Demir, ÖYM’leri sordu

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e Özel Yetkili Mahkemeleri (ÖYM) sordu. Demir, ÖYM’lerin işleyişini Meclis gündemine taşıyarak Bakan Ergin’den şu sorulara cevap istedi:-AKP iktidarı döneminde...

Demir, ÖYM’leri sordu

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e Özel Yetkili Mahkemeleri (ÖYM) sordu. Demir, ÖYM’lerin işleyişini Meclis gündemine taşıyarak Bakan Ergin’den şu sorulara cevap istedi:

-AKP iktidarı döneminde Özel Yetkili Mahkemeler (ÖYM) bugüne kadar kaç şüpheliyi tespit etmiştir? Bu şüphelilerden kaçı tutuklanmıştır? Gerekçesiz tutuklama kararı verilen dosyalar kaç tanedir? Gerekçeli tutuklama kararı verilen dosyalar kaç tanedir?

-Bu tutuklama kararlarından kaç tanesinde arama kararı alınmıştır? Bu arama kararlarından kaçı hakim tarafından verilmiştir ve kaçında hakim kararı yoktur? Kaçında savcıya ulaşılamadığı gerekçesiyle kolluk amiri tarafından verilen yazılı emirle arama yapılmıştır? Savcılara ulaşılmama gerekçeleri nelerdir? Konut dokunulmazlığı, özel hayatın gizliliği gibi birçok hakkı yakından ilgilendiren bu aramaların,“hukuka aykırı gerçekleştirildiği” iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Tutuklama kararı verilen dosyalardan kaçında, dava açılmasına kadar soruşturma dosyasına yeni delil ya da deliller eklenmiştir? Kaçında eklenmemiştir?

-Soruşturma evresinde tutuklanan ve neredeyse tümü bir yıldan fazla cezaevinde kalan şüphelilerden kaçı yargılama sonucunda beraat etmiştir?

-Söz konusu mahkemeler ile,“özel delil toplama ve soruşturma yöntemlerine sıklıkla başvurulduğu,alınan kararların birbirinin tekrarı niteliğinde olduğu, sanık haklarının görmezden gelindiği, savunma hakkının hiçe sayıldığı, tutuklamaların çoğunun keyfi yapıldığı ve adil yargılanma hakkı dahil olmak üzere bir çok hak ihlali yapıldığı” iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu haber toplam 102 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.