Gökova Körfezi’nde kirlilik alarmı

Dünyanın en önemli Mavi Yolculuk noktalarından birisi olarak gösterilen Gökova Körfezi’nde deniz canlılarının yaşam varlığı olarak görülen deniz Çayırları kirlilik nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.Her yıl...

Gökova Körfezi’nde kirlilik alarmı

Dünyanın en önemli Mavi Yolculuk noktalarından birisi olarak gösterilen Gökova Körfezi’nde deniz canlılarının yaşam varlığı olarak görülen deniz Çayırları kirlilik nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin mavi yolculuk ve tekne turuna çıktığı Gökova Körfezi’nin kirlilik envanteri çıkarılıyor. Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)’nın finansman desteği ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından hazırlanan ‘Gökova Deniz Dibi Kirlilik Envanteri’ projesi kapsamında yürütülen çalışma 26 Ekim’de sona erecek.

Nedenler araştırılıyor

Proje Koordinatörü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ali Türker, Gökova Körfezi ve koylarının oldukça yoğun insan kullanımı sonucunda giderek kirlendiğini belirtti. Yürütülen bu projeyle Gökova Körfezi deniz dibi kirlilik envanterinin çıkarıldığını anlatan Türker, şöyle konuştu: "Denizi kirleten maddeler ve kaynakları tespit edilecek. Bu kirlilik kaynaklarının nereden ve nasıl geldiği, denize nasıl ulaştığı konuları aydınlatılacak. Bu kirlilik kaynağı çöplere ait envanter oluşturuluyor.”

Körfez yoğun kirlilikle karşı karşıya

Gökova Körfezi’nin deniz dibi kirlilik envanteri henüz bulunmadığını anlatan Türker, şunları söyledi: “Bu eksiklik projemizin temel gerekçesini oluşturmaktadır. Yapılacak proje ile denize yayılan ve tabana çöken kirlilik etmenlerinin neler olduğu tespit edilecek, sınıflandırılacak ve bulunduğu alan koordinatlarıyla kayıt altına alınacaktır. Kirletici faktörlerin nerelerden, hangi yolla, ne şekilde denize ulaştığı, deniz dibinde nasıl birikim yaptığı ve doğayı tehdit etme özellikleri ayrı ayrı saptanacak. İnsan kullanımına ve çeşitli insan faaliyetlerine (yatçılık, balıkçılık, deniz turizmi, kıyı kullanımı gibi) açık olan Gökova Körfezi, bu nedenle oldukça yoğun bir deniz dibi kirlenmesiyle karşı karşıya bulunmaktadır. Gökova Körfezi’nin deniz dibi yoğun tekne trafiği, deniz yüzeyi ve kıyı kesimlerinin yine yoğun insan kullanımları sonucu hızla kirlenmekte olduğu maalesef acı bir gerçektir. Eğer önlem alınmazsa yakın bir gelecekte özellikle deniz yaşamı bu kirlilikten olumsuz yönde etkilenebilecektir.”

Deniz Çayırları tehlikede

Deniz dibinde yaşanan kirlilik nedeniyle deniz canlılarının yaşam kaynağı olarak bilinen Deniz Çayırlarının büyük tehlike altında olduğunu açıklayan Türker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Deniz dibinde bulunan deniz çayırları, deniz dibi kirliliğinden etkilenecek en başta gelen ve en önemli deniz canlı kaynaklarımızdır. Deniz çayırları (Posidonia oceanica) deniz dibi için bir tarla bitkisi gibi görev yapmakta, oksijen üretmekte ve balıklar için bir yaşam ortamı sunmakta, saklanma, beslenme ve üreme alanı oluşturmaktadır. Yakın bir gelecekte deniz dibinde artan çöplerin vermiş olduğu zararlardan (çözünme, ortama kimyasal madde karışımı, balıkların doğal habitatının bozulması, canlıların ortamı terk etmesi gibi) dolayı deniz ekosistemi olumsuz etkilenecek ve denizlerimizde canlı kalmayacaktır.”

Ne ararsan var

26 Temmuz 2013 tarihinde başlayan ‘Gökova Deniz Dibi Kirlilik Envanteri’ projesi kapsamında deniz dibinden çok sayıda plastik ve metal malzeme çıkarıldı. Araba lastiği, akü, televizyon anteni, çok sayıda alkol şişesi, pil, el feneri, cep telefonu, kablo, balıkçı ağı, polyester küçük tekne, alüminyum kova, jant kapağı, tencere, şemsiye, gözlük, bıçak, içki kadehleri, demir levhalar ve plastik şişeler bulundu.

Proje maliyeti 50 bin TL

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından Aydın, Denizli ve Muğla illerinin bağlı bulunduğu Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)’ya proje sunuldu. Kabul edilen proje kapsamında, Gökova Deniz Dibi Kirlilik Envanteri Projesi için GEKA’dan 50 bin TL destekleme yapıldı. 26 Temmuz 2013 tarihinde başlayan 3 ay sürecek proje, 26 Ekim 2013 tarihinde sona erecek. Gökova Deniz Dibi Kirlilik Envanteri Projesi tamamlandıktan sonra 7 Ekim’de sunum yapılacak.

Bu haber toplam 125 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.