30 bin 577 Yavru Caretta denizle buluştu

Nesli tükenmekte tehlikesi ile karşı karşıya olan Caratta Carettaların üreme alanlarının bulunduğu Fethiye ve Dalyan sahilinde 2013 yılında 30 bin 577 yavru Caretta Caretta denizle buluştu.Nesli tehlike altındaki türler ya da...

30 bin 577 Yavru Caretta denizle buluştu

Nesli tükenmekte tehlikesi ile karşı karşıya olan Caratta Carettaların üreme alanlarının bulunduğu Fethiye ve Dalyan sahilinde 2013 yılında 30 bin 577 yavru Caretta Caretta denizle buluştu.

Nesli tehlike altındaki türler ya da yakın gelecekte muhtemelen tehlike altında olacak türler kategorisinde bulunan Caretta Caretta (deniz kaplumbağaları) Muğla’da bulunan iki üreme bölgesinde 2013 yılında 30 bin 577 yavru deniz suyu ile buluştu.

Muğla bölgesinde Dalyan İztuzu plajı ve Fethiye kumsalına Nisan aylarında başlayan yumurta bırakmalar iki aylık kuluçka döneminin ardından yavru carettalar yumurtadan çıkıyor. Yumurtadan çıkan Caretta carettaların büyük bir bölümü yırtıcı havyanlar tarafından daha denize ulaşamadan yok edilirken denize ulaşanların da büyük bölümü deniz canlılarına yem oluyor.

Bin 597 Caretta yumarta bıraktı

Nisan ayında başlayan Caretta carettaların (deniz kaplumbağaları) yumurta bırakma döneminde Fethiye ve İztuzu sahiline bin 597 yumurta bıraktı. Bunlardan bin 339’u Dalyan İztuzu sahiline yumurta bırakırken 258’i de Fethiye kumsalına yumurta bıraktı. Fethiye kumsalında yuvasız 154, yuvalı çıkış sayısı da 104 olurken, İztuzu sahiline 522 yuvasız ve 817 de yuvalı çıkış gerçekleşti.

Fethiye ve İztuzu sahiline yumurta bırakan bin 597 Caretta caretta deniz kaplumbağasından Fethiye kumsalında 12’si markalanırken, İztuzu sahilinde 106’sı markalandı. Fethiye kumsalında 5 bin 553 yavru, İztuzu kumsalında 25 bin 24 yavru denizle buluştu.

Bu haber toplam 78 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.