Erdoğan: AK Parti turizmin sorunlarını tartışmayı reddetti

TBMM Genel Kurulunda MHP’nin Turizm Sektörünün Sorunlarının Araştırılması ve Çözüme Kavuşturulması İçin Meclis Araştırma Önergesi görüşüldü. MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan’ın ilk imza sahibi olduğu ve 20...

Erdoğan: AK Parti turizmin sorunlarını tartışmayı reddetti

TBMM Genel Kurulunda MHP’nin Turizm Sektörünün Sorunlarının Araştırılması ve Çözüme Kavuşturulması İçin Meclis Araştırma Önergesi görüşüldü. MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan’ın ilk imza sahibi olduğu ve 20 MHP’li Milletvekili’nin imzasını taşıyan Araştırma Komisyonun Kurulmasını isteyen önerge üzerinde ilk konuşmayı MHP’li Erdoğan gerçekleştirdi. Zaman zaman tartışmaların yaşandığı oturumda konuşan Erdoğan; turizmin daha önce alarm verdiğini ama artık adeta can çekiştiğini söyledi. Erdoğan; özellikle Ankara’da ve İstanbul’da gerçekleştirilen bombalı terör eylemlerinin turizmcileri de vurduğunu,  acil önlemler alınmadığı takdirde turizm sektörünün çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Konuşmasının büyük bir bölümünde sektörün içinde bulunduğu sıkıntılı süreçten çıkabilmesi için hayata geçirilmesi gereken çözüm önerilerine ayıran Erdoğan şunları söyledi: “ Huzurlarınıza turizmcilerimizle haftalardır sürdürdüğümüz fikir alışverişleri sonucunda çıkarttığımız çözüm önerilerimizle geldik. Terörle topyekûn mücadele edilmesi sağlanırsa turizm sektörünün sorunlarının başında gelen güvenlik sorunu ortadan kalkacak, huzur ve güven ortamı kalıcı bir şekilde yeniden tesis edilecektir. Hükümetin açıkladığı Turizm Destek Paketi Muğla'daki turizmcilerimizi ve küçük esnafımızı maalesef teğet geçmiştir. Turizmcilerden alınan ecri misillerin ya hiç alınmaması ya da en az yarı yarıya düşürülmesi gerekiyor. Uçak başına verilen 6 bin dolarlık desteğin uçak başına değil, yolcu başına verilecek destek olarak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Desteklerin Türkiye'ye turist getiren bütün yetkili turizm acentelerini kapsayacak şekilde düzenlenmelidir. Yetersiz de olsa verilecek destekler 1 Nisan-31 Mayıs arası geçerli olmaktadır. Gerekli revizyonlar bu pakette yapıldıktan sonra bu paketin turizm sektörü krizden çıkıncaya kadar sürdürülmesi konusunda bir karar alınmalıdır.

“1.5 milyon turist geliyor direk uçuş yok!”

Muğla'da 2 tane havalimanı var ancak 2 havalimanına da Ankara ve İstanbul dışından direkt uçuş bulunmamaktadır. Hükûmet, bu konuda, Muğla'daki havalimanlarına Türkiye'nin değişik yerlerinden direkt seferler koyarak turizme destek vermelidir. Yine bu yıl bir çok charter seferi ülkemizin içinde bulunduğu şartlar sebebiyle iptal edilmiştir. Bu boşluğu doldurmak için alınacak tedbirlerle Muğla'daki havalimanlarımıza başta Avrupa olmak üzere ülkemize turist gelen bölgelerden direkt uçuşların planlanması faydalı olacaktır. Mesela, Muğla'ya her yıl ortalama 3,5 milyon turist gelmekte, bunun 1,5 milyonu İngilizlerden oluşmaktadır. Ancak İngiltere'den Dalaman'a da Bodrum'a da direkt uçuş bulunmamaktadır. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız özellikle yaz sezonunda Türk Hava Yollarının uyguladığı fiyat politikasından çok muzdariptir. Bu sorun derhâl çözüme kavuşturulmalı ve yurt dışında yaşayan bütün vatandaşlarımızın tatillerini Türkiye'de geçirmeleri konusunda bir kampanya başlatılarak turizm içinde bulunduğu şu sıkıntılı süreçte önemli bir kampanya yapılmalıdır.

