Çukurdan, taşlardan medet umuyorlar!

Datça ilçesine bağlı Hızırşah köyünde bulunan Hacetevi, umutsuz insanların umut kapısı oldu. Vatandaşlar taşlarla çevrili çukura inip uyuyorlar, gördükleri rüyayı yaşlılara yorumlatıyorlar ve isteklerinin gerçekleşmesini...

Çukurdan, taşlardan medet umuyorlar!

Datça ilçesine bağlı Hızırşah köyünde bulunan Hacetevi, umutsuz insanların umut kapısı oldu. Vatandaşlar taşlarla çevrili çukura inip uyuyorlar, gördükleri rüyayı yaşlılara yorumlatıyorlar ve isteklerinin gerçekleşmesini bekliyorlar.

Datça ilçesi Hızırşah köye yakınlarındaki Havetevi denilen yerde vatandaşların istek ve dileklerinin gerçekleşmesi için başvurdukları yöntem “bu çağda bu kafa” dedirtiyor. Dertlerine çare arayan insanların Hacetevi Tepesindeki 70 metrekarelik alanda bulunan etrafı taşlarla çevrili çukurda dilek tutarak yaklaşık yarım saat uyuması ve uyurken gördüğü rüyayı yaşlılara yorumlatması temeline dayanan bu inanış biçimi sonucu şimdiye kadar kaç kişinin dileğinin gerçekleştiğiyle ilgili bir bilgi bulunmuyor. Ancak yine de bazı kişiler burayı umut kapısı olarak görmeye devam ediyor.

Hızırşah köyünde bulunan yaklaşık 350 metre yükseklikte elips şeklinde yığılı taşlardan oluşan 70 metrekarelik bu alanda 3-4 adet çukur bulunuyor. Bu taşlık alana Hacetevi deniyor  ve bulunduğu tepe de bu isimle anılıyor. Hacetevi yörede yeni bir karar verme aşamasında, gelecekle ilgili merak edilen herhangi bir konuda rüyaya yatma (istihare) yoluyla bir tür danışma yeri olarak yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

Yöredeki inanış

Hacetevi’ne gündüz çıkılır. Çıkmadan önce evde abdest alınıyor. Yanında su ve yiyecek götürülüyor. Camide veya tepede 2 rekat namaz kılınıyor. “Bismillahirrahmanirrahim, Hacetevi’ne geldik, Allah’ım dileklerimizi kabul et” diyerek niyet ediliyor. Çukurlardan birinin içine uzanılıp, rüyaya yatılıyor. Dönüşte aynı yoldan dönülmüyor. Götürülen yiyeceklerden artanlar hayvanlar için bırakılıyor. Yarım ya da bir saatlik uyku/uyku hali sırasında görülen rüya anlatılıyor ve köydeki yaşlılara yorumlatılıyor.

Dini günlerde ve çarşamba günleri Hacetevi’nden Hızırşah Camisine (Eski Cami) doğru inen ışıklar görüldüğü rivayet olunuyor. Bu ışıkları Hacet Kadınlar veya Çarşamba Kadınları taşırmış. Bu kadınların Hacetevi’ni korudukları anlatılıyor.

Bu haber toplam 214 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.