Afrika Büyükelçisi’nden MUTSO’yu ziyaret

Bodrum’da düzenlenen G20 Zirvesi’ne katılan Güney Afrika Büyükelçisi Vika M. Khumalo, işbirliği imkanları doğrultusunda fikir alışverişinde bulunmak amacıyla MUTSO’ya bir ziyaret gerçekleştirdi.Geçtiğimiz hafta sonu Bodrum’da...

Afrika Büyükelçisi’nden MUTSO’yu ziyaret

Bodrum’da düzenlenen G20 Zirvesi’ne katılan Güney Afrika Büyükelçisi Vika M. Khumalo, işbirliği imkanları doğrultusunda fikir alışverişinde bulunmak amacıyla MUTSO’ya bir ziyaret gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz hafta sonu Bodrum’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’ne katılan Güney Afrika Ankara Büyükelçisi Vika M. Khumala, 17 Haziran Çarşamba günü, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)’nı ziyaret etti. MUTSO Meclis Başkanı Şükrü Altınay, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mustafa Ercan ve Mehmet Dişcigil tarafından ağırlanan Büyükelçi ziyaretin amacını şu sözlerle açıkladı: “Odalar ile iletişimimizde amacımız, ikili ilişkileri ekonomik açıdan güçlendirmek ve geliştirmek. Muğla’yı ayrıca incelediğimizde ise, Muğla’da birden çok sektörün yer aldığını görüyoruz ve biz Güney Afrika olarak bu sektörlerle yakından ilgileniyoruz. 2005 yılında Güney Afrika ve Türkiye arasında Karma Ekonomi Komisyonu kurulmuştu. Muğla, bu komisyonun belirlediği 10 sektörden 6’sını bünyesinde barındırmakta.” dedi.

İşbirliği amacıyla gerçekleştirilen ziyaretten memnuniyet duyduklarını dile getiren MUTSO Meclis Başkanı Şükrü Altınay, “Sizleri Muğla’yı temsilen Odamızda ağırlamaktan memnuniyet duyduk. MUTSO Meclisi ve Yönetimi adına hoş geldiniz demek istiyoruz. Muğla sektörleri ve ekonomik hayatıyla ilgili merak ettiğiniz konularda  yardımcı olmaya hazırız.” ifadelerine yer verdi.

Ülkesinde ekonomik açıdan getiri sağlayan sektörler ve çalışmalar hususunda bilgi paylaşımında bulunan Büyükelçi Khumalo şunları kaydetti: “Güney Afrika aslında bir madencilik ülkesi. Altın ve elmas başta olmak üzere her türlü maden yer altı kaynaklarımızda mevcut. Türkiye’ye granit satıyoruz ve yine bir madencilik bölgesi olan Muğla’da, bu noktada partner bulabilir miyiz merak ediyoruz. Ürünlerimizi genellikle blok halde pazarlıyoruz. Buna son vererek katma değeri yüksek, işlenmiş ürünler üretmek istiyoruz. İlgilendiğimiz bir diğer sektör ise inşaat. Güney Afrika bu konuda belki de dünyanın en iyi alt yapısına sahip. Amacımız bu seviyeyi korumak. Türkiye’nin inşaat sektöründe Mısır, Cezayir gibi ülkelerde aktif olarak rol aldığını biliyoruz. Tam da bu nokta da kendi ülkelerimizdeki KOBİ’leri büyütmek amacıyla Türkiye’deki KOBİ’ler ile işbirliğine girmek istiyoruz.

Tekstil alanında da oldukça büyük ve söz sahibi bir ülkeydik. Ancak Çin’in pazara girmesinin ardından alanımız daraldı. Geliştirmek amacıyla çalışma yapmak istediğimiz diğer bir sektörde tekstil. Bunların yanı sıra işlenmiş gıda hususunda araştırma ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Büyükelçi Khumalo’nun açıklamalarının ardından söz alan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Dişcigil, 130 yıl önce kurulan Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının yapısı, işleyişi ve hizmet alanı doğrultusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. “Turizm bölgemizde önemli bir sektör ancak tek sektör değil.” diyen Dişcigil, Muğla’nın önde gelen sektörleri hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Muğla’nın yer altı kaynakları arasında önde gelen madenlerden biri olan mermerin, blok olarak pazarlanmasının Muğla için de çözülmesi gereken bir sorun olduğuna dikkat çeken Dişcigil, bu ortak sorunun aşılması yolunda yapılabilecek çalışmalara açık olduklarını iade etti.

Dişcigil’in açıklamalarının ardından söz alan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ercan, MUTSO’nun bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak, alternatif turizm projeleri hakkında Büyükelçi’yi bilgilendirdi.

Büyükelçi Khumalo. Güney Afrika’nın 3 bin km’lik bir sahil şeridinin olduğunu kaydederek, “Sizin Bodrum’da oluşturmuş olduğunuz turizm alt yapısının ülkemizde de hayata geçirilebilmesi bizler için son derece önemli. Bu anlatmış olduğum konu ve sektörlerde sizlerle işbirliği yapmak her iki ülkenin de yararına olacaktır. Dilerseniz sektör temsilcileri ile bir araya gelerek kapsamlı bir çalışmayı da hayata geçirebiliriz.” ifadelerine yer verdi.

Bu haber toplam 53 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.