Büyükşehir Belediyesi’nin Yardımları

Muğla Sınırları içinde yaşayıp, tüm ailenin geliri ile gerekli yaşam standartlarının altında kalan ve geçinemeyen altı bine yakın kişi, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ den nakdi ve ayni yardım sağladı.Yardım için son...

Büyükşehir Belediyesi’nin Yardımları

Muğla Sınırları içinde yaşayıp, tüm ailenin geliri ile gerekli yaşam standartlarının altında kalan ve geçinemeyen altı bine yakın kişi, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ den nakdi ve ayni yardım sağladı.

Yardım için son birkaç aydır başvuru yoğunluğu yaşadıklarını ve bu yoğunluğun da “Corona virüs salgını nedeniyle işsiz kalan kişi sayısının artması!” ile oluştuğunu belirten Büyükşehir Belediyesi Yetkilileri, her yardım başvurusunu kayda alıp, inceleme yaptırdıklarını açıkladı.

Yetkililer tarafından, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ nin yapılacak yardımlara ilişkin bir ‘Sosyal Yardım Kurulu’ oluşturduğu, başvuru dosyaları bu kurula ulaşan kişilerle ayrı ayrı görüşüldüğü ve yapılan incelemelerin ardından da bir destek sağlanıp sağlanamayacağına dair kararın, verildiği belirtildi.

 

Nakdi ve Ayni Yardımlar

Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak, ‘Veren el, alan eli görmemeli!’ politikası izlediklerine vurgu yapan yetkililer, bazen nakdi, bazen de ayni yardımların söz konusu olduğunun bilgisini verdi.

Büyükşehir Belediye Görevlileri, “Nakdi yardımlarda, bir- iki kişilik hane için 150, üç-dört kişilik hane için 200, beş-altı kişilik bir hane için de en fazla 250-TL civarında bir nakit desteğimiz oluyor. Hane kişi sayına göre artan bu rakamlar, belediyemizce ihtiyaç sahibine verilen ‘Halk Kart’ a aylık nakit olarak yükleniyor ancak kişi bu parayı, bankamatikten çekemiyor. Herhangi bir markete gidip gıda ve kırtasiye alışverişi yapabilir ve ödemesini, bu kartla post cihazı üzerinden yapabilir! ‘Halk Kartlar’ sadece gıda ve kırtasiye amaçlı alışverişler için kullanılabiliyor. Belediyemiz, para yüklü bu maddi destek kartı (Halk Kart) yöntemiyle ihtiyaç sahibi ailenin mutfak masrafına, az da olsa bir katkı sağlamayı amaçladı.” şeklinde bir bilgilendirme yaptı.

 

‘Muhtaçlık Sınırı’

Büyükşehir Belediyesi’nden yardım talep eden bir kişinin yedi-sekiz kurumdan belge onayı almasının gerektiğini söyleyen yetkililer, “Başvuru sahibinin, gelir durumunu belgeleyen ve üzerinde herhangi bir mülk olmadığına dair farklı kurumlara onaylattığı evrakları, 15 gün içinde Belediyemiz’ e teslim etmesi gerekiyor. Sonrasında ise geri araştırma işlemlerini başlatıyoruz. Evin tüm gelirlerinin ‘Muhtaçlık Sınırı’ nın altında olması lazım! Hanenin ortak geliri ile hanedeki kişilerin çalışabilecek durumda olup olmadıklarına da bakıyor ve yaş ortalamasını ölçüt alıyoruz.” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı ‘Sosyal Destek Kartları’ ile genelde, 60-65 yaşın üzerindeki gelir düzeyi düşük ve başka herhangi bir kurumdan yardım almayan aileleri hedeflediğini söyleyen Belediye Yetkilileri, “Özel durumu olan, engelli ya da eşinden boşamış ve küçük çocuğu bulunan anneler de yardım başvurusunda bulunabiliyor. Belediyemiz bu yardımları yaparken, herhangi bir cinsiyet ayrımı da gözetmiyor.” diye belirtti.

