Ceyhan’dan, mevsim değişimi uyarısı

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr.Mustafa Nuri Ceyhan vatandaşlara, mevsim geçişlerinde soğuk algınlığı, kas ve eklem ağrılarına karşı bazı uyarılarda bulundu.Mevsim geçişlerinin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri...

Ceyhan’dan, mevsim değişimi uyarısı

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr.Mustafa Nuri Ceyhan vatandaşlara, mevsim geçişlerinde soğuk algınlığı, kas ve eklem ağrılarına karşı bazı uyarılarda bulundu.

Mevsim geçişlerinin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirten Ceyhan; “Mevsim değişikliklerinde rastlanılan en can sıkıcı rahatsızlıklardan soğuk algınlığı kas ve eklem ağrılarıdır. Birçoğumuz bu rahatsızlıkları günün yorgunluğuna ya da sadece soğuk algınlığına bağlayabiliyoruz. Bu rahatsızlıklar, gereken önem verilmediğinde sonbahar ve kış aylarını yatarak geçirmemize neden olabilir.

Özellikle mevsim değişikliklerinde meydana gelen soğuk algınlığı , kas ve eklem ağrılarına yakalanmamamız için önerilerde bulunmak isterim, mevsimler değişirken, ısı ve hava akımları vücut direncimizde bir azalma oluşturabilir. Önemli olan normal vücut ısımızın dış etmenlerden minimal etkilenmesidir. Yazlık kıyafetleri hemen kaldırmak veya kışlıkları hemen giymek iyi bir çözüm değildir.

Soğuk algınlığında ani hava değişiklikleri sonrasında üşütülürse bağışıklık sistemi etkilenerek enfeksiyonlara yatkın hale gelebiliyor vücudumuz. Sıcak bir havada terleyen bir kişinin ani çıkan soğuk bir rüzgâra veya klimaya maruz kalmasıyla aniden vücut ısısını kaybederek kas ağrıları yaşayabileceğini, çocuklarımızda ise soğuk içecek ve yiyeceklerin tüketilmesi sonucu boğazlarının kolay enfekte olması sonucu boyun ağrısı, bel ağrısı ve yaygın olan küçük eklem ağrılarını, bu mevsim geçişlerinde görmekteyiz. En sık miyalji dediğimiz kas ağrıları karşımıza çıkar. Sabah uyanınca nispeten sıcak yataktan kalkan kişide veya sıcak duştan sonra dışarı çıkınca anlık ısı düşmesi, kaslarda basit ağrı, kramp ve spazma yol açabilir. Anlık ısı düşmesi kas içerisindeki kan akımını azaltıp, ağrı ve hareket kısıtlılığı yapabilir. Yine aynı şekilde rüzgara maruz kalma esnasında, rüzgar derinin ısısını düşürerek kas ağrılarını meydana getirebilir.” dedi

Sağlıklı bireylerin hava değişimlerinden fazla etkilenmediğini ifade eden Ceyhan; “Kronik hastalığı olan kişilerin hava değişimlerinin yarattığı şikayetleri kolaylıkla farkedebileceğini belirtmek ve eklemek isterim, “Osteoartriti olan hastalar yağmurun yağacağını eklem ağrılarından öngörebilir ve hipertansiyon hastaları da aniden yükselen sıcaklarda şiddetli baş ağrıları çekebilir.

Grip, üst solunum yolları enfeksiyonları, akut bronşit ve zatürrenin bu geçiş mevsimlerinde sıkça görüldüğünü söylemek isterim. Hava koşullarına uygun giyinmenin ve tedbirli davranmanın mevsim geçişlerinde çok önemli olduğunu söyleyebilirim, dengeli beslenerek ve düzenli uyuyarak bağışıklık sisteminin desteklenmesi gerektiğini ve kronik hastalığı olan kişilerin şikâyetlerinde artış olursa hekimleri ile paylaşmalarını öneriyorum.”diye konuştu.

Bu haber toplam 77 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.