Domates üreticisi perişan oldu

Fethiye ilçesinde üreticiler büyük  umutlarla yetiştirdikleri sofralık domatesleri salçalığa dökmeye başladılar. Başta Rusya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesine çeşitli nedenlerle domates ihracatının yapılamaması,...

Domates üreticisi perişan oldu

Fethiye ilçesinde üreticiler büyük  umutlarla yetiştirdikleri sofralık domatesleri salçalığa dökmeye başladılar. Başta Rusya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesine çeşitli nedenlerle domates ihracatının yapılamaması, Suriye’deki iç savaş nedeniyle Kuzey Irak ve değişik ülkelere domates gönderilememesi ve üretimin ani bolluğu nedeniyle domates üretcisi zora düştü. Fethiye Batı Akdeniz Hal Birliğinde fiyatlar iyice düştü. Üreticiler satamadığı domatesi salçaya dökmeye başladılar.

Geçtiğimiz yıl Kasım-Aralık ayında başta Rusya olmak üzere Avrupa Ülkeleri ile Kuzey Irak’a domates gönderilen Fethiye’de 1,5-3 TL olan fiyatlar bu yıl çok az ülkeye ihracat yapıldığı için 30 kuruşa düştü. Suriye’deki iç savaş nedeniyle Kuzey Irak ve diğer Orta Doğu ülkelerine karadan yaş sebze ve meyve ihracatı yapılamayınca talep fazlası haline gelen domates elde kaldı ve fiyatlar birden düştü. Fethiye Batı Akdeniz Hal Birliğinde İhracat Domatesi 50 Kuruş, İç Piyasa domatesi 30 Kuruşa düşünce vatandaş satamadığı domatesleri bir kasası 75 kuruştan salçaya dökmeye başladı. 22 yıldır Domates üreticiliği yapan Tuğrul Dağlı ile 12 yıldır Üreticilik yapan Rüştü Yürümez “Bu yıl fiyatların ani düşmesine anlam veremedik. Bu şartlarda gübre ve ilaç fiyatlarını dahi karşılayamayacağız. Çok mağdur olduk. Geçen yıl bu dönemde 3 TL’ye kadar domates sattık. Bu yıl Suriye’deki iç savaş Kuzey Irak’a domates sevkıyatını etkiledi. Ürün de bol olunca üreticiler olarak mağdur olduk" diye konuştular.

Salça domatesi alan tüccar Ali Taşar ise “Hemen her yıl haziran ayında alım yapardım. Bu yıl domates fiyatı çok düştü. Vatandaş domatesi derelere dökecekti. Bunu önlemek için alıma başladım. Şuanda domates alarak çevrecilik görevi de yapıyorum. Domatesin kasası 75 kuruştur. Çevreyi kokudan ve sinekten kurtarıyorum” dedi.

Bu haber toplam 93 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.