Engellilere engelsiz uçuş

Fethiye Ölüdeniz’deki kampa katılan omurilik ve bedensel engelli iki sporcu gökyüzünde tekerlekli sandalye olmadan engelsizce uçarak engellerin bedende değil kafalarda olabileceğini bir kez daha kanıtladılar.İstanbul Bakırköy...

Engellilere engelsiz uçuş

Fethiye Ölüdeniz’deki kampa katılan omurilik ve bedensel engelli iki sporcu gökyüzünde tekerlekli sandalye olmadan engelsizce uçarak engellerin bedende değil kafalarda olabileceğini bir kez daha kanıtladılar.

İstanbul Bakırköy Belediyesi'nin Fethiye Ölüdeniz'deki kampına katılan omurilik ve bedensel engelli iki sporcu ilk kez gökyüzünde uçarken, tekerlekli sandalye kullanmadan yaklaşık 40 dakika havada uçarak, engellilerin de yamaç paraşütü sporunu rahatlıkla yapabileceklerini gösterdi.

Yaklaşık 15 yıl önce Ankara'da yüksekten düşerek iş kazası geçiren bedensel engelliler basketbol ve maraton sporcusu Güven Kaya (34) ile doğuştan çocuk felci geçiren ve tekerlekli sandalyeye mahkum kalan tekerlekli sandalye basketbolcusu Kerim Keküç (34), eşleri ile birlikte Fethiye-Ölüdeniz'de katıldıkları İstanbul Bakırköy Belediyesi’nin kampında, Ölüdeniz semalarında gördükleri yamaç paraşütü sporunu yapmaya karar verdi. Bakırköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Özcan Bilir’e engellilerin de yamaç paraşütü ile tandem (ikili) uçuş yapabileceğini ve bu konuda farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi.

Uçuş eğitimi aldılar

Eftelya Paraşüt Şirketi'ne başvuran Güven Kaya ve Kerim Keküç, gerekli riskleri öğrendikten sonra uçuş için yaklaşık bir saatlik eğitim aldı. Eğitim sonrası Babadağ’dan kalkış yapan engelliler paraşütçülerle birlikte tandem atlayışı yaparak yaklaşık 2 bin metreye kadar yükseldi. Ölüdeniz’in muhteşem manzarasında yaklaşık 35 dakika havada kalan Kaya ve Keküç, ilk kez tekerlekli sandalyeye bağlı kalmadan özgürce bulunmanın keyfini yaşadı. İki engelli vatandaş Belcekız Plajı'na inişte pilot yardımcıları tarafından havada yakalanıp hemen tekerlekli sandalyelerine alındı. Kerim Keküç’ün eşi Zehra Keküç ve Güven Kaya’nın eşi Begüm Kaya ise, gökyüzünde süzülen eşlerini izlerken duygusal anlar yaşadı. Güven Kaya’nın kendisi gibi tekerlekli sandalyeye mahkum olan eşi Begüm Kaya, ilk fırsatta kendisinin de uçmak istediğini söyledi.

“İlk kez özgürce uçtuk”

Belcekız Plajı’nda bu anı izleyen turistler, Kaya ve Keküç’ü yere iniş anında alkışladı. Keküç iniş sonrası “Biz yamaç paraşütü ile uçmayı iki yıl önce kafamıza koyduk. Bakırköy Belediyesi’nin Ölüdeniz kampında engellilerin engelsizler gibi yaşayabileceğini göstermek istedik. Engellilere fırsat tanınırsa neler yapabileceklerini ortaya koymayı amaçladık. En büyük hayalimiz olan uçmayı denedik ve başardık. Pilot arkadaşların yardımı ile güzel bir havada özgürce kuşlar gibi uçtuk. Bu sporu tüm engellilerin yapabileceğini söylemek istiyorum” dedi.

“Amacım engelleri ortadan kaldırmaktı”

Güven Kaya ise, “15 yıldır bağlı olduğum sandalyemden ilk kez bu kadar saat uzak kaldım. Sandalyem olmadan yapabileceğim şeylerin olduğunu anladım. Tam 35 dakika boyunca havada sandalyesiz şekilde kuşlar gibi uçmanın mutluluğunu yaşadım. Tam 15 yıldır yürüyemiyorum. Amacım engelleri ortadan kaldırmaktı. Babadağ’dan uçarak engelsizler gibi yaşamanın keyfini çıkardım. Çok mutluyum. İnanın şimdi yamaç paraşütü eğitimi alıp pilot yardımı almadan kendi başıma uçmak hatta uçaktan atlamak istiyorum” diye konuştu.

Bu haber toplam 85 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.