Dişlerinize özen gösterin

Diş ağrısı günümüzde özellikle diş çürükleri ile çıkan bir ağrı şekli. Bir çok nedeni var. İltihabi durumlar ve dişin çürümesi gibi değişik nedenler yer alıyor. Özellikle çürük ve ağrılı dişi kurtarmak birinci...

Dişlerinize özen gösterin

Diş ağrısı günümüzde özellikle diş çürükleri ile çıkan bir ağrı şekli. Bir çok nedeni var. İltihabi durumlar ve dişin çürümesi gibi değişik nedenler yer alıyor. Özellikle çürük ve ağrılı dişi kurtarmak birinci neden. Eğer diş ağrınız geçmiyor ve geceleri şiddetleniyorsa mutlaka uzmana gidin. Bekletmeyin daha ileri boyutlara ulaşır. Eğer erken teşhis ile başlayan diş çürüğü varsa kanal tedavisi ile kurtarılabiliyor diş. Diş etinin yapısını, diş ağrısının sebeplerini ve kanal tedavisinin niçin yapıldığını Muğla Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ağız ve Diş sağlığı doktorlarından Taner Aydın, diş hastalıkları, diş hastalıklarının neden olduğu diğer sorunlar, diş bakımı ve dişleri korumanın yolları hakkında özet ve önemli bilgiler verdi.

Çürük diş tedavilerinde önemli yöntemlerden birisi olan Kanal Tedavisi hakkında bilgi veren Aydın, “Çürük veya travma gibi nedenler ile dişin iç kısmında bulunan sinirin iyileşemeyecek düzeyde zarar gördüğü ya da öldüğü durumlarda uygulanır. Dişin içindeki sinirin alınması diş köklerinin içindeki kanalların şekillendirilip mikroorganizmalarda arındırılması işlemidir. Daha sonra dişin üst kısmına madde kaybına göre dolgu yapılır. Diş estetikliğine kavuşur.

Ağrılı iltihabı, kötü durumdaki dişlerin mikroplu tüm kısımlarının temizlenerek uzun süre daha ağızda kalmasını sağlamak, diş kaybını önlemek ağızda kanal tedavisi yapılarak kalan diş o bölgede ölü ama en azından kendi dişiniz olarak çiğnemeye yardım etmeye devam edecek bu sayede yine o bölgedeki kemiğin aktif hale kalmasıyla beraber çenedeki kemiğin erimeyi önleyecektir.  Dişe ve çeneye gelen darbe derin çürük nedeniyle yapılabilir kanal tedavisi”dedi.

Diş ağrısının nedenleri ile ilgili olarak da bilgi veren Aydın; “Dişte çürük oluştuğu zaman dişin sert dokularında bozulmalar başlar. Bu çürük zamanla dişin içinde ki damar ve sinirlerden oluşan pulpaya yani canlı dokuya ulaşmaya başladığında çürüğe neden olan baktarilerin meydana getirdiği asitler pulpayı etkilemeye başlar. Bu safhada dişlerde sıcak hassasiyet ve özellikle gece kendiliğinden gösteren ağrılar olur. Tedavi edilmediği taktirde asit pulpayı öldürür. Pulpanın ölümü sonucu ortaya çıkan toksinler kök ucundaki delikten dışarı sızarak çene kemiğine yayılır”diye konuştu.

Kanal tedavisi hakkında sıklıkla rastlanan “Kanal tedavisi yapıldıktan sonra bunun bir ömür boyu kullanılabilir mi? “ sorusu cevaplayan Aydın, şunları söyledi: “Dişin çekilmesini önlemek için yapılır. Uygun şartlarda yapılırsa uzun sürer. Yoktur. Başarı oranı yüzde 50. 30 yaşında daha sık yapıyoruz biz bu tedaviyi”

Diş çürükten temizlenir. Bakteriler temizlenir. Dezenfekte edilir. Geçici dolgu yapılır. Sonrasında ise asitli içecekler içilmemesi gerekir. Sert yiyeceklerden uzak durun. Ve rutin kontrollerinizi yaptırın. Hiçbir şikayetiniz olmasa bile diş doktoruna mutlaka görünün. Tıpkı başınız ağrıdığında ya da grip olduğunuzda doktora gitmeniz gibi”.

Bu haber toplam 51 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.