Erdoğan: İktidar, Büyükşehir’de hataya düştüğünü anladı

Bütçe görüşmelerinde MHP Grubu adına konuşan MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, iktidar partisinin Büyükşehir Yasasında hataya düştüğünü anladığını ileri sürdü. Erdoğan ayrıca, Antalya ve Muğla örneğini vererek...

Erdoğan: İktidar, Büyükşehir’de hataya düştüğünü anladı

Bütçe görüşmelerinde MHP Grubu adına konuşan MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, iktidar partisinin Büyükşehir Yasasında hataya düştüğünü anladığını ileri sürdü. Erdoğan ayrıca, Antalya ve Muğla örneğini vererek farklı uygulamalarla sahillerin peşkeş çekildiğini de iddia etti.

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, TBMM Genel kurulunda Konuştu. Bütçe Kanununun 10’ncu Maddesi üzerinde partisinin grubu adına bir konuşma yapan Erdoğan AKP iktidarının Büyükşehir 6360 Sayılı Büyükşehir Kanunu ile birlikte ne kadar büyük bir hataya düştüğünün şimdi daha net anlaşıldığını söyledi.

Ortaya çıkan sorunların doğurduğu mağduriyetlerin artık daha net bir şekilde görülmeye başlandığına vurgu yapan Erdoğan “Bu yıl Bütçe Kanunu'yla KÖYDES, BELDES ve SUKAP gibi projeler için ayrılan kaynaklar ciddi bir biçimde de ayrıca azalmıştır.” dedi.

Erdoğan konuşmasında vatandaşlardan 2015 yılında yapılacak olan seçimlerde AKP’ye oy vermemelerini istedi. “Ben buradan bütün vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum” diyerek çağrıda bulunan Erdoğan “Türkiye'nin bölünmesini, parsellenmesini isteyenlere cesaret ve ümit vermemek için 2015 seçimlerinde AKP'ye oy vermeyin; İmralı canisinin, Kandil'den ülkemizi tehdit edenlerin taleplerini yeşertmemek için 2015 seçimlerinde AKP'ye oy vermeyin; 17-25 Aralıkta ortaya savrulan asrın en büyük yolsuzluğunun üstünün örtülmemesi için 2015 seçimlerinde AKP'ye oy vermeyin.” İfadelerini kullandı.

“YPK, ödenekleri AK Partili belediyelere aktarıyor”

Yüksek Planlama Kurulu’nun ödenekleri AK Partili belediyelere aktardığını ileri süren Erdoğan;  “Tabii, diyeceksiniz ki "Zaten belediye sayıları da azaldı, köy sayıları da azaldı." Ancak burada herkesin bilmesi gereken bir husus da şudur: 6360 sayılı Kanun'la kapatılan belde ve köyler büyükşehirler içinde kaybolmuş, kaybolmaya yüz tutmuş, aradan geçen bu çok kısa sürede bile sahipsizlikleri hissedilir hâle gelmiştir. Maliye Bakanlığı bütçesine KÖYDES, BELDES ve SUKAP kapsamında konulan ödeneklerin dağıtımı, kullandırılması, izlenmesi ve denetimine ilişkin usul ve esaslar Yüksek Planlama Kurulu tarafından belirlenmektedir. Yüksek Planlama Kurulunun kimlerden oluştuğunu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla, Yüksek Planlama Kurulundan çıkan kararların nasıl kararlar olduğunu ve bu kaynakların hangi belediyelere, hangi özel idarelere hangi kriterlere göre aktarılacağını da konuşmaya ve tartışmaya bile gerek yoktur.”diye konuştu.

“Sahiller Peşkeş Çekiliyor”

Konuşmasında sahillerin peşkeş çekildiğini de iddia eden Erdoğan, şöyle konuştu:

“Muğla ilimizde Anayasa'mıza ve Kıyı Kanunu'na göre kamusal alan olması gereken güzelim plajlarımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Valiliğinin ortaklaşa kurduğu bir şirket üzerinden özel sektöre kiralanırken, Antalya'daki plajlar Antalya Büyükşehir Belediyesine devredilmiştir.

Yeri gelmişken bu kıyı yağmacılığına da değinmekte fayda var. Dünyanın incisi plajlarımızı yüksek kiralar vererek kiralayan şirketler, verdikleri paraları geri alabilmek için hem buralara gelen vatandaşlardan yüksek giriş bedelleri alacaklar hem de birtakım kaçak tesisler kuracaklardır. Bu arada, bölgede yaşayan gariban vatandaşların da bu plajlardan yararlanma imkânı ortadan kalkacaktır. Vakit geçmeden herkesin bu konuya gereken hassasiyeti göstermesinde fayda var.

6360 sayılı Kanun'la büyükşehirlerde mevcut yapı stokuna üstü kapalı bir af da gelmiştir. Ancak, büyükşehirler teşkilatlanmasını tamamlayıp kırsaldaki imara bakacak hâle gelemedikleri için kırsaldaki yapıların ruhsatlandırılmasını bir kenara bırakın, hızla kaçak yapı stoku artmaktadır.

Özellikle turizm bölgelerindeki belediyeler diğer belediyelere göre daha ciddi sıkıntılarla karşı karşıyadır. Turizm bölgelerindeki belediyeler kış aylarındaki nüfuslarına göre pay almakta, ancak senenin diğer yarısında çok daha fazla nüfusa hizmet vermek zorunda kalmaktadırlar.

Büyükşehir Kanunu'ndaki birçok aksaklık, eksiklik ve yanlışlık açıkça ortadayken AKP'nin 10 ili daha büyükşehir kapsamına almak için çalıştığı duyumlarımız vardır. Bu kadar sıkıntıların devam ettiği bir dönemde iktidarın aceleyle büyükşehir sayısını artırmak yerine uygulamadan kaynaklanan sıkıntıları ortadan kaldırmasında fayda vardır.”

Bu haber toplam 70 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.