Dionysos’un İzleri Bodrum’da

Bodrum’da organize edilen konferansa konuk olan Aykut Özet, Halikarnas'ın yedi tanrısından biri olan Dionysos’u anlattı.Yunan ve Roma mitolojisinde öyle bir tanrı yer almaktadır ki, dinsel inanışa sonradan katılmış ve tanrılar...

Dionysos’un İzleri Bodrum’da

Bodrum’da organize edilen konferansa konuk olan Aykut Özet, Halikarnas'ın yedi tanrısından biri olan Dionysos’u anlattı.

Yunan ve Roma mitolojisinde öyle bir tanrı yer almaktadır ki, dinsel inanışa sonradan katılmış ve tanrılar dünyasının en genç tanrısı olduğu kabul edilse de hem Yunanistan' da, hem de Roma' da hüküm sürmüş ve halk yaşamı üzerinde derin izler bırakmıştır diyerek sözlerine başlayan Özet; “Kendisine inanan büyük toplulukları peşinden koşturmuş olan bu tanrı adına çılgın denilebilecek gizemli dinsel ayinler yapılmış, onun adına tiyatro oyunları ve tragedyalar yazılmış, bu oyunlar günümüze kalıntıları gelebilen antik tiyatrolarda sergilenmiş, gizemli ayin ve inanışları zamanla güçlü Roma senatosunun bile korkulu rüyası olmuştur. Tanrı Dionysos' a şöyle bir bakıldığında onun ilk önceleri bitkilerin büyümesi, meyve vermesi için bir can suyu olarak görüldüğü, daha sonra bağların gelişmesini, üzümlerin yetişmesini temin eden bir güç görüntüsüne büründüğü, tanrısal şarabı ilk yapan olduğundan, şarabın tanrısı olarak kabul edildiği, bu niteliklerinin yanında ilk baharın canlandırıcı özelliğinin de Dionysos' a mal edildiği anlaşılır. Hem şunu da söylemek gerekir ki O aynı zamanda tiyatro ve gösteri tanrısıdır. Mitolojide Dionysos' la ilgili öykülerde ana tema onun asma dikip üzüm yetiştirmesi, üzüm sıkıp şarap yapması gibi görülür, oysa Dionysos' un özellikleri şarap tanrısı olması ile sınırlı değildir. O ilk öküzü sabana koşan olarak da bilinmektedir” dedi.

Katılımcılar, 2 saat boyunca Dionysos' un doğumu ve yaşantısının anlatıldığı konferansa yoğun ilgi gösterdi.

Bu haber toplam 64 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.