Demir: Milli Eğitim Bakanlığı hukuka önem vermiyor

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, 2016 yılı bütçesi kapsamında Milli Eğitim Bakanı bütçesi görüşmelerinde Milli Eğitim Bakanlığı şube müdürlüğü atamalarındaki hukuksuzlukları ve akademisyenlere...

Demir: Milli Eğitim Bakanlığı hukuka önem vermiyor

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, 2016 yılı bütçesi kapsamında Milli Eğitim Bakanı bütçesi görüşmelerinde Milli Eğitim Bakanlığı şube müdürlüğü atamalarındaki hukuksuzlukları ve akademisyenlere açılan soruşturmaları gündeme getirdi. Cumhurbaşkanının kaymakamlara yaptığı “Mevzuata uymayın” tavsiyesini hatırlatan Demir, şube müdürlerindeki hukuksuzlukları kastederek, “bu tavsiyeye ilk Milli Eğitim Bakanlığı’nda uygulandı” dedi.

“Mevzuata Uymayın tavsiyesi uygulandı”

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2014 yılında yapılan 1709 Şube Müdürü atamalarındaki hukuksuzlukları hatırlatan Demir; “Sayın Cumhurbaşkanının kaymakamlara ‘Mevzuata uymayın, yasalara uymayın’ uygulamasını millî eğitimde siz daha önce başlattınız. Özellikle 1709 Millî Eğitim Bakanlığı şube müdürünün ataması maalesef Danıştay tarafından iptal edilmesine rağmen bu iptali yerine getirmediniz. Yani yüksek mahkemenin almış olduğu bu kararla ilgili geçen sene bütçe görüşmelerinde ‘bunun gereğini yapacağız’ demenize rağmen maalesef yapmadınız. Yani yasalar mı geçersiz, yoksa yeni bir uygulama yöntemi mi gelişti Türkiye’de, çok merak ediyorum. Neden uygulamıyorsunuz? Yasalara uyulmasın mı demek istiyorsunuz?” diye sordu.

“YÖK talimatları sorgusuz yerine getiriyor”

YÖK Başkanının da yasalara uyma konusunda sorun yaşadığını söyleyen Demir;“YÖK Başkanı sadece yukarıdan gelen talimatlara uyarak, anında akademisyenlere soruşturma açıyor” dedi. Soruşturmaların herhangi bir yasal dayanağı olmadığını ifade eden Demir; “İnsanları bir günde odalarından atmak için talimat veriyorsunuz ve bu duruma hiç kimse ses çıkarmıyor. YÖK Yasası gereği olarak bunların hiçbir temel dayanağı yok. Dokuz ay önce iptal edilmiş, Anayasa Mahkemesi “Yeni disiplin sistemi, yönetmeliği hazırlayın.” diye sizlere görev vermiş ama bunları yapmamışsınız, ş u anda hiçbir dayanak yok, hiçbir anayasal dayanağınız yok. Siz şahsi olarak emir alıyor ve insanları mağdur ediyorsunuz” açıklamasını yaptı. YÖK Başkanının üniversitede akademisyenlere ve öğrencilere sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Demir, “YÖK Başkanı ne yapar ben bilmiyorum. Ne öğrencilerine sahip çıkar ne akademisyenlerine sahip çıkar. Orada ne diye durur? Anayasa’nın vermiş olduğu yetkileri neden kullanmaz?” diye sordu.

“Hukuksuzluk Devlet düzenini bozar”

Hukuksuzlukların giderilmesi, özelikle Milli Eğitim Bakanlığının adalete ve hukuka ne kadar önem verdiğini göstermesi gerektiğini söyleyen Demir; “Eğer siz hukuka, yönetmeliklere ve yasalara uymazsanız sizin yetiştireceğiniz öğrenciler de uymayacaktır. Bu da anarşiyi doğuracaktır, devlet düzeni bozulacaktır” dedi. Demir Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya şube müdürlerinin atamalarındaki hukuksuzlukları giderme çağrısında bulunarak, devlet düzeninde böyle bir haksızlığın olmaması gerektiğini vurguladı.

Bu haber toplam 63 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.