Ağaç kesimine protesto

9 kilometrelik Kayaköy yolunun 3 metre genişletilmesi için Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından asırlık çam ağaçlarının kesilmesine, Fethiye Belediyesi ve Fethiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Derneği tepki gösterdi.Kayaköy’de...

Ağaç kesimine protesto

9 kilometrelik Kayaköy yolunun 3 metre genişletilmesi için Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından asırlık çam ağaçlarının kesilmesine, Fethiye Belediyesi ve Fethiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Derneği tepki gösterdi.

Kayaköy’de yol genişletme çalışması yaparken Çam ağaçlarının kesilmesine Fethiye Belediyesi tarafından Kayaköy yolu üzerine dikilen ağaç şekilli tabelalar ile protesto edildi. Tabelaların üzerinde, ‘Kesmek kolay olandı’, ‘Ben 25 yaşındayım’, ‘Köklerimize sahip çıkmayan siz, şimdi iyi misiniz?’, ‘Köklerimiz vardı sağlam ve güçlü, yol muydu tüm derdiniz?’, ‘ Ben size ne yaptım’, ‘Ağaçtan değerli ne dikeceksiniz’, ‘Ağaçlar eğilmezken insanlar niye eğilir ki?’, ‘Bizler çok gençtik, niye kıydınız bize’, ‘Bu yol için değer miydi?’ yazılarına yer verildi. Ağaç şekli verilen tabelaların kesilen ağaçların diplerine çakıldığı görüldü.

“Bırakın kesmeyi, bunları korumalıydık”

Fethiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Okyay Tirli yaptığı açıklamada, “Burası dikme ağaç değil. Bu ağaçlar taşların arasından çıkmış Allah’ın bize vermiş olduğu bir nimet. Yani doğal orman. Bırak bunları kesmek, bunları korumak için çaba göstermek zorundayız. 140 km öteden burayı kontrol etmenin öyle kolay değil. Çalışmaların buradaki yerel STK’lara, vatandaşlara danışarak yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Biz yola karşı değiliz. Burada yol bozuksa yol tamir edilir. Hiçbir şey demeyiz. Alternatif yol varken, bu yolu genişleteceğim bahanesiyle 506 ağacı kesmek doğru değil. Zaten burası Karayolları literatürlerine aykırı bir yol. Yani bu yolu genişletmek, daha çok yangın, daha çok kaza demek” diye konuştu.

“Yüzlerce problem varken”

Fethiye Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz Cesur ise, “Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan bir tek ağaçta bile 80 milyon ferdin hakkı vardır. Bir orman yangını olduğunda, bizim içimiz yanıyor. Fatih Sultan Mehmet’in bir sözü var, diyor ki; ‘Ormanlarımdan bir dal kesenin başını keserim’ Muğla Büyükşehir Belediyesi, Dünya’nın ve Türkiye’mizin gözbebeği Ölüdeniz, Hisarönü, Ovacık’ın hâlâ yağmur suyu, arıtma ve kanalizasyon problemi varken, Muğla’nın yüzlerce problemi bulunurken, Kayaköy yolunda asırlık ağaçları keserek yol genişletmesinin bir anlamı yoktur. Sanki Kayaköy’de havalimanı var da, burada yol genişletiyorlar. Yapılacak bir sürü iş varken, burada ormanı katletmenin hiçbir akılla, mantıkla izahı yoktur. Biz burada bu olayı bir noktada protesto ediyoruz” dedi.

Kayaköy’e alternatif yolun olduğu belirten Başkan Yardımcısı Cesur, “Kayaköy’e giden Ölüdeniz üzerinden bir yolumuz var. İllahi Kayaköy yolunu yapacaksak, eski taş yolu düzenlene bilinirdi. Kesilen ağaçlar 70 ila 100 yılda yetişen kızılçam ağaçlarıdır. Yani 2-3 yılda yetişen ağaçlar değillerdir. Bu yolun virajlarında sorun vardı. Söyleselerdi, biz onları yapardık” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 59 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.