En çok katı atığı Muğla üretiyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun “Belediyelerin Katı Atıkları” istatistiklerine göre; ülke genelinde en fazla katı atığı Muğla ili üretiyor. Muğla’da kişi başına üretilen katı atık miktarı 2.12 kilogram.Türkiye’de...

En çok katı atığı Muğla üretiyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun “Belediyelerin Katı Atıkları” istatistiklerine göre; ülke genelinde en fazla katı atığı Muğla ili üretiyor. Muğla’da kişi başına üretilen katı atık miktarı 2.12 kilogram.

Türkiye’de yıllık 25,8 milyon ton, İzmir’de ise 1,6 milyon ton katı atık toplanıyor. Katı atıklardan kaynaklanan çevre problemleri ise her geçen gün artıyor. Üretilen katı atıklar hala bir çok bölgede vahşi depolama yöntemleri ile depolanırken, son yıllarda katı atıkların ayrıştırılarak ekonomiye geri dönüşümü konusunda da önemli adımlar atıyor. Bu çalışma açısında Muğla örnek illerin başında geliyor. Dönemin Muğla Belediyesi tarafından uzun yıllar önce hayata geçirilen YEKAP ile katı atıkların ayrıştırılarak geri dönüşümü sağlanırken, yine bu proje çerçevesinde özellikle öğrencilere yönelik olarak okullara katı atık kutuları konularak hep katı atıkların yeniden kazanımı sağlanıyor hem de öğrencilerde çevre bilincinin oluşturulması sağlanıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) “Belediyelerin Katı Atık” istatistiği rakamlarına göre Muğla ülke genelinde en fazla katı atık üreten il durumunda. Muğla’da kişi başına günlük 2.12 kilogram katı atık üretiliyor.

Yüzde 90’ı geri dönüştürülebilir

Son yıllarda gerek dünyada gerekse ülkemizdeki katı atıkların oluşturduğu çevre sorunlarına dikkat çeken uzmanlar; “Son yıllarda katı atıklardan kaynaklanan problemler, en önemli çevre sorunlarından biri haline geldi. Ancak bu katı atıkların yüzde 90’ını geri dönüşümle tekrar kullanmamız mümkün.” Diyerek katı atıkların yeniden kazanımının önemine de vurgu yapıyorlar.

Türkiye’nin katı atık rakamları

Türkiye İstatistik Kurumu “Belediyelerin katı atık istatistiklerine” göre;

-Türkiye’de günde kişi başına düşen atık miktarı 1,12 kilogram. Bunun yüzde 20’sini ambalaj atıkları oluşturuyor. Belediyelerce, ülke genelinde, yıllık toplam 25,8 milyon ton atık toplanıyor.

-İzmir’de yılda toplanan atık miktarı 1 milyon 613 bin 168 ton. Kişi başına düşen günlük atık üretimi ise 1,20 kilogram.

-İstanbul’da yılda toplanan atık miktarı 5 milyon 670 bin 824 ton. Kişi başına düşen günlük atık üretimi ise 1,13 kilogram.

-Ankara’da yılda toplanan atık miktarı ise 1 milyon 880 bin 527 ton. Kişi başına düşen günlük atık üretimi ise 1,06 kilogram.

-Türkiye’de kişi başına düşen günlük atık üretiminde Muğla 2,12 kilogramla birinci sıradayken Hakkari ise 0,46 kilogramla son sırada yer alıyor.

Bu haber toplam 72 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.