Bal’ın tadı kaçtı

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, arıcıların borcunu bilen tüccarın bunu fırsatçılığa çevirerek arıcının elindeki ürünü ucuza kapatmaya çalıştığını açıkladı.Muğla Arı Yetiştiricileri...

Bal’ın tadı kaçtı

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, arıcıların borcunu bilen tüccarın bunu fırsatçılığa çevirerek arıcının elindeki ürünü ucuza kapatmaya çalıştığını açıkladı.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, Çam Balı, Çiçek Balı ve Ayçiçek Balı üreticilerine çağrıda bulunarak ellerindeki balları geçen yılın aynı fiyatına satmama çağrısında bulundu. Şahin, üreticinin bankaya olan borcunu bilen bazı tüccarların bunu fırsatçılığa çevirdiğini ileri sürdü.

MAYBİR Başkanı Şahin, yaptığı açıklamada, “Muğla, Türkiye arı varlığının yüzde 18 olduğu bir il. Temmuz ayının son haftası bal fiyatları ile ilgili rakamlar açıklanır. Türkiye’nin her bölgesinde gezginci arıcılık yapan 5 bin arıcının bulunduğu Muğla’nın bir temsilcisi olarak ne hikmet ise hiç bir hesap kitap yapmadan sermaye sınıfının kendi adına, kendi esnaflarına yönelik bal fiyatları açıklaması yapılıyor. Arıcı arkadaşlarımızın da bunlara uyum göstermeleri nedeniyle mağduriyetler yaşanıyor. Arıcılarımızın en büyük girdilerinden birisi kış aylarında kullanılan şeker fiyatları ve nakliyede kullandığımız mazot fiyatlarıdır. Şeker fiyatlarının 2013-2014 arasında yüzde artış olduğu, mazotun yüzde 5 olduğu, nakliyenin yüzde 8 seviyelerinde olduğu, işçiliğin de yüzde 12 üzerinde olduğu ve peteğin de yüzde 14 arttığı bir ülkeden bahsediyoruz. Bu ülkede bu kadar artışa rağmen bal fiyatlarına baktığımızda Çam Balı’nın geçen yılki teneke fiyatı 160 TL, çiçek balının teneke fiyatı 220 lira ve ayçiçeği balının da teneke fiyatı 180 liradan işlem gören bir Türkiye’deyiz. 2013 fiyatları bu iken 2014 fiyatlarına baktığımızda yine aynı fiyatlar üzerinde ayak oyunları yapılmaya çalışılıyor. Yüzde 21 oranındaki artışı hiç kimse görmemezlikten geliyor. Hem arıcı ailelerimize, hem arıcılarımıza sesleniyorum. Lütfen Birliklerin seslerine kulak vererek bir direniş göstersinler. Ballarını vermesinler. Bizim fiyatımız çiçek balında toptan fiyatımız 245 lira. 250 liradan aşağı hiç bir çiçek balı işlem görmesin. Ayçiçek balında da vicdanlı insanların 180 lirada diretmemesi gerekir. Trakya ve Konya yöresindeki Ayçiçek balı üreten arkadaşlarımızın da 200 liradan bir kuruş aşağı bal satmaması gerekiyor. Biz birlik olarak bu arkadaşlara depo bulma konusunda destek olacağız. Market fiyatlarına baktığımızda maşallah çiçek ve çam balı 25 liradan işlem görüyor. Üreticiden 7-8 liradan alacaksınız, tüketiciye 25 liradan satacaksınız. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Arıcımıza biz bir ses veriyoruz ve bu sesin karşılığını da bekliyoruz. Arıcılarımız ellerindeki balı vatandaşların yastıklarının altındaki altına nasıl sahip çıkıyorsa o şekilde sahip çıksınlar. Üreticilerimiz bu fiyatlara kesinlikle karşılar ve bu fiyat bal satmak istemiyorlar. Fakat arıcılarımız nihayetinde bankalardan borç alarak diğer illere gidiyorlar. İşletmelerini döndürebilmeleri için her birinin bankaya 40-50 bin lira kredi borcu var. Bun bilen tüccar burada fırsatçılık yapıyor ve ellerindeki balı ucuza alıyor” dedi.

Bu haber toplam 87 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.