 

Ayni Yardım Şartları

Büyükşehir Belediyesi’nin ayni yardımlarında ise ihtiyaç sahiplerinin evlerinde kullanacağı hastane yatağı, havalı yatak veya tekerlekli sandalye gibi ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını belirten Belediye Görevlileri, gerekli ayni yardım şartları hakkında;

 “Evde yatalak bir hasta varsa doktorun imzalayıp onaylayacağı, ‘Hastane yatağı veya havalı yatak gereklidir!’ yazısı ile incelemeler yapıp, hazırlanan dosyayı, ‘Sosyal Yardım Kurulumuz’ un onayına sunuyoruz. Kurulumuzun onay vermesiyle yatakları sahibine teslim ediyoruz.

Tekerlekli sandalye yardımlarımızda ise engelli kişinin hastaneden aldığı ‘Engelli Raporu’nda, sandalye kullanması gerektiğinin belirtilmesi lazım! Bazen bu tür ayni yardımlar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın İl Müdürlüğü aracılığı ile yapılıyor. Onların ulaşamadıkları kişilere de Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak, biz yardımcı olmaya çalışıyoruz.” bilgilendirmesinde bulundu.

Marmaris ve Datça’ nın, tüm mahallelerinden de kendilerine yardım başvuruları geldiğini,  Armutalan Mahallesi ev ziyaretini de bu amaçla gerçekleştirdiklerini belirten Muğla Büyükşehir Belediyesi Yetkilileri;

Marmaris Bölgesi’nde, 90’nın üzerinde haneye, nakdi ve ayni yardım yapıldığını, Muğla Geneli’ nde ise toplam beş bin 958 (5.958) aile için dokuz milyon 426 bin 257 Lira (9.426.257-TL) tutarında yardım sağlandığını söyledi.

 

‘Mesleğim Yok, İş Bulamıyorum!’

Armutalan Mahallesi’nde, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne yardım başvurusu yapan eşinden boşanmış, kirada oturan, 14 ve 18 yaşında öğrenci iki oğlu bulunan N.U. da Büyükşehir Belediyesi’nin bu yardımına ihtiyacı olduğunu belirtti.

Her hangi bir mesleği olmadığı için iş bulmakta zorlandığını söyleyen N.U. ,“Ekonomik sıkıntılarımın olduğunu bilen bir kadın arkadaşım aracılığı ile Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bu sosyal yardımından haberim oldu. Belediye yetkililerine danışan arkadaşım, ‘Çalışmadığım ve hiçbir maddi gelirimin olmadığını belirten evrakları onaylatmam şartıyla yardım alabileceğimi’ söyledi...

Yardımların hem maddi, hem de ‘Market alışveriş kartı’ olarak yapıldığını duymuştum. Şimdi ise yardımın en fazla 250- TL yüklenen ve sadece gıda ve kırtasiye alışverişi yapılabilecek ‘Halk Kart’ olduğunu öğrendim. Bana verilen evrakları, on beş gün içinde gerekli kurumlara onaylatıp, Büyükşehir Belediyesi Yetkilileri’ ne teslim etmem gerekiyor. İşkur, Marmaris Belediyesi, sosyal güvenlik kurumu, mahalle muhtarı, tapu, maliye, trafik ve tarım müdürlüğü onaylarını almam lazım! Ancak kesin yardım edilecek diye bir durum da yok, çünkü gerekli evrak incelemelerinden sonra bir yardım alıp alamayacağım belli olacakmış. Yardımım onaylanırsa her ay kartla alışveriş yapabilecek ve şartlarımın değişmemesi durumunda, bu yardımların, yıllık olarak yenilenmesi sağlanabilecekmiş.” şeklinde, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden alabileceği yardım hakkında öğrendiği bilgileri paylaştı.

Bu haber toplam 104 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.