Ahilik Haftası kutlanıyor

Ahilik Haftası Muğla’da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da 11-17 Mayıs tarihleri arasında yoğun bir etkinlik programı ile kutlanıyor.Muğla Ticaret İl Müdürü Mehmet Demirtaş, Ahilik Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada,...

Ahilik Haftası kutlanıyor

Ahilik Haftası Muğla’da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da 11-17 Mayıs tarihleri arasında yoğun bir etkinlik programı ile kutlanıyor.

Muğla Ticaret İl Müdürü Mehmet Demirtaş, Ahilik Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, Ahiliğin Türk toplumu ve tarihinin, kültür ve ekonomik yapısında büyük bir yeri olduğunu belirterek, herkesi kutlamalara davet etti. Demirtaş şunları söyledi:

“Ahilik Anadolu’dan Orta Asya ülkelerine ve İran’a kadar uzanan topraklarda daha çok esnaf ve sanat erbabını bir çatı altında toplayan ve oralara her türlü desteği veren bir teşkilatın adıdır. Ahilik teşkilatının yapısında Türk Toplumunun ve İslam’ın ruhunu yansıtan ana unsurları görmek mümkündür. Zira bu sistem, müslümanların inanç ve düşünce sistemiyle yoğrulmuş ve ihtiyaca göre kurulmuştur. Ahilik, “uhuvvet” (kardeşlik)’le çok yakın ilişkisi olması sebebiyle kabul görmüş ve kolaylıkla yayılmıştır.

Ahilik teşkilatına girecek olan kişi önce şerbet içerek, sonra peştamal kuşanıp şalvar giyerek teşkilatın mensubu olabilmektir.

Ahilik teşkilatının, Anadolu’nun birlik ve beraberliğinde, sosyal ve kültürel yapısında ve eğitiminde önemli rolü vardır. Teşkilata bağlı kurumda eğitim gören öğrencilere “çırak” denirdi ve çıraklar sadece mesleki yönden değil, manevi yönden de iyi bir şekilde yetiştirilmekteydiler. Ustalar ise hem bir eğitim, hem de çırağın ahlaklı, dürüst, çalışkan ve dinine bağlı bir insan olarak yetişmesinden sorumluydular. Ahiler bu şekilde tasavvufi bir eğitim sürecinden geçerek manevi alanda olgunlaştırılırken, bir taraftan da esnaflık mesleğinin düsturlarını öğrenerek kaliteli bir sanat erbabı olma vasfına erişiyorlardı.

Ahilik Kültürünün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için Bakanlığımızca hazırlanarak 13/08/2008 tarih ve 26966 Sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan “Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliği” gereğince bu yıl yapılacak olan kutlamalar 11-17 Mayıs 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek”

Bu haber toplam 93 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.