Antalya – Muğla turist savaşı başlayacak!

Dolar ve Ruble’nin savaşı Türkiye ve Muğla’yı olumsuz etkiliyor. Para savaşlarından ve Rusya’ya yaptırımlardan Muğla’daki tarım ve turizm sektörünü sıkıntıya sokuyor. Yaklaşık bir milyon turist kaybedecek olan Antalya,...

Antalya – Muğla turist savaşı başlayacak!

Dolar ve Ruble’nin savaşı Türkiye ve Muğla’yı olumsuz etkiliyor. Para savaşlarından ve Rusya’ya yaptırımlardan Muğla’daki tarım ve turizm sektörünü sıkıntıya sokuyor. Yaklaşık bir milyon turist kaybedecek olan Antalya, Muğla’nın pazarını kendine çekmeye çalışarak açığı kapatmaya çalışacak.

GETOB Başkanı Bülent Bülbüloğlu; “Ruslar bölgemizdeki büyük otellerin müşterisi. Ciddi bir kayıp yaşayacağız. Sıkıntılı bir turizm mevsimi bizi bekliyor. Bunun yanında, Antalya, kaybettiği Rus turist açığını bizim pazarımız olan Almanya, Belçika, Hollanda ve İngiltere’den kapatmaya çalışacak. Yani Antalya almaya çalışacak, biz korumaya çalışacağız” dedi.

Rublenin dolar karşısında aşırı değer kaybının tarım ve turizm alanlarında Muğla’yı olumsuz yönde etkileyeceği belirtildi.

Ruble’nin değer kaybından kaynaklanan ekonomik sıkıntı ülkemizin önemli ihraç kalemlerinden tarım sektörünün yanında Antalya ve Muğla bölgesine gelen Rus turistlerin sayısında düşüş yaşanmasına sebep olacağı açıklandı. Yaklaşık bir milyon turist kaybedecek olan Antalya, Muğla’nın pazarını kendine çekmeye çalışarak açığı kapatmaya çalışacak.

Rusya’ya hergün onlarca tır turfanda sebze gönderen Muğla’nın Fethiye ilçesinde, gelişmeler endişe ile izleniyor. Zararlarının yüzde 40 civarında olduğunu açıklayan ihracatçılar Rusya'ya gönderdikleri ürünlerin maddi değer kaybetmesinden yakınıyor. İhracatçılar, "Rubleden dolayı zararımız büyük. Devletin yapabileceği tek şey karşılıklı görüşmek. Bu da çok zor. Rusya'da Ruble’nin Dolar’a karşı değer kazanması gerekiyor. Rusya pazarında böyle zararla gidecek olursak, Avrupa'dan başka pazarlar aramak zorunda kalacağız. Çünkü 10 milyon Dolarlık mal teslim ediyoruz, 6 milyon Dolar alıyoruz. Bunu devamlı karşılamamız zor. İhracatçı olarak biz zarar ederken, tabi üreticimiz de zarar edecek. Domatesin toptan alım fiyatı düşecek. Rus tüketicinin alım gücü zayıfladı. Bu şekilde devam ederse hem biz ihracatçılar, hem de üreticiler büyük sıkıntı yaşayacak. Rusya'dan gelecek paramız eriyecek. Rublenin Dolar karşısında değer kaybetmesi bizim maliyetimizi arttırıyor. Irak pazarı da fazla talepte bulunmuyor. Bu yüzden üreticimizin malı elinde kalabilir. Biz Rusya'ya talebe göre sevkiyat yaptığımız için talep düşüyor. Bu yüzden ihracatçılar Rublenin karşısında zor durumda kaldı" derken, turizm sektörü temsilcileri de kaygılarını dile getirdi.

Antalya’nın Muğla pazarına yönelmesi bekleniyor

Güney Ege Otelciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, Antalya’nın yaklaşık bir milyon Rus turist kaybedeceğini, açığı kapatmak için de Güney Ege’nin pazarına göz dikeceğini söyledi. Bülbüloğlu, “Ruslar bölgemizdeki büyük otellerin müşterisi. Ciddi bir kayıp yaşayacağız. Sıkıntılı bir turizm mevsimi bizi bekliyor. Bunun yanında, Antalya, kaybettiği Rus turist açığını bizim pazarımız olan Almanya, Belçika, Hollanda ve İngiltere’den kapatmaya çalışacak. Yani Antalya almaya çalışacak, biz korumaya çalışacağız” dedi.

Bu haber toplam 66 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.