Bu Henüz Başlangıç..!

Her zaman dile getirdiğim satırlarımda özellikle geçen yıl sonu ve bu yıl başında metropol yani büyükşehir olmanın başlangıcı olan Muğla’da bu henüz ilk dedirtecek ilginç gelişmelere ara vermeden devam edeceğiz gibi geliyor. Zira anlatılanlarla  dinlediklerimiz, yapılanlarla gördüklerimiz içimize umudu dolduruyor. Öyle yada böyle şehrin yapılanmasıyla ilgili herkes karınca kararınca elini taşın altına koyup Muğla bizim, Muğla hepimizin anlayışıyla hareket ederek en doğru olanı şehrimize kazandırmak istiyor, istiyoruz.

Gün içinde yoğun çalışma temposu içinde olan Haber bürosunun görüş alanına giren haberlerin gazetemizde yayınlanması ile olanı biteni hem okuyor, okudukça da Muğla’nın kazanımlarıyla gururlanıyoruz.

Güneşle iç içe olduğumuz ve güneşin içimizi ısıtıp, yüzümüzü güldürdüğü o yakıcı, bir o kadar etkileyici tavrını enerjiye çeviren ve sonsuz enerji kaynağı diye adlandırdığımız projenin Muğla Belediyesi mezbaha tesisine “sonsuz kaynağım güneş” projesi adı altında kurmuş olduğu enerji santralinin devreye alındığı tarihten yıl sonuna kadar 64 bin TL tasarruf sağlaması da bu proje kadar içimizi ısıtan diğer ayrıntı olarak göze çarpıyor. Muğla Belediyesi mezbaha tesisinin  bu güneş enerji santrali Türkiye’de lisanssız elektrik üretimi alanında, TEDAŞ tarafından kabulü yapılıp devreye alınan ilk şebekeye bağlı fotowoltoik sistem olup bu projenin destekçisi Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün “bu projeyle ülkemizde henüz yararlanılmayan ve hiç kullanılmayan güneş enerjisinden elektrik enerjisi üreterek hem Muğla’ya, hem de ülke ekonomisine katkı sağladık. Çevreye zarar vermeden bu mevcut tesiste ihtiyacımız olan enerjinin yarıdan fazlasını güneşten elde ettik. Muğla diğer illere oranla güneşlenme süresi ve güneş enerjisi potansiyeli yüksek bir kent olduğundan bu örnek enerji potansiyeline uygun projeler üretilmeli, desteklenmeli ve örnek alınmalıdır” sözleriyle bu konudaki duygu ve düşüncelerini ifade etmiştir. Bizde sonsuz enerji kaynağı güneşin şehrimizdeki diğer potansiyel enerji kullanacak tesislere ve işletmelere de yarar sağlayacağını umarım.

Çok geçmeden spor turizmine atılan ilk adımın Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ile Dalaman-Ortaca Turizm Altyapı Birliği arasında Sarıgerme köyünde yapılacak olan spor tesislerinin protokolünün imzalarının atılmasıyla bu projenin de hayata geçirileceğini sevinerek okuduk. İçtenlikle söylemem gerekirse adı geçen konuya, daha önce yazmış olduğum köşe yazılarımda yer verip öncelikle Antalya ilinin sahiplendiği bu komplekslerin ilimiz Muğla ve interlandında da yapılması gerektiğini ve özellikle de Dalaman-Ortaca arterinde bu tesislerin yapılanması ve yapılmasından bahsetmiştim. Gazetem de manşette geçen bu haberi görünce duygulanmadım dersem yalan olur. Ancak aklın yolunun bir olması ve insanların asgari müşteriklerde buluştuğu gerçeğinden yola çıkarak yapılan bu protokolün büyük anlam taşıdığının ne kadar değerli olduğunu anladım.

Muğla Sanayi ve Ticaret Odası tarafından Güney Ege Kalkınma Ajansının verdiği turizm altyapısı mali destek programı çerçevesinde yapılan proje başvurusu ile Sarıgerme de altmış dönümlük arazi üzerine kurulacak bu tesiste 3 adet çim saha ve paralelinde spor tesisleri inşa edilecek. Muğla Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş’la Ortaca Belediye Başkanı ve aynı zamanda DOTOB Başkanı da olan Hasan Karaçelik arasında imzalandığını okudum. Kurulacak olan bu büyük tesiste biraz önce belirttiğimiz üzere FİFA standartlarına uygun 3 adet çim saha, otopark, dinlenme ve rekreasyon alanı, wc, çocuk oyun alanı, kafeterya, satış üniteleri, takımlar için giyinme odaları, tribün, voleybol ve basketbol sahası, tenis kortu, iş makinaları için otopark, saha bakım üniteleri, yürüyüş ve koşu parkuru, su deposu ve atık su terfi istasyonunun bu proje içinde olması gerçekten kaçınılmazdı. Çok büyük ve kapsamlı bu projede Muğla ve interlandınıdevre arası kamplar için gerek yurt içinden, gerekse yurt dışından gelecek futbol takımlarının kış turizmi için maddi anlamda; Antalya kadar olmasa da, Muğla turizmine girdisinin ne kadar büyük olacağını en azından tahmin edebiliyoruz. Turizmin sadece yaz mevsimi ile sınırlı kalmayıp kış mevsimi, sonbahar ve ilkbahar mevsimleri ile turizmi 12 aya yaymanın detaylarını inceleyip onları hayata geçirmenin uğraşısıyla maddi anlamda Muğla’ya ve çevresine kazandıracağı payı düşünmek insanı umutlandırıyor ki, dilerim bu proje en kısa sürede hayata geçirilir.

18 ay içerisinde tamamlanması planlanan Sarıgerme spor tesisleri için Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından GEKA’ya yapılan proje başvurusundan 750 bin TL hibe yapılırken, projenin tamamının ise 1 milyon 394 bin TL’ye mal olacağı gelen bilgiler arasındadır. Tesis Dalaman Hava Limanına 15, Ortaca’ya 16 kilometre Sarıgermedeki turistik tesislere de 500 metrelik mesafede olacakmış.

Bu projenin siyasi yanının olmayıp turizmi geliştirmek için manevi ağırlığının olduğu önemle dikkat çekilmesi gereken konulardan birisidir. Amaç mı? Amaç belli her zaman için konuşulan turizmin 12 aya yayılması olup İnanıyorum ki, bu proje Türkiye turizmine büyük katkı sağlayan Muğla’da turizmin dönüm noktası olur.

Muğla’da güzel işler oluyor. Olmaya da devam edecek. Her bir projenin Muğla’ya kattığı artı değer, olması gereken işlerin gecikmeden hayata geçirilmesidir. Öyle yada böyle bu veya buna benzer projeler Muğla şehrini geliştirecek. Haliyle Muğla güzelleşecek, coğrafi konumuyla kendisine kattığı artısına gelişmişliğini de ilave edecek.

Öyle ise bu henüz başlangıç...!

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.