Balıkçılığa kadın eli değdi

Akdeniz Koruma Derneği (AKD) tarafından yürütülen “ Kadın Balıkçılar Projesi” ile Muğla’daki kadın balıkçı sayısı her geçen yıl artıyor. Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma bölgesindeki kadın balıkçı sayısı 70’e...

Balıkçılığa kadın eli değdi

Akdeniz Koruma Derneği (AKD) tarafından yürütülen “ Kadın Balıkçılar Projesi” ile Muğla’daki kadın balıkçı sayısı her geçen yıl artıyor. Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma bölgesindeki kadın balıkçı sayısı 70’e ulaştı.

Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ve GEF Küçük Destek Programı (SGP)-COMDEKS desteğinde gerçekleştirilen proje kapsamında ‘Kadın Balıkçılar’ projesinin ön çalışmaları tamamlandı. Kadın balıkçılar, projeye tam destek verdiklerini belirtti.

Tamamlanan ön çalışmalarda ihtiyaçları tespit edilen kadın balıkçılar, “kendilerini ilk kez bir kurumun düşündüğünü” belirterek memnuniyetlerini dile getirdi. Vehbi Koç Vakfı tarafından destek verilen Kadın Balıkçılar Projesi kapsamındaki çalışmalarda ulaşılan kadın balıkçılar, projeye tam destek verdiklerini belirtti.

Sadece ÖÇK bölgesinde 70 balıkçı var

Ön saha çalışmaları tamamlanan projede şimdiye dek Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi’nde aktif olarak balıkçılık yapan 70 kadın balıkçıya ulaşıldı. Gerçekleştirilen yüz yüze görüşmelerde ihtiyaçları tespit edilen ve durumları hakkında bilgi edinilen kadın balıkçılar, bir kurumun ilk kez onları düşündüğünü ve proje kapsamında gerçekleşecek olan faaliyetlere destek vereceklerini ifade etti.

Kooperatifler bilgilendirildi

Bölgede yürütülen kapsamlı çalışmalarda, projenin amacı, hedefi ve faaliyetleri hakkında yerel halk, balıkçı liderleri, bölgedeki su ürünleri kooperatif başkanları ve yerel yönetimlere yönelik bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirildi. Bölge kültürünün doğal bir parçası olan kadın balıkçılara destek verilmesi çalışmalarının bölgede yaşayanların büyük desteğini aldığı gözlendi.

45 yıldır balıkçılık yapıyor

Muğla’da 45 yıldır geçimini balıkçılıktan sağlayan kadın balıkçı Yüksel Başak, “Eşim balıkçılık mesleğiyle uğraşıyordu. Evlendikten sonra evimize katkı sağlamak amacıyla bende balıkçılık mesleğine başladım. Eşimle birlikte ikimiz bu işi yapıyoruz. Balıkçılık mesleği çok zor. Rüzgâr oluyor, fırtına oluyor, yaşıyoruz işte. Zorluğunu çekmeden olmuyor. Zor meslek ama yapacak bir şey yok ki, bundan başka mesleğimiz yok” dedi.

Bu haber toplam 115 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.