Eczacılığın 176. Yılı kutlandı

Bilimsel Eczacılığın 176. Yılı dün bütün ülke genelinde ve Muğla’da çeşitli tören ve etkinliklerle kutlanırken, etkinliklerde özellikle son dönemlerde eczacıların yaşadıkları sorunlara ve çözüm yollarına da vurgu...

Eczacılığın 176. Yılı kutlandı

Bilimsel Eczacılığın 176. Yılı dün bütün ülke genelinde ve Muğla’da çeşitli tören ve etkinliklerle kutlanırken, etkinliklerde özellikle son dönemlerde eczacıların yaşadıkları sorunlara ve çözüm yollarına da vurgu yapıldı.

Muğla’da Bilimsel Eczacılığın 176. yılı kutlamaları çerçevesinde kutlanan 14 Mayıs Eczacılık Günü etkinlikleri dün sabah 09:00 da Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başladı. Atatürk Anıtına çelengi Oda Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ertürk ve Menteşe İlçesi Oda Temsilcisi Begüm Öcal birlikte gerçekleştirdiler.

Oda Başkanı İbrahim Ertürk burada yaptığı açıklamada; eczacılığın tarihçesi ve ülkemizdeki gelişimi konusunda özet bilgiler verdikten sonra; özellikle son yıllarda ülkemizde her iki eczacıdan birinin zor durumda olduğuna dikkat çekti. Öztürk; Türkiye’de 2004 yılında yürürlüğe giren İlaç Fiyat Kararnamesi, 2005 yılında sosyal sigorta ve güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanmasıyla tek alıcının Sosyal Güvenlik Kurumu haline gelmesi ve 2009’dan bu yana uygulanan global bütçe yöntemi, ilaç ve eczacılık alanında yıllar geçtikçe daha da belirginleşen ve somutlaşan olumsuz etkiler yaratmıştır. İlaç harcamalarında tasarruf adına uygulamaya konulan düzenlemelerin bu söz konusu düzenlemelerin ilaç fiyatlarında yarattığı düşüşler nedeniyle eczane ekonomileri artık geniş ölçekli kayıplar yaşar hale gelmiştir. Sağlığa ayrılan payın görece düşük olduğu bir ülke olan Türkiye’de ilaca ayrılan pay bunun belirli bir yüzdesini geçmeyecek şekilde ayarlamaya çalışılınca ilaç fiyatları sürekli baskılanmakta, Türkiye şu anda Avrupa ülkelerinin en ucuz ilacını bulundurmaktadır.

Altını özenle çizmek isteriz ki bizler, ilacın bulanabilir ve alınabilir olması taraftarıyız. Hem kamu ekonomisinin korunması hem de ilaca erişim hakkı bakımından bunun gerekli olduğunu düşünmekte, yıllardır bu politikanın savunuculuğunu yapmaktayız. Ancak ilaç fiyatlarının sürekli olarak düşmesi, geliri sadece buna bağlı olan eczacıları ekonomik olarak zora sokmuş, bunun yanı sıra bazı ilaçların piyasada bulunamamasına neden olmuştur. Günübirlik tedavi, kanser ilaçların hastanelerden verilmeye başlanması, bazı ilaçların ruhsat alamaması gibi uygulamalar nedeniyle, eczane pazarı da gün geçtikçe daralmaktadır. Fiyatlar düştükçe eczacıların gelirleri de düşmekte, ancak buna karşın giderler artmaktadır. Eczacının her geçen gün artan eczane işletim masraflarını karşılayamayacak boyutlara ulaşması nitelikli bir ilaç hizmetinin sürdürülebilirliği açısından büyük bir tehdit oluşturmaktadır. “dedi.

Öztürk; “Eczacıların ve eczanelerin sorunlarının çözülmesi, sağlık alanında daha etkin bir rol üstlenmelerini ve ülke insanına verecekleri hizmetin kalitesindeki artışı beraberinde getirecektir.”diyerek sorunları şu çözüm önerilerini getirdi:

-Sayıları 42’ye çıkan eczacılık fakültelerine artık yenilerinin eklenmemesi, var olanların birleştirilmesi,

-Yasamıza bağlı çıkartılan yönetmeliğin tam olarak uygulanması,

-Kamuda, özellikle de hastanelerde eczacılara yeni istihdam alanları açılması,

-Eczacı kâr oranlarının artırılması ve buna ilaveten kutu bası sabit bir kâr eklenmesi,

-SGK protokollerinde var olan reçete başı hizmet bedelinin arttırılması,

-Eczacılara verdikleri ek hizmetler için meslek hakkı ödenmesi,

-SGK ıskontolarının toplam ciro üzerinden değil, SGK cirosu üzerinden yapılması,

-Stok zararlarının 60 günlük geçiş süreci içinde ödenmesi,

-Kamu eczacılarının özlük haklarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ediyoruz.

Etkinlikler çerçevesinde ayrıca meslekte 25 yılını dolduran İlkay Memiş ve Didem Sevil’e plaketleri verildi.

Bu haber toplam 104 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.