Artık onlar örnek balıkçı

Sualtı Araştırmaları Derneği’nin (SAD) “Sorumlu Balıkçılık Uygulaması” çerçevesinde kurallara uygun balık avlayan ve bunu pazarlayan işyerlerine ‘Sorumlu Balıkçılık Sertifikası’ verildi.Datça’nın Kumluk Plajı’nda...

Artık onlar örnek balıkçı

Sualtı Araştırmaları Derneği’nin (SAD) “Sorumlu Balıkçılık Uygulaması” çerçevesinde kurallara uygun balık avlayan ve bunu pazarlayan işyerlerine ‘Sorumlu Balıkçılık Sertifikası’ verildi.

Datça’nın Kumluk Plajı’nda faaliyet gösteren Maradona Restoran, SAD Sorumlu Balıkçılık Uygulaması çerçevesinde sorumlu balıkçılık sertifikası almaya hak kazandı. Sertifika takdim törenine İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisleri Servet Kutlu ve Osman Kurt, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Salih Uyanık, Kent Konseyi Başkanı ve Tüketici Hakları Derneği Başkanı Orhan Keskinsoy, GEF Türkiye Koordinatörü Gökmen Argun, BM Çevre Fonu Türkiye Koordinatörü Gökmen Yalçın, Sahil Koruma Komutanlığı ve SAD yetkileri, balıkçılar ve restoran işletmecileri katıldı.

Sertifika töreninde konuşan SAD Başkanı Cem Orkun Kıraç, “Ülkemizde yasadışı avlanmalar, iklim değişiklikleri, Kızıldeniz’den gelen istilacı türler derken kıyı balıkçılığımız çökmek üzere. Şu anda amatör balıkçılarla bu işten ekmeğini kazanan balıkçılar arasında inanılmaz bir çatışma var, zıpkınla, yasadışı avlanma ile elde edilen balık miktarı diğer balıkçıların yakaladığından çok fazla. Ülkemizde potansiyel olarak beş milyon civarında amatör balıkçı, 200 bin civarında potansiyel sualtı avcısı var. Birbirimizi iyi anlayamazsak kıyı ekosistemimiz çökecek. Tüketiciler hangi balığı ne zaman tüketmemiz gerektiğini bilmiyorlar, vitrindeki her balığı alıyorlar. Satıcıya gittiğimizde uygunsuz ve yaşadışı avlanılan balıkları sattığında olacaklardan söz edince avlayana git diyorlar. Avlayana gittiğimizde denetleyene git deniyor, denetleyene gittiğimizde Ankara’ya git cevabını alıyoruz, herkes topu taca atıyor. 10 yaşındayken 5 metrede gördüğüm Lagos balığı, 20 yaşındayken 20 metreye, 30 yaşında 30 metreye inmişti. Şu an 50 metrenin üzerinde sularda bulunabiliyor” dedi.

SAD 2. 2. Başkanı Nesimi Ozan Veryeri de, ülkemizde denizlerimizde yakalanan balık sayısına dikkat çekti. Foça, Datça, Marmaris, Akyaka’da uyguladıkları yöntemle ilgili bilgi veren Veryer, “Buna göre, toplu olarak bir restorana gidildiğinde önce vitrindeki balıklara bakılıyor, uygunsuz yakalanmış bir balık görüldüğünde o mekan terk edilerek nedeni söyleniyor. Kurallara uygun balık satan restoranlara sıkça gidilerek ödüllendiriliyor, neden bu restorana geldiklerini söylüyorlar” dedi.

Konuşmaların ardından işletmeye “Bu lokanta yasal balık satış gereklerini yerine getirmektedir” yazan sertifikası açıldı.

Bu haber toplam 77 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.