Arkeoloğun evi müze gibi çıktı

Muğla İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin Milas ilçesine bağlı Ören beldesi Pinar köyünde yaptığı operasyonda çeşitli dönemlere ait yüzlerce tarihi eser elegeçirildi. Hüsamlar Köyü sınırları içindeki kazı alanının...

Arkeoloğun evi müze gibi çıktı

Muğla İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin Milas ilçesine bağlı Ören beldesi Pinar köyünde yaptığı operasyonda çeşitli dönemlere ait yüzlerce tarihi eser elegeçirildi. Hüsamlar Köyü sınırları içindeki kazı alanının sorumlusu olarak çalışırken görevinden ayrılan Arkeolog H.E’nin evine baskın düzenleyen jandarma ekipleri evde adeta bir müze dolusu tarihi eser elegeçirdiler.

Operasyon ile ilgili olarak İl Jandarma Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

“İlkçağlardan beri birçok medeniyete ev sahipliği yapan Muğla ili, bu özelliğinden dolayı tarihi eser kaçakçılarının yoğun şekilde faaliyet göstermeye çalıştığı bir ildir. Bu kapsamda; yaşanan izinsiz kazı ve tarihi eser kaçakçılığı olaylarını engellemek ve meydana gelmiş olanları aydınlatmak maksadıyla Muğla İl Jandarma Komutanlığınca yürütülen çalışmalar kapsamında 20 Eylül 2012 günü Milas İlçesi, Ören Beldesi, Pinar Köyünde icra edilen operasyonel faaliyetler sonucu; daha önce Hüsamlar Köyü kazı alanında kazı sorumlusu olarak çalışan fakat bir süre önce görevinden ayrılan Arkeolog H. E’nin Pinar Köyünde lojman olarak kiraladığı Milas Orman İşletme Şefliğine ait evde yapılan aramada(13)’ü fosil, (131)’i Helenistik ve Roma Dönemine, (610)’u Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait ve (134)’ü etnografik değere sahip toplam (888) parça tarihi eser (sikke,obje, mühür, takı parçası, el yazması, silah vb.) ele geçirilmiştir.

Ele geçirilen eserlerin bir kısmının söz konusu kazı alanından, diğer kısmının ise değişik yerlerden toplandığı değerlendirilmekte olup, olayın şüphelisi H. E gözaltına alınarak ele geçirilen eserler Milas Müze Müdürlüğüne teslim edilmiştir.”

Olayla ilgili soruşturma Milas Cumhuriyet Başsavcılığınca devam ettirilirken,  Muğla İl Jandarma Komutanlığınca, başta tarihi eser kaçakçılığı olmak üzere suç ve suçlularla mücadeleye kararlılıkla devam edileceği bildirildi.

Bu haber toplam 101 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.