6 ayda 114 bin ton domates ihracı

Muğla Valisi Amir Çiçek, Fethiye’nin ilk altı ayda 114 bin ton domates ihraç ettiğini bunu sırası ile patlıcan ve biber’in takip ettiğinin altını çizdi.İlçe Müdürlüğüne gelişinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe...

6 ayda 114 bin ton domates ihracı

Muğla Valisi Amir Çiçek, Fethiye’nin ilk altı ayda 114 bin ton domates ihraç ettiğini bunu sırası ile patlıcan ve biber’in takip ettiğinin altını çizdi.

İlçe Müdürlüğüne gelişinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Şaban Sarıkaya, İlçe Müdür Yardımcısı ve Şube Müdürleri tarafından karşılanan Vali Amir Çiçek’e Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık eşlik etti. Vali Çiçek ziyaret sırasında İlçe Müdürlüğü bünyesindeki şube müdürlüklerinin faaliyetleri; Hayvancılık Desteklemeleri, Kırsal Kalkınma yatırımları, Meyvecilik Desteklemeleri, Gıda Denetimleri, Mera ıslah çalışmaları, Arazi Toplulaştırma ve Personel durumu hakkında bilgiler aldı.

Vali Amir Çiçek burada yaptığı açıklamada “Fethiye’nin ekonomisinin temellerinden biri turizm olduğu kadar tarımdır. Buranın turizmini tetikleyecek, turizmini daha da canlandıracak tarım ürünlerimizin, gıda ürünlerimizin çeşitliliği yanında kalitesini de artırarak turizmi burada daha da canlandırabiliriz. Burada tek başına bir sektör düşünemiyorum. Yani hem turizmi hem tarımı birbirini tetikleyen, destekleyen sektörler olarak görüyorum” dedi.

Örtü altı diye adlandırılan tarımda bu sene çok sıkıntıların yaşandığını hatırlatan Vali Çiçek, yine de ihracatın düzelmesiyle çiftçinin yüzünün güldüğünü kaydetti. Çiçek: “Aldığım bilgiler doğrultusunda domates birinci sırada. Biber, patlıcan diğer sebze ürünlerimiz başta Rusya olmak üzere Polonya, Romanya gibi ülkelere ihracat yapılmış. Rusya’da yaşanan sıkıntılar nedeniyle bizlerde hem ihracatta hem turizmde sıkıntılar yaşadık. Ancak çok fazla etkilemedi” ifadelerini kullandı.

Fethiye’de toprağın verimliliğinin en iyi şekilde kullanılması konusunda gerekli projelerin takip edildiğini belirten Çiçek: “Özellikle bu bölgenin kalkınmasında hem uzmanlık açısından, hem teknoloji açısından hem de finans açısından Güney Ege Kalkınma Ajansının bu bölgeyi desteklemesi konusunda bizzat takip ediyoruz. Yönümüzü sadece turizme değil GEKA’ın, tarımı da desteklenmesi amacıyla çiftçilerimizin ürettiği projeler desteklenecek. Sorunları önceden tespit edip çitçimizi sorunlara baş başa bırakmamak gerekiyor. Çiftçilerimizi hem ekonomik hem de teknik açıdan desteklersek araziler boş kalmayacak ” diye konuştu.

Çiçek: “Fethiye’de ilk 6 ayda bu sene 144 bin ton domates başta olmak üzere sebze ihracat etmişiz. Ama şunu gördüm ki eksperlerimiz ihraç edilemeyecek, kalitesi düşük ürünleri çok fazla bir oranda olmadığını her yıl geçtikçe çiftçimizin bilinçli olduğu takdirde fire vermeden, maliyetini düşürmeden ihracat ürünleri ürettiğini görüyoruz. Tarımı bilerek severek ve modern tarım yapılarak, teknolojiyi takip ederek tarımda yükselmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.(İHA)

Bu haber toplam 70 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.