık çalışmaları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş de yer alarak, bazı değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Gümüş, Menteşe Belediyesi olarak Büyükşehir Belediyesi ve İnşaat Mühendisleri Odasıyla yapı soku ile ilgili protokol aşamasında olan proje ürettiklerini, Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığının bir yazılım çalışması yaptığını ve bu çalışmanın tamamlandıktan sonra Menteşe’deki yapı stokunun fotoğrafını çıkaracaklarını söyledi.

Başkan Gümüş,  “Bugüne kadar Türkiye olarak deprem için hiç hazırlık yapmadığımız ortaya çıktı. Bundan 3 yıl önce Muğla’da deprem çalıştayı yapıldı, bu çok önemliydi. Asıl önemli olan mikrobölgeleme çalışması. Menteşe’nin tamamında parça para jeolojik zemin etütleri yapılarak Menteşe’nin toprağının yapısı ortaya çıkmış oldu. Bizde Menteşe Belediyesi olarak inşaat ruhsatlarını verirken, müteahhitler bizden imar durum belgesi aldığı anda altına not olarak yazıyoruz. Kırmızı bölgedeyse neler yapmalı, sarı bölgede neler yapması gerektiğini belirtiyoruz. Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bu konuda teşekkür ederim, Menteşe’yi pilot ilçe seçerek çalışmalara başladık. Bu işi yapan bazı mühendisler ve bazı odalar ne gerek var dedi. Çünkü jeolojik zemin etüdü yapılırken, 500 metrekare bir parselde 3-4 gün boyunca farklı noktalarda jeoloji zemin etüdü yapılarak bu projeler bize geliyor” diye konuştu.

“GEÇMİŞTE YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARI HÜKÜMET DEPREMDEN SONRA FARKINA VARDI”

Yapı denetim firmalarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olması gerektiğine dikkat çeken Gümüş, “Menteşe’de konutların altında ticari yoktur. Akçaova’da yapılan yeni konutların altında da ticari olmayacak. Ticari bağımsız olacak. Hatay Dörtyol’da gördüğümüz tek şey, 4 tane bina yıkılmış dördünün altı da ticaret ve hepsinde de kolon kesilmiş. Menteşe Belediyesi olduğumuz ilk zamanlar biz TMMOB ile protokol yaptık. Şuanda deprem bölgesinde çalışma yapıyoruz. Geçmişte Muğla Belediyesi olarak yaptığımız çalışmaları şuanda hükümet depremden sonra farkına vardı. Yapı denetim firmaları bence Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olması gerekir ama özel şirketlere verdiler” dedi.

“MENTEŞE’DEKİ YAPI STOKUNUN FOTOĞRAFINI ÇIKARACAĞIZ”

Başkan Gümüş, “Büyükşehir Belediyemiz, Menteşe Belediyemiz ve İnşaat Mühendisleri Odasıyla yapı soku ile ilgili protokol aşamasına gelen bir çalışmamız vardı. Büyükşehir Bilgi İşlemin yaptığı bir yazılım programı var. Menteşe’deki yapı stokunun fotoğrafını çıkaracağız. Bizim yapacağımız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı gibi bir fotoğraf çekmek ama o binaları değerlendirmek Çevre ve Şehirciliğin yetisinde” dedi.

“RİSKLİ YAPILARDA YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI KESİNLİKLE ÇIKMAMALI”

Başkan Gümüş, son olarak, “Bu durumu Muğla İşhanında yaşadık. Ne yazık ki yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bence böyle riskli yapılarda yürütmeyi durdurma kararı kesinlikle çıkmaması lazım. İşhanında beton dozajına baktığımızda Muğla’nın en tehlikeli ve riskli yapısıdır. Yapı stoku çalışmalarımıza, yazılım çalışması bittikten sonra tamamlayacağız” diye konuştu.

Bu haber toplam 245 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.