“Ha Çanakkale Ha Muğla”

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü dün bütün ülke genelinde ve Muğla’da çeşitli etkinlik ve törenlerle kutlanırken, Çanakkale Şehitleri de anıldı.  AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa bir mesaj yayınlayarak...

“Ha Çanakkale Ha Muğla”

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü dün bütün ülke genelinde ve Muğla’da çeşitli etkinlik ve törenlerle kutlanırken, Çanakkale Şehitleri de anıldı.  AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa bir mesaj yayınlayarak Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünü kutlardı, Çanakkale Şehitlerini de andı. Boğa mesajında şu duygu ve düşüncelere yer verdi:

“Başta Cevat Paşa, Yarbay Mustafa Kemal, Yarbay Hüseyin Avni, Yahya Çavuş, Seyit Onbaşı olmak üzere her rütbeden, başta Hatice Hanım, Nezahat Onbaşı olmak üzere her cinsiyetten, Başta Zeynep Mido, Alman Gelin Hemşire Erica, Safiye Hüseyin olmak üzere her milletten, Başta Galatasaraylı Hasnun Galip, Fenerbahçeli kahraman Arif, Beşiktaşlı Kaptan Kazım olmak üzere her takımdan kahramanın yıldız geçidi olduğu meydandır Çanakkale...

Diyarbakır’dan, Kerkük’ten, Konya’dan, Kayseri’den, Muğla’dan vatan evlatlarının devleştiği andır Çanakkale... Çünkü bu ülkenin her karış toprağı aynı. Kınalı kuzuların kan akıttığı her yer vatandı. Ha Çanakkaleydi, Ha Muğla...

O yıl kimse kurban kesmedi

1915… Bu topraklarda o yıl, Kurban bayramında kimse kurban kesmedi. Çünkü, Anneler taze güllerini, babalar koç yiğitlerini vatana kurban vermişti... Verilecek daha değerli neleri vardı ki?

Henüz lisedeydiler. Kayseri lisesi, Edirne Lisesi, Konya Lisesi, Galatasaray Lisesi o yıl mezun veremedi.  Çünkü o yıl hepsi, vatan için sınava girmişlerdi Çanakkale’de. Hepsi de kazandılar!

Çanakkale'de, yaklaşık 10 bin üniversiteli ve 70 bin orta öğretim öğrencisi şehit düştü. Okumuş neslimiz yok oldu.

Emperyalizme karşı onur mücadelesi

Çanakkale gittiği zaman, İstanbul gidecek. İstanbul'un alınması, emperyalist devletlerin İslam alemindeki hakimiyetini sağlayacaktı. Milletimiz bu kastı, bu niyeti çok iyi anladı. Onun için Çanakkale'de; Konya'dan, Erzurum'dan, Van'dan, Muğla’dan, Filibe'den, Mestanlı'dan, Bağdat'tan, Kudüs'ten, Yemen'den ve bütün İslam aleminden şehitler verildi. Bu yönüyle Çanakkale, İslam dünyasının bütünleşmenin, dayanışmanın, emperyalizme karşı direnişinin bir sembolüdür.'

Karşıda öyle bir düşman vardı ki, bu savaşta Osmanlı’ya kimse şans tanımıyordu. Avrupa’da bahisler oynanıyor, Türklere kimse para yatırmıyordu. 1915 Mayıs Ayı’nda Ayasofya Ayini için biletler satılıyordu. Biletler karaborsaya düşmüştü. Müttefik Kuvvetler komutanı Hamilton, “bir hafta sonra İstanbul’dayız” diyordu.

İngiliz tarihçi Arnold Toynbee'nin de hatıratında; ''Annem bize kahvaltılarda derdi ki, 'Türkiye, Anadolu çok güzel bir ülke, Türklere layık değil'' cümlelerine yer vermektedir. Bu anlayış hala devam etmektedir. Düşman hala Anadolu insanını nasıl parçalarım, nasıl ayrıştırırımın hesabını yapmaktadır. Önceleri sağcı-solcu, alevi-sünni diye ayrılık tohumu ekenler şimdi Kürt-Türk nifakını uyandırmaya çalışmaktalar.

Bu nedenle bu milletin evlatları her zamankinden daha çok gayretli, çalışkan, yüksek düşünceli, üretken ve güçlü olmak mecburiyetindedir.  Daha çok özgüvene sahip, daha erdemli daha ilkeli ve daha vizyon sahibi olmalıdır. Muhteşem geçmişin mutlu geleceği yoğuran hamlesi olmak zorundayız.

Cumhuriyetimizin 90., Çanakkale Savaşlarının 98., Muğla’nın Aydın Sancağından ayrılıp bağımsız il oluşa ilk adımın atılışının 100. Yılını yaşadığımız bu yılı bir sıçrama tahtası kabul edip ilimizi ve ülkemizi geleceğe hazırlamak hepimizin vatan borcudur. Başta Çanakkale olmak üzere tüm şehitlerimize saygıyla.”

Bu haber toplam 82 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.