Deniz florası gibi onlar da yok oluyor

Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ve GEF Küçük Destek Programı (SGP-COMDEKS desteğinde gerçekleştirilen ‘Kadın Balıkçılar Projesi’ kapsamında elde edilen verilere göre, kıyı...

Deniz florası gibi onlar da yok oluyor

Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ve GEF Küçük Destek Programı (SGP-COMDEKS desteğinde gerçekleştirilen ‘Kadın Balıkçılar Projesi’ kapsamında elde edilen verilere göre, kıyı kesiminde yaşayan genç nüfusun balıkçılık mesleğini yapmak istememesi, özellikle aile balıkçılığının devamlılığını tehlikeye sokarken, kadın balıkçılar meslekte adeta yok sayılıyor.

Akdeniz Koruma Derneği tarafından yapılan araştırmalarda elde edilen verilere göre, kıyı kesiminde yaşayan genç nüfus balıkçılık mesleğini yapmak istemiyor. Bu durum özellikle aile balıkçılığının devamlılığını tehlikeye sokuyor. Mesleği sürdüren kadınların çoğunluğunun yaşı 40’ın üzerinde ve bu kadın balıkçılar devlet ve toplum tarafından yeterli ilgiyi göremiyor.

Kadın balıkçılara yönelik bu ilgisizlik ve destek yoksunluğu, onların mesleklerinde gün geçtikçe daha çok zorlanmalarına yol açıyor. Bu soruna bir de aşırı avcılık, yasadışı avcılık ve bunların doğal sonucu olarak düşük av miktarı ve yetersiz gelir de eklenince geçimini balıkçılıktan sağlayan ailelerin ve özellikle de kadınların sayısı giderek azalıyor.

170 civarında kadın balıkçı var

Yapılan son araştırmalar, Gökova Körfezi’nde ve diğer Güney Ege kıyılarında balıkçılık mesleğini eşi ile ya da yalnız yapan 170 civarında kadın balıkçı olduğunu gösteriyor. Bodrum Yarımadası’nda yaklaşık 30, Gökova Körfezi’nde yaklaşık 40 ve Datça-Bozburun Yarımdası’nda yaklaşık 100 aktif kadın balıkçı bulunuyor. Kadınlar, balıkçılık mesleğini tüm zorluklarına rağmen severek ve isteyerek yaptıklarını ifade ediyorlar.

Kadın balıkçıların, mesleki örgütlenmelerde de yeteri kadar temsil edilmediği, hemen her konuda sürekli geri planda kaldığı ve mesleki anlamda yok sayıldığı görülüyor. Bu nedenle, balıkçı kadının hem meslekte devamlılığını sağlamak, hem de mevcut durumunu iyileştirmek ve geliştirmek için balıkçılık politikalarında bazı yasal düzenlemeler yapılması gerekiyor. Bu konuda, devletin ilgili kurumlarının yanı sıra, Sivil Toplum Örgütleri ve toplumun ileri gelen, önder bireylerinin de görev üstlenmesi büyük önem taşıyor.

Bu haber toplam 99 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.