“Denizcilik sektörü alarm veriyor”

Muğla turizmine önemli katkılarda bulunan denizcilik sektörünün de önemli sorunları vardır. Mavi yolculuk deyince akla gelen Türkiye ve Muğla'dır. Mavi yolculuğun bu yıl yaşanan krizden etkilenmemesi için mavi yolculuktaki tekneler için uygulanan KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesi sağlanmalıdır. Mavi yolculuğun devam edebilmesi için kıyı yağmacılığına son verilmesi lazım. En önemli varlığımız olan kıyılarımızın korunması lazım. Bölgemizde mavi yolculuk yapan tekneler, yerli teknelerdir. Bunların imalatı ve bakımı için kullanılan tersane ve çekek yerlerinin çoğu, maalesef, değişik gerekçelerle ruhsat sorununu bugüne kadar çözememiştir. Bu sorun çözülemediği gibi, vatandaşlarımızın kendi imkânlarıyla yaptığı çekek yerlerine tekneler çekildiği zaman da çekilen her tekne için ciddi cezalar ödenmektedir. Turizm sektöründeki işverenlerimizin SGK pirim desteği beklentileri hiç olmazsa bu sezon karşılanmalıdır. Belediye ruhsatlı veya turizm işletme belgeli bütün tesislerin kredi borçları yeniden yapılandırılmalı, yeni kredi ihtiyacı olanlara da bu konuda destek olunmalı, çözüm bulunmalıdır. “dedi.

Turizm işçilerinin de büyük sorunları olduğu belirten Erdoğan; “Diğer taraftan, turizm sektöründe çalışan yüz binlerce vatandaşımızın işsizlik ödeneğinden faydalanamadığı da bir gerçektir. Bunu bir daha hatırlatmak ve bu garabetin ortadan kaldırılarak bu kardeşlerimizin işsizlik ödeneğinden faydalanması konusunda bir çözüm üretilmesi gerekmektedir. Yine bir diğer husus ise, Muğla'nın tanıtımı konusunda Turizm Bakanlığının öncülüğünde, valiliğimizin, belediyelerimizin ve sektörün katılımıyla özel bir çalışma yapılmalı ve Muğla'nın bir bütün olarak tanıtımı konusunda ciddi bir kampanya yapılmalıdır. Muğla, gerçekten, yaylasıyla sahiliyle, tarihî ören yerleriyle, tabii değerleriyle çok ciddi bir turizm potansiyeline sahiptir ancak tam manasıyla tanıtım yapamadığımız için istediğimiz sonucu bugüne kadar alamadık. Tam manasıyla tanıtım yapılırsa bir turist Muğla'ya gelse, ömür boyu Muğla'da tatil yapabileceği kendisine alternatif alanlar vardır. Muğla’da turizmin 12 aya yayılması için de çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyen Erdoğan bu işin şakası yok. Eğer turizm sektörü çökerse bu vebalin altından kimse kalkamaz” diye konuştu.

“AK Parti reddetti”

MHP’nin Araştırma Komisyonu Önergesinin aleyhinde söz alan AK Parti Antalya Milletvekili Göçen Özdoğan Enç ise Muhalfet Partilerinin çözüm önerileriyle gelmediğini sadece eleştirdiğini iddia edince Mehmet Erdoğan tekrar söz alarak “Sanırım sayın Özdağan Enç konuşmamı dinlememiş. Halbuki konuşma baştan sonra zaten önerilerle dolu. Polemiğe girmemek için elimden geleni yaptım. Çünkü turizm sektöründen ekmek yiyen vatandaşlarımızın sorunlarının çözülmesi daha önemli. Şu anda Muğla’da psikolojik bir kriz var.” ifadelerini kullandı.

Ardından yapılan oylamada MHP’nin Turizm Sektörünün Sorunlarının Araştırılması İçin Komisyon Kurulması Önerisi Ak Partili Milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Bu haber toplam 99 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.