Zihni Derin ve Çayın hikayesi anlatıldı

Yazar Remzi Kazmaz’ın Zihni Derin ve Çayın Hikâyesi’ni anlattığı kitabı Çaylar Şirketten’in tanıtım, imza günü ve paneli Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Kitabın imza gününde konuşan Menteşe...

Zihni Derin ve Çayın hikayesi anlatıldı

Yazar Remzi Kazmaz’ın Zihni Derin ve Çayın Hikâyesi’ni anlattığı kitabı Çaylar Şirketten’in tanıtım, imza günü ve paneli Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Kitabın imza gününde konuşan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Zihni Derin’in Muğla’nın yetiştirdiği en önemli aydınlardan birisi olduğuna vurgu yaparak, “Zihni Derin’i yaptığı çalışmaları ve ülke gelişimine koyduğu katkıyı unutmadık. Menteşe Belediyesi olarak O’nun bir büstünü yaparak, yaşatacağız” dedi.

Gümüş: Zihni Derin’in büstü yapılacak

Zihni Derin’in Muğlalı en önemli aydınlardan birisi olduğunu belirterek, Derin’in Cumhuriyetin kurulmasının ardından yaptığı çalışmalar ile kuzey batıdan kuzey doğuya kalkınmayı götürdüğünü belirten Başkan Gümüş, “Zihni Derin yaptığı çalışmalar ile ülkemizin kalkınmasında önemli rol oynamıştır. Rize’de çay, fındık ve turunçgiller üretimiyle özellikle ilgilenmiş ve kanun çıkartılmasına öncülük ederek, Çay Araştırma Enstitüsü kurulmasını sağlamıştır. Ülkemizin gelişmesine katkı koyan Zihni Derin’e de Muğla olarak sahip çıktık. Dönemin Muğla Belediyesi yapılan alış-veriş merkezine Zihni Derin adını verdi. Ayrıca Zihni Derin’in ismi bir caddemizde de halen yaşamakta. Bizde Menteşe Belediyesi olarak Zihni Derin’i unutmadık. Zihni Derin’in bir büstünü yapacağız, bu konuda çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Gürün: Zihni Derin, Muğla ve Rize arasındaki çok önemli bir bağdır

Kitap tanıtımında konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Zihni Derin’in Cumhuriyetin kuruluşunun ardından Mustafa Kemal Atatürk tarafından özel olarak görevlendirmesiyle İktisat Bakanlığının Tarımsal Genel Müdürü olarak görev yaptığını, daha sonrada Doğu Karadeniz’de çay üretimi ile ilgili çalışmalar yaparak ilk çay tohumlarını Türkiye’ye getirdiğini kaydetti. Başkan Gürün, “Zihni Derin çay üretiminin başlamasında oynadığı rolle, günümüzde de devam eden sürdürülebilir bir üretimin temelini atmıştır. Zihni Derin Muğla doğumlu Rizelidir. Çünkü Muğlalı olmak sadece Muğla’da doğmak demek değildir. Muğla için düşünen, çaba serf eden, emek veren, eser veren herkes Muğlalıdır. Bizde Zihni Derin’i yaşatmaya çalıştık. Onu hemşerisi gibi bağrına basan, gelecek nesillere bu değerlerimizi tanıtmaya çalışan bu kitap, bu panel bu çaba çok önemlidir. Zihni Derin, Rize ve Muğla arasında ki çok önemli bir bağdır” şeklinde konuştu.

Şair, Yazar Dr. Ali Abbas Çınar, Gazeteci Yazar Ünal Türkeş ve Ziraat Mühendisi Sema Köseoğlu birer konuşma yaptığı panelde, Remzi Kazmaz tarafından hazırlanan çayın üretimi filmi ve Zihni Derin ile ilgili slayt sunumu gösterimi gerçekleşti. Gösterimlerin ardından kitap tanıtımı ve panele katılan Zihni Derin’in ailesine teşekkür belgeleri ve plaketleri takdim edildi. Etkinliğin sonunda yazar Remzi Kazmaz okurları için kaleme aldığı kitabı Çaylar Şirketten’i imzaladı

Bu haber toplam 398 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.