Belde Belediyeleri tepkili
Meclise gelen Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı’nın geçmesine kesin gözle bakılırken, kapanacak olan belde belediyelerin başkanları tepki gösterdiler. Bayır, Yeşilyurt, Beldibi, Armutalan ve İçmeler belediye başkanları...
Meclise gelen Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı’nın geçmesine kesin gözle bakılırken, kapanacak olan belde belediyelerin başkanları tepki gösterdiler. Bayır, Yeşilyurt, Beldibi, Armutalan ve İçmeler belediye başkanları belediyelerin kapanmasına tepki gösterirken Yerkesik Belediye Başkanı Yusuf Demirci ise yatırımların önünün açılacağını ve bu değişimin daha geniş pencereden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Hüseyin Atılgan
AK Partili İçmeler Belediye Başkanı Zeki Eren özellikle tatil bölgelerinde yer alan beldelerin Türkiye'nin döviz makineleri olduğunu söyleyerek "Büyükşehire karşı değiliz ancak hizmetin daha hızlı ve daha pratik ulaşması için belde belediyelerinin kapatılmaması gerekir. Üç günden beri Ankara'da bulunuyorum ve hiç bir milletvekili ve bakan bu konudan memnun değildir. Bu kararın yanlış olduğunu düşünüyoruz”dedi.
MHP'li Beldibi Belediye Başkanı İdris İspirli, mevcut belediyelerinin borçsuz ve kendine yeten bir şekilde yönetildiğini belirterek, “Kimseye el açmayan Belediyelerin kapısına kilit vurulması ne hukukla ne adaletle ne de mantıkla bağdaşmamaktadır. Hele hele Türk idari sisteminin en köklü ve en temel yapısı olan köylerin birer mahalleye dönüştürülmesi, köylerimiz için onarılmaz psiko-sosyal sorunlar ortaya çıkaracaktır.”dedi.
CHP'li Armutalan Belediye Başkanı Muhammet Ünlü, beldeyelerin kapanmasının sorunları beraberinde getireceğini söyledi. Ünlü, “ Armutalan'da 20 bin yerleşik yaşayan vatandaşımız yaşıyor. Binin üzerinde de işyeri var. Yaz aylarında ise bu rakamlar çok daha büyüyor. Bu yüzden belediyeler kapatılmaması gerekir. Eğer şayet Marmaris’te ikinci bir ilçe olacaksa bu ilçe Armutalan olmalıdır”şeklinde konuştu.
CHP’li Bayır Belediye Başkanı Cumhur Çoban, uygulamanın demokratik olmadığını vurgulayarak, “ Biz Muğla’nın büyükşehir olmasına karşı değiliz. Bayır Muğla-İzmir karayolu üzerinde her geçen gün büyüyen bir belde. Sanayi bölgesi ve lojistik merkezi. Uzaktan idare edilmesi doğru ve sağlıklı olmaz. Bu uygulama halka sorulmalıydı. Halkın onayı alınmadan böyle bir uygulama demokratik bir uygulama değil”dedi.
CHP’li Yelişyurt Belediye Başkanı Mehmet Güven ise şunları söyledi: “ Ankara’dan döndük. Bu konuyu tartıştık değerlendirdik. Biz Muğla’nın büyük şehir olmasına karşı değiliz ama mevcut belediyelerin ise kapatılarak mahalle statüsüne alınmasına karşıyız. Gerekirse ülkemizdeki bütün şehirler büyükşehir olsan ama mevcut belediyeler kapatılmasın. Biz bu konuyu halkımızın önüne götüreceğiz”
AK Partili Yerkesik Belediye Başkanı Yusuf Demirci ise diğer başkanlara nazaran farklı bir yaklaşım sergileyerek değişimi olumlu karşıladı. Demirci; “ Muğla’nın büyükşehir olması merkeze ve beldelere gelecek olan yatırımların önünü açır. Çağdaş bir yaşam ve altyapı hizmetleri açısından büyükşehir birçok avantaj sağlar. Geçiş sürecinde elbette bazı sorunlar yaşanacaktır ama bunlarda yerelde çözülebilir”değerlendirmesinde bulundu.
Bu haber toplam 262 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.