Ermeni iddiaları yalanlarına gerçek cevaplar

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Türk Dünyası Topluluğu tarafından düzenlenen “100. Yılında Ermeni İddiaları” konulu panele konuşmacı olarak katılan Azerbaycan İstanbul Konsolosu Kenan Murtuzov, Muhammed Avaroğulları,...

Ermeni iddiaları yalanlarına gerçek cevaplar

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Türk Dünyası Topluluğu tarafından düzenlenen “100. Yılında Ermeni İddiaları” konulu panele konuşmacı olarak katılan Azerbaycan İstanbul Konsolosu Kenan Murtuzov, Muhammed Avaroğulları,  ve ATEV Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, iddialara tarihi gerçeklerle cevap verdiler.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Türk Dünyası Topluluğu tarafından gerçekleştirilen “100.Yılında Ermeni İddiaları” konulu panel yoğun ilgi çekti. Panele konuşmacı olarak katılan Azerbaycan İstanbul Konsolosu Kenan Muruzov ve ATEV Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, sözde soykırım iddialarını tarihi gerçeklerle cevapladılar.

Panelin 1. Oturumunda konuşan Azerbaycan İstanbul Konsolosu Kenan Murtazov, Ermenilerin kendi içlerinde yaşadıkları devleti ve milleti sırtından hançerlediklerini söyleyerek; “ Osmanlıyı arkadan vurmak istediler. Osmanlı da kendi topraklarını korumak için Ermenileri başka bir yere taşımıştır. Yolda belki hastalıklar, kimi yol eziyetleri olmuş olabilir ama asla soykırım olmamıştır. Osmanlı yüzyıllarca millet-i sadıka dediği bir millete neden soykırım yapsın ki?

Asıl soykırıma uğrayan Türkler

Türklere ait onlarca yüzlerce toplu mezar varken, neden Ermenilere ait bir toplu mezar yok? Soykırım diye bir şey yoktur. Tamamen siyasi çıkarlar için ortaya atılmış bir yalandır. Türkiye ve Azerbaycan iki kardeş devlettir. Azerbaycan her zaman Türkiye’yi düşünerek hareket etmiştir. Hocalı’da yapılan vahşetin elimiz de kanıtları var. Ermenilerin Hocalı katliamıyla ilgili video, belgeler kanıtlar var. ‘’Bize soykırım yapıldı yapıldı’’ diyen Ermeniler nasıl oluyor da yaklaşık 20 yıl önce Azerilere soykırım yaptılar? Bu konuda Türkiye ve Azerbaycan omuz omuza vermelidir. Azerbaycan her zaman Türkiye’nin yanındadır, Türkiye’yi destekler, asla taş koymaz. “dedi.

Ermenistan Rusya’nın çıkarı için kuruldu

ATEV Başkanı Tenzile Rüstemhanlı ise Ermenistan’ın Rusya’nın çıkarı için kurulduğunu hatırlatarak; “Ermenilerin tarih boyunca yaşadıkları en rahat millet Türklerdir. Fakat gelinen nokta çok can yakıcıdır. Rusya kendi çıkarları için Ermenistan’ı kurdu. Rusya’nın çok ciddi çıkarları vardı. Zaten Ermeniler Ermeni meselesinin muhatabı değildir. Nasıl ki 1700’lerde Rusya’ydıysa bugün başka devletlerdir. Dünyanın Türklere, Türkiye’ye bakışı değişmedi.

Siz arkadan vurursanız elbette ki savaşın da kanunları vardır. Osmanlı da göç ettirdi. 1948’te Rusya benim annemi babamı dedemi Kazakistan çöllerine sürdü. Gerçek soykırım budur. 1 milyon Azeri Türkü ölmüştür. Eğer tehcir soykırımsa Rusya, bunu bize daha önce uyguladı. Ermenilere, gelin arşivlerimizi açalım diyoruz. Batı Hristiyan Avrupa’sı da gözlemci olsun. Ama gelmiyorlar, gelmezler. Çünkü tarihi araştırmak onların işine gelmiyor. Bu konuyu hiçbir zaman ciddiye almadık. Bir avuç Ermeni bize ne yapabilir diye düşündük. Fakat geldiğimiz noktaya bakın. Siz Türkiye’nin yarısını Ermenilere bağışlasanız da onlar davalarından vazgeçmez. Bu Ermenileri bir araya toplama düşüncesidir. Biz kendi acımızı bırakıp bugün sizin derdinize düşmüşüz. Çünkü Türkiye bizim için sadece coğrafi mekan değildir. Türkiye ve Azerbaycan kardeş ülkelerdir. “diye konuştu.

“Okullarımızda ders olarak verilmeli”

Diğer konuşmacı  Muhammed Avaroğlulları ise gerçeklerin okullarda ders olarak verilmesi gerektiğini söyledi. Avaroğlulları; “Ermeniler ne olursa olsun bu konuda bir yumruk gibi bir araya geliyorlar. Millet olarak yaptığımız hata, geçmişteki düşmanlıkları unutup beyaz bir sayfa açmış olmamızdır. Geçmişteki düşmanlıkları gündeme getirmedik ama Ermeniler öyle yapmadılar. Ülkemizde bu konuyla ilgili eğitimde neler yapılabilir? Okullarda ders olarak verilmeli. Aslında ders olarak var ama etkili olmuyor demek ki. Üniversitelerde araştırma enstitüleri kurulmalı, seçmeli dersler olmalıdır. Müze eğitimleri olmalı, alan gezileri olmalıdır. Biz burada konuşuyoruz ama hep kendi aramızda kalıyor. Yurt dışına açılmalıyız. Halka açılmalıyız. Vatandaşın bunu sahiplenmesi lazım. Bu iş sadece siyasetçilerin işi değil. Yurt dışından ilgilileri davet etmeliyiz. Gelip görsünler. Hatta soykırım olduğuna inananları da çağıralım onlar da görsün biz, bizim canavar olmadığımızı.”diye konuştu.

Bu haber toplam 93 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.