Güneş Santrali Tamam

Muğla Belediyesi’nin, Atıksu Arıtma Tesisi, Arıtılmış Su ile Park ve Bahçelerin Sulanması gibi çevreye saygılı projelerinden biri daha başarıyla tamamlandı.Muğla Belediyesi Mezbaha Tesisine, “Sonsuz Kaynağımız Güneş”...

Güneş Santrali Tamam

Muğla Belediyesi’nin, Atıksu Arıtma Tesisi, Arıtılmış Su ile Park ve Bahçelerin Sulanması gibi çevreye saygılı projelerinden biri daha başarıyla tamamlandı.

Muğla Belediyesi Mezbaha Tesisine, “Sonsuz Kaynağımız Güneş” projesi adı altında kurmuş olduğu Güneş Enerji Santrali, Türkiye’de Lisanssız Elektrik üretimi alanında, TEDAŞ tarafından kabulü yapılıp devreye alınan, ilk şebekeye bağlı Fotovoltaik Sistem oldu.

"Sonsuz Kaynağımız Güneş" Projesi hakkında açıklama yapan Muğla Belediyesi proje sorumlusu İnşaat Mühendisi (enerji uzmanı) Ayşegül Kıyak: “Muğla’nın güneşlenme süresi hem bölgenin hem de Türkiye ortalamasının üstündedir. Yenilenebilir enerji bilincinin yaygınlaştırılması konusunda yerel yönetimlere büyük görev düşmektedir. Muğla Belediyesi olarak çevre bilincini arttıracak diğer projelerimiz gibi bu projemizde bizim için büyük önem taşımaktadır. 2010 Yılı Mali Destek Programı kapsamında Muğla Belediyesi tarafından GEKA'ya sunulan 777.255 TL Bütçeli "Sonsuz Kaynağımız Güneş" isimli proje için %74 destek oranı ile 575.000 TL destek almaya hak kazanılmıştır. Projede Şebekeye Bağlı Fotovoltaik Sistemin Kurulması ve Devreye alınması işi 564.630 TL (KDV Dahil) ihale bedeli ile ANEL Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne verilmiş ve Proje planlanandan daha düşük bir bütçe ile bitirilmiştir. Proje kapsamında Muğla Belediyesi Mezbaha tesisinin elektrik ihtiyacının % 78’i, kurulu gücü 105kw olan fotovoltaik sistem tarafından karşılanacak. Bu projede en az 25 yıllık verimlilik garantili Fotovoltaik güneş panelleri kullanıldı ve yatırımın geri dönüş süresi yaklaşık 6 yıl. Sistemin ürettiği ortalama yıllık enerji miktarı ile 2013 yılı elektrik faturası bedeline göre (36 krş/KWs) yıllık elektrik fatura ödemelerine 40.000 tl civarında tasarruf sağlanacak. Tüketimin en düşük olduğu mayıs, haziran aylarında fazla enerjinin Lisanssız Elektrik üretimine ilişkin yönetmelik çerçevesinde, dağıtım şirketi AYDEM ile faturalaşma ve mahsuplaşma ile şebekeye verilecek.” dedi.

Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ise proje ile ilgili olarak şunları söyledi: “Sonsuz Kaynağımız Güneş" projemiz, Türkiye’de ilk defa kabulü yapılıp onay alan güneş enerji santralidir. Belediye olarak çevre bilinci konusuna çok fazla önem veriyoruz. Gelecek nesillere temiz ve yaşanılabilir bir dünya bırakmak en büyük görevimiz. Kentimizde çevre bilincini arttırmak için herkese örnek olacak projelerimiz devam edecek.”

Fotovoltaik; güneş pilleri ya da dizinleri sayesinde ışık kaynağından, çoğu zaman güneşten elektrik elde etme yöntemidir. Muğla ve çevresi coğrafi konumunun getirdiği avantaj sayesinde yüksek güneş enerjisi potansiyeline sahiptir. Muğla’da günlük ortalama güneşlenme süresi Türkiye ortalamalarının üzerindedir.

Bu haber toplam 66 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.