Alev Savaşçıları hazır kıta

Orman yangınlarına en hassas illerin başında gelen Muğla’da orman yangın söndürme işçileri 7/24 yangınlara karşı hazır kıta bekliyor. Muğla’nın yeni Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, 5 helikopter, 2 uçak ve bin 400 söndürme...

Alev Savaşçıları hazır kıta

Orman yangınlarına en hassas illerin başında gelen Muğla’da orman yangın söndürme işçileri 7/24 yangınlara karşı hazır kıta bekliyor. Muğla’nın yeni Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, 5 helikopter, 2 uçak ve bin 400 söndürme işçisi ile yangınlara karşı hazır olduklarını açıkladı.

1 milyon 150 bin 201 hektarlık bir ormanlık alana sahip Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, hava sıcaklığının artması ile teyakkuza geçti. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne yeni atanan Mustafa Kara, yangın sezonu öncesi değerlendirme toplantısı yaptı. Ula Helikopter pistinde basın mensupları ile bir araya gelen Kara, “Muğla Orman Bölge Müdürlüğü olarak yangınlara hazırız” dedi.

Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, kendilerini alev savaşçıları olarak değerlendirirken, “Muğla Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden birisi olmasının yanında orman varlığı ile dikkat çeken bir il. Özellikle yaz aylarında bölgemiz yangına en hassas iller arasında yer alıyor. Şu anda bir keşif helikopteri, 4 su atma özelliği bulunan toplam 5 helikopter ve 2 adet amfibik uçak 7-24 teyakkuzda bekliyoruz. Bunlara ilaveten Bin 400 orman yangın söndürme işçisi, 89 arazöz, 38 su tankeri, 50 ilk müdahale aracı, 11 dozer, 11 greyder, 9 treyler ve yangına hassas mahalle muhtarlıklarımızda bulunan su tankerleri kara gücümüzü oluşturuyor” dedi.

Ortalama yangın sayısı 317

Muğla’da son 10 yıllık süreçte ortalama 317 adet orman yangını çıktığının altını çizen Bölge Müdürü Kara, “Son 10 yıllık verilere göre ortalama 317 adet orman yangını çıkıyor. Bu yangınlarda da ortalama 863 hektar alan yanıyor. Yapılan istatistiklere göre yangınlar yüzde 56 ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 17 kasıt ve yüzde 27 yıldırım düşmesi sonrası çıkıyor. 2013 yılında çıkan 395 adet orman yangınında 971 hektar ormanlık alan zarar gördü. Bunun yanında yine 2013 yılında Bölge Müdürlüğümüz sınırları içinde (Muğla-Aydın) 460 adet kırsal alan ve ziraat yangınında Bin 025 hektar alan zarar gördü” dedi.

2014’de 64 yangın çıktı

26 Haziran 2014 tarihi itibari ile bu yıl içinde 64 adet orman yangınında 22 hektar alanın yandığını açıklayan Kara, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 79 adet yangında 18 hektar alanın yandığını açıkladı. 2014 yılında ziraat ve kırsal alanda ise 48 adet yangında 45 hektar alanın yandığını belirtti.

Duman avcısı kameralar

Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanı Muğla ve Aydın illerinde 58 adet gözetleme kulesi bulunduğunu söyledi. Kulelerden 15’inde kameralı gözetleme sistemi mevcut olduğunu söyleyen Kara, “Orman Genel Müdürlüğü, Bilkent Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliği ile kurulan kameraları gözetleme sistemi 369 derece dönerek 10 kilometrelik mesafede en küçük bir dumanı algılayarak yangını takip eden birimlere alarm veriyor” dedi.

Helikopterden canlı görüntü

Orman Genel Müdürlüğü tarafından Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne tahsis edilen keşif helikopterinin teknoloji kullanılarak canlı görüntü aktarma sisteminin yer aldığını belirten Orman Bölge Müdürü Kara, bu sistem ile hem Ankara’ya, hem de Bölgedeki canlı yayın aracına sürekli veri aktarıldığını söyledi. Kara, “Keşif helikopterimizde bulunan kamera sistemi ile havadan yangının seyri sürekli olarak Ankara’ya Genel müdürlüğümüze ve Bölgemizde konuşlanan araca veri aktarımı yapacak. Havadan ve yerden yangının seyrini, yayılma eğilimini, önlem alınması gereken riskli bölgeleri anında görme şansımız olacak” dedi.

Ekipler hareket halinde

Orman yangınına riskli günlerde bölgede bulunan yangın ekiplerinin sürekli olarak riskli bölgelere kaydırılacağını belirten Kara, “Meteoroloji ile sürekli irtibat halinde çalışıyoruz. Nem, sıcaklık ve rüzgâr durumuna göre ekiplerimizi riskli alanlara kaydırarak erken önlem alacağız. Muhtemel bir orman yangınında en kısa sürede yangına müdahale etmek için ekiplerimiz sürekli riskli alanlarda görev yapacak. Yangınların en yoğun çıktığı aylar Temmuz ve Ağustos ayları. Bu tarihten itibaren ekiplerimiz 7/24 teyakkuz halinde görev yapacak” dedi.

Bu haber toplam 83 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.