Akyaka UNESCO’ya başvuruyor

Dünyaca ünlü Gökova körfezinin kıyısında bulunan ve sakin kent ünvanlı Akyaka Beldesi, Akyaka’nın biyolojik çeşitliliğinin korunması için Dışişleri Bakanlığı kanalıyla UNESCO’ya başvuru hazırlığına başladı.Akyaka’da...

Akyaka UNESCO’ya başvuruyor

Dünyaca ünlü Gökova körfezinin kıyısında bulunan ve sakin kent ünvanlı Akyaka Beldesi, Akyaka’nın biyolojik çeşitliliğinin korunması için Dışişleri Bakanlığı kanalıyla UNESCO’ya başvuru hazırlığına başladı.

Akyaka’da yapılan bilgilendirme toplantısında Büyükşehir yasası ile bazı endişelerinin bulunduğunu belirten Belediye Başkanı Ahmet Çalca, Akyaka’nın mimarisi, doğası, tarihi, kuş türleri, denizi ve biyolojik çeşitliliği ile dünya mirası olarak korunmasını ve gelecek kuşaklara aktırılmasını istedi.

Akyaka’da düzenlenen bilgilendirme toplantısına CHP Muğla milletvekili Ömer Süha Aldan, CHP il başkanı Mustafa Öztürk ile Akyaka, Gökova ve köylerinden yaklaşık 150 vatandaş katıldı. Toplantıda sunum yapan Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, Büyük Şehir Yasası ile birlikte Akyaka’nın geleceğinin doğru şekillendirilmesi gerektiğini söyledi. Çalca, “Akyaka aynı anda Mavi Bayrak sahibi ve Türkiye’deki 5 sakin kentten (Cittaslow) birisi. Nail Çakırhan evleri ve azmakları ile ünlü Akyaka aynı zamanda Doğal SİT, Kentsel SİT, Arkeolojik SİT kararları ile koruma altında. Ayrıca Özel Çevre Koruma Bölgesi. Böyle bir yerin geleceğinden kaygı duymamak gerekir, ama yasalar, kararlar yetki sahiplerinin, uygulamacıların ellerinde bir anlam kazanır. O nedenle Akyakalılar olarak beldemizi ve bölgemizi nasıl korumaya devam edebiliriz endişesi ve arayışı içine girdik. Amacımız Akyaka ve çevresini gelecek kuşaklara korunmuş olarak aktarmak. Akyaka’nın doğal doğası ile, tarihi ile, biyolojik çeşitliliği ile korunabilmesi için UNESCO’ya başvurup, Dünya Mirası listesinde yer almasını sağlamak istiyoruz. İbiza Adası’nda olduğu gibi Akyaka’nın ‘Dünya mirası’ listesinde yer alması için Dışişleri Bakanlığı’na başvurarak, Bakanlık kanalıyla UNESCO’ya başvurumuzu yapacağız” dedi.

Bilgilendirme toplantısında, Akyaka’da yaşayan canlı türleri hakkında da bilgi veren Çalca, Kum Köpek Balığı, Su Samuru, Akdeniz Foku gibi nesli tükenmekte olan hayvanlara, nesli tükenme tehlikesi altında olan kuş türlerine ev sahipliği yaptığını söyledi. UNESCO’ya başvuru için Belediye Meclisi’nde oy birliği ile karar aldıklarını belirten Başkan Çalca, “Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesinde yer alan, Gökova iç körfezi ve Sedir Adası için tüm ilgililerin iş birliği ile Bütünleşik Yönetim Eylem Planının hazırlanması ve uygulanması kapsamında yapılan arazi çalışmaları sonucunda 76 bitki familyasına ait toplam 338 tür toplanmıştır. Denizsel yaşam alanında, canlı ve bitki türlerinden 34 adet türün özel ekosistemde yaşayan canlı türü olduğu tespit edilmiştir. Gökova körfezi denizsel yaşam alanı içerisinde toplam 820 km2’lik Özel Çevre Koruma Alanı genişletilmiştir. Bu süreci yaratabilmek için stratejik ortaklıklar olarak; Muğla Üniversitesi, Avrupa Birliği, KOSGEB, GEKA hibe programlarından destek alınmalıdır. Akyaka Beldesi’nin bulunduğu Gökova Havzası Alan Yönetimine göre planlaması tek bir idari yapı olarak karasal ve denizsel yaşam alanlarındaki biyolojik zenginliklerimizin sürdürülebilir olarak kullanılması ve kültürünün oluşturulması, doğal kaynakların dünya mirası yapılması gereklidir” dedi.

Bu haber toplam 99 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.