Çiftçilere Budama Kursu

Muğla merkez ilçe ve köylerinde değişik türdeki ağaçların budaması için kurs açıldı.Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Halk Eğitim merkezi Müdürlüğü işbirliğinde açılan kurslarda zeytin başta...

Çiftçilere Budama Kursu

Muğla merkez ilçe ve köylerinde değişik türdeki ağaçların budaması için kurs açıldı.

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Halk Eğitim merkezi Müdürlüğü işbirliğinde açılan kurslarda zeytin başta olmak üzere ceviz, kiraz ve elma gibi ağaçların budama kursu başladı.

Kurslarda teorik ve pratik olarak budama ve aşılama yöntemlerinin çiftçilere öğretilmesi sağlanarak budama ve aşılama ustaları yetiştirildi. Kurs ile üreticilerin bahçelerinde bulunan verimden düşmüş ya da çeşidi beğenilmeyen ceviz ağaçlarına çeşit değiştirme amacı ile cevizde çivi aşısı çalışmaları başlatıldı. Özellikle rastgele seçilen ceviz tohumlarından ve bölgeye uygun olmayan çeşitlerden bahçe kurulduğu için verim düşüklüğü sorununun ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Aşı kalemi olarak İl Müdürlüğümüzce Yerkesik beldesi Yeniköy de ve İkizce köylerinde kurulan verimli ceviz bahçelerinden aşı kalemi alımları yapıldı. Aşı kalemleri anaçlar uyanmadan alınarak buzdolabı konan kalemler 4 derecede 1 -1.5 ay saklandı. Bir ay öce kesilen anaçlar 1 Nisan 2013 tarihi itibarı ile aşılanmaya başlandı. Verimsiz çeşitlerin, ya da istenilen standart kalite özelliklerine sahip olmayan çeşitlerin, verimden düşmüş yaşlı ama sağlıklı meyve ağaçlarının; daha verimli, daha üstün, kaliteli özelliklerine sahip çeşitler ile değiştirilmesi ile ilgili çalışmalarımıza üreticilerimizin yoğun ilgisi oldu” denildi.

Bu haber toplam 89 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.