Doğum kontrol hapları kan pıhtılaşmasını arttırıyor.

Emboli günümüzde her yaşta her kesimde görülen ve çok ciddi sonuçlara yol açabilen bir hastalık. Günümüzde emboliden yani kan pıhtılaşmasından ölenlerin sayısının artması dikkat çekiyor. 50 yaşın üzerinde hareketsiz...

Doğum kontrol hapları kan pıhtılaşmasını arttırıyor.

Emboli günümüzde her yaşta her kesimde görülen ve çok ciddi sonuçlara yol açabilen bir hastalık. Günümüzde emboliden yani kan pıhtılaşmasından ölenlerin sayısının artması dikkat çekiyor. 50 yaşın üzerinde hareketsiz yatan hastalar birinci sırada olmak üzere yeni doğan bebeklerde bile görülebiliyor. Emboliyi teşhis etmek ve erken tedaviye başlamak her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da hayati önem taşıyor.

Muğla Devlet Hastanesi Araştırma ve Uygulama Merkezi doktorlarından Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Serdar Babuccu, emboli konusunda önemli açıklamalarda ve uyarılarda bulundu.  Babuccu; “Ciddi bir damar hastalığıdır. İnsanın çeşitli yerlerinde görülür. Çok ciddi problemlere yol açabilir. Erken tanı ve tedavi önemlidir. Emboli ilk oluştuğu yerden ayrılmış kan dolaşımı ile taşınarak küçük bir arteri tıkayabilir. Kan akışı engellenir. Katı bir parçacıktır. Genellikle bacak ve kollarda görülür.” Dedi.

Embolinin çeşitlerine de değinen Babuccu; “Akciğer emboli, beyin embolisi ve pulmener emboli olmak üzere mevcut. Özellikle hareketsiz ortamlarda sigara kullananlarda risk daha fazla. Tabi biraz önce söylediğim gibi yeni doğan bebeklerde bile kan pıhtılaşması görülüyor günümüzde. Doğuştan pıhtılaşma bozukluğu, hamilelik, uzun boylu olma, yaş ve sigara, travma, kalp yetmezliği, riskli. Özellikle bazı bayanlar gerek kadın hastalıklarından gerekse başka sebeplerden kadın doğum hapları kullanıyor veya kullanmak zorunda kalıyor. Doğum kontrol hapları kan pıhtılaşmasını arttırıyor. Eğer kişi mecbur değilse kullanmamalı.”diye konuştu.

“Beyin embolisi ile akciğer embolisi farklıdır. Hatta vücuttaki bütün kol bacak dahil bütün emboliler farklıdır. Farklı şekillerde görülür. Beyin embolisi beynin herhangi bir bölümüne giden kan akımının ani olarak kesilmesidir” diyen Babuccu; “Kan beynin herhangi bir bölümüne ulaşamadığında bu bölüm oksijensiz kalır. Beyin hücreleri ölür. Kimi zamanda beyin içindeki damar yırtılarak beyin dokusu içine kanama gelişir. Pulmoner emboli ise pulmoner ile materyelin ani olarak tıkanmasıdır. Akciğer embolisi ise akciğer damarları veya onun dallarında bir yada bir kaçının pıhtı, enfekte, hava kirliliği, parazitler, yağ veya enfekte edilen çeşitli maddeler tıkanması sonucu ortaya çıkar.” Şeklinde konuştu.

Emboli olmamak için haraketsiz yaşamdan uzak durulması geriktiğini vurgulayan Babuccu şunları söyledi: “Emboli olmamak ve emboli riskini azaltmak için mutlaka yaşınız kaç olursa olsun günde 1 saat yürüyün. Eğer belli bir rahatsızlığınız yoksa mutlaka yürüyüş yapın. Şişmanlık bütün hastalıkların davetiyecisi. İdeal kilonuzu koruyun ve vücudu hareketsiz bırakmayın. Sürekli oturmak veya yatmak emboli riskini arttırıyor. Doktor kontrolünde eğer hastalığınız teşhis edilirse mutlaka tavsiyelere uyun ve ilaçlarınızı zamanında alın. Kendinizde halsilik ve soluk ten fark ederseniz ve sürekli devam ediyorsa geç kalmayın.”

Bu haber toplam 131 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.