BATI AKDENİZ HAVZA YÖNETİMİ TOPLANDI

Batı Akdeniz Havza Yönetim Heyeti ilk toplantısını Heyet Başkanı Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer başkanlığında gerçekleştirdi.Toplantıya Orman ve Su İşleri Bakanlığı  Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Uluırmak,...

BATI AKDENİZ HAVZA YÖNETİMİ TOPLANDI

Batı Akdeniz Havza Yönetim Heyeti ilk toplantısını Heyet Başkanı Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer başkanlığında gerçekleştirdi.

Toplantıya Orman ve Su İşleri Bakanlığı  Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Uluırmak, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Havza Yönetimi Dairesi Başkanı Nermin Çiçek,  Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız,  havza sınırlarında yer alan  kamu kurum ve kuruluş müdürleri katıldı.

Toplantıda önemli bir memleket meselesi içinde olunduğunu belirten Vali Güvençer, " Su gibi aziz olun. Süreç içerisinde hep birlikte bazı sorulara cevap bulacağız, üreteceğiz. Havzanın içerisinde yer altı ve yer üstü su kaynakları ve bir çevre, insan faaliyetlerinin ürettiği ürünler var. Havza esaslı planlama ve yönetim bütün dünyada yapılıyorsa bizim de uygulamamız gerekir. Yönetim kavramı öncelikle karar almayı, verileri analiz etmeyi gerektirir. Biz bir durumu, süreci yönlendireceğiz. Eşgüdümlü, uzlaşmayı temin etmek taşra temsilcilerinin bir takım sonuç alıcı eylem geliştirmesi mümkün. Eğer benimser, ciddiye alır, bütün gücümüzle çalışırsak olumlu bir sonuç alırız. Katılımcı, güç birleştirici bir prosedürün ortaya çıkarılması bizim için bir fırsattır. Öncelikle mevcut kaynağımızın korunması çok önemli." ifadelerini kullandı.

Önemli bir tabi kaynağın nasıl koruyacağına dair bir çalışma yapmak için toplanıldığını söyleyen Genel Müdür Yardımcısı Uluırmak ise, "Bu değerleri kendimiz ve bizden sonra gelecek nesillere aktarmak için korumalıyız. Doğal değerlerimiz olan hava, su ve toprağı korumakla mükellefiz. Su bir defa kirlendikten sonra eski haline getirmeniz mümkün değil. Bütüncül yaklaşımla  hava, su ve toprağı birlikte düşünerek plan yapmalıyız. Bu açıdan havza esaslı koruma en uygundur. Havza esaslı koruma olduğunda koordinatör valilerimizin başkanlığında bu yönetimin daha iyi olacağı düşüncesi var. Bundan sonra heyet çalışmasının faydalı olmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

Türkiye genelinde 25 havza bulunduğunu dile getiren Havza Yönetimi Dairesi Başkanı Çiçek ise konuşmasında, " Batı Akdeniz Havzasında; Muğla, Denizli, Aydın, Burdur, Antalya ve Aydın olmak üzere toplam 5 ilin sınırlarına girmektedir. Havza sınırları içerisinde 71 ilçe ve belde belediyesi bulunmaktadır. Havza bazlı yönetimle birlikte mevzuat, yetki ve sorumluluk çakışmaları giderilecek, havza bazlı kurumsal yapılar geliştirilecek, böylelikle parçalı yapı engellenecek, eşgüdüm ve koordinasyon güçlendirilecek, sorumluluklar netleşecek, kayda ve ölçüme dayalı güvenilir etkin sürekli veri temini ve paylaşımı daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşecek. Mükerrer veri üretiminin ve dolayısıyla kaynak israfının önüne geçilmiş olacak." dedi.

Bakanlıkça hazırlanacak havza koruma eylem planları ve havza yönetim planlarına katkıda bulunmanın havza yönetim heyetinin görevi olduğunu söyleyen Çiçek, diğer görevleri şu şekilde sıraladı:

İçme ve kullanma suyu kaynaklarının korunmasına yönelik çalışmaların takibini yapmak, ve özel hükümlerin uygulanmasını sağlamak, ilgili kurum veya kuruluşun sunduğu denetim ve yaptırım  sonuçlarını değerlendirerek rapor halinde yönlendirme kuruluna sunmak, ihtiyaç duyulması halinde havza yönetim planlarının revizyonu çalışmalarına katkıda bulunmak, havza yönetim planlarının hazırlanması, gözden geçirilmesi ve güncellenmesi sürecinde halkın bilgiye erişimi, görüşlerinin alınması ve aktif katılımı sağlamak, halka plan ve hazırlık süreçleri ile ilgili bilgilendirme yapmak, plan kararları nihaileşmeden önce mahalli toplantılarla ve basın aracılığıyla duyurmak  ve halkın görüşlerini almak.

Bu haber toplam 104 